ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

9 Απριλίου 1941: Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς

Share:
9 Απριλίου 1941: Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς

Παρέμβαση προς το γερμανικό προξενείο, με αφορμή την αποφράδα επέτειο της 9ης Απριλίου 1941, ημέρα που τα γερμανικά στρατεύματα του Χίτλερ εισέβαλαν στη Θεσσαλονίκη υπό τον αγκυλωτό σταυρό, έκανε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ακολούθησε η συνθηκολόγηση του ελληνικού Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας, στο Γερμανικό Προξενείο της πόλης.

Το Εθνικό Συμβούλιο μας θυμίζει ότι: «Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών που θρήνησαν θύματα από τον Πόλεμο. Η αναλογία των θυμάτων επί του συνολικού πληθυσμού των 7.335.000 (απογραφή έτους 1939) ανέρχεται σε ποσοστό 19,70%. (συγκριτικά στοιχεία: Γιουγκοσλαβία 13,83%, Γαλλία 2,65%, Ολλανδία 2,50%, Τσεχοσλοβακία 2,44%, Λουξεμβούργο 2,34%, Βέλγιο 2,24%, Μεγάλη Βρετανία 1,55%, Η.Π.Α. 0,66%). Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 558.000 θανόντες και σε 880.000 αναπήρους, συνολικά σε 1.438.000 θύματα».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Όμως, παρά τις μεταπολεμικές συμφωνίες που την όρισαν ως «καθολικό διάδοχο του Γ΄ Ράιχ», το ιστορικό της χρέος απέναντι στη και χώρα μας παραμένει «άγος απλήρωτον».

Σήμερα,9 Απρίλιου 2020, η ελληνική κοινωνία μαζί με ολόκληρο τον κόσμο είναι αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη εφιαλτική πανδημία, με μία διαρκή αίσθηση φόβου και πολιορκίας, με αυστηρά μέτρα περιορισμού και επιτήρησης.

Σ’ αυτήν τη δύσκολη ώρα, ο πολιτισμός μας, η ανθρωπιά μας, η αλληλεγγύη, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, η προστασία ειδικά των αδυνάτων, αλλά και η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και η αποζημίωση των θυμάτων παραμένουν διαρκές, σωτήριο και επίμονο ζητούμενο.
Αυτά υπενθύμισε σήμερα στις γερμανικές προξενικές αρχές της πόλης μας, αντιπροσωπεία της Τοπικής Επιτροπής του ΕΣΔΟΓΕ, θυροκολλώντας και επιδίδοντας στο Προξενείο την από 17-4-2019 απόφαση της Βουλής των Ελλήνων».

Η απόφαση αναφέρεται στο ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση.

www.ert.grΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Κορονοϊός: Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai εκθειάζει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας

Next Article

Δ. Κουτσούμπας: Οι λαοί της Ευρώπης θα πληρώσουν την κρίση

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Συμφωνούμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αλληλεγγύη στην Ευρώπη, είπε.…