ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

‘Α. Συρίγος: Τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια – Για Ερντογάν: Η ίδια πολιτική που «αφηνίασε» τον Πούτιν

Share:

 

Με αιχμή τα επεισόδια στο ΑΠΘ,  ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων ‘Αγγελος Συρίγος επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εξακολουθεί να υποστηρίζει μια αυτοδιαχειριζόμενη τρώγλη». Παράλληλα αναφέρθηκε από την εκπομπή «Συνδέσεις», στις αλλαγές στα Πανεπιστήμια αλλά και στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις:

«Ο Ερντογάν πιστεύει ότι η Τουρκία έχει αναβαθμιστεί και ότι έχει το περιθώριο να εκμεταλλευτεί την χλιαρή αντίδραση του ΝΑΤΟ στο βέτο προς Φινλανδία και Σουηδία.

Μετράει αντιδράσεις, πιέζει φορτικά και ασφυκτικά πολλές φορές, φτάνοντας εκεί που μπορεί. Θεωρώ ότι είναι σε κατάσταση ελεγχόμενης εντάσεως ενώ η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί του αυτονόητου στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ήταν εθνικό μήνυμα», επισημαίνει επίσης.

Ο κ. Συρίγος συμπλήρωσε λέγοντας ότι «ο Ερντογάν ακολουθεί την ίδια πολιτική που αφηνίασε τον Πούτιν και τον οδήγησε σε πόλεμο. Είναιι λάθος αυτές οι τακτικές που οδήγησαν στο Β’ Παγκόσμιο και ίδια ήταν η λογική της Ρωσίας το 2014 στην κριμαία που αύξησε την ευρωπαϊκή εξάρτηση στο φυσικό αέριο.

Eπεισόδια ΑΠΘ: Πολλοί φανατασιώνονται τεθωρακισμένο όπως του ’73 έτοιμο να ρίξει στην Πύλη

«Χθες δυστυχώς υπήρξε επίθεση ομάδας φοιτητών κατά αστυνομικών που φυλάνε τον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  για να φτιαχθεί βιβιλιοθήκη. Περίμενα ξεκάθαρη στάση από την Αξιωματική Αντπολίτευση που για κάποιο λόγο απονευρώνεται στην επίφαση επαναστατικότητας που έχει η αντιεξουσιαστική Αριστερά και σέρνεται πίσω από τέτοιες ακραίες κινήσεις. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να φτιαχθεί βιβλιοθήκη .

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση εξακολουθεί να υποστηρίζει μια αυτοδιαχειριζόμενη τρώγλη αλλά ταυτοχρόνως επιμένει σε τσιτάτα για προβοκάτορες που κάνουν επεισόδια για να νομιμοποιήσουν την παρουσία της ΕΛ. ΑΣ.», είπε ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε:

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν βρίσκεται στο Αριστοτέλειο για καταστολή, αλλά για να  προστατεύει από τα μπάχαλα για να φτιαχθεί δημόσια βιβλιοθήκη.

Εσωτερικό Erasmus και φοιτητικές εκλογές

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που εκπροσωπούνται οι φοιτη΄τες αυτό είναι θέμα του κράτου, επισημαίνει ο ‘Αγγελος Συρίγος σχετικά με τις φοιτητικές εκλογές.

«Εντύπωση προκαλεί ότι έβγαλε ανακοίνωση ο Κ. Γαβρόγλου ο οποίος νομοθέτησε για το εννιαίο ψηοφέλτιο και ξαφνικά βλέπουμε ότι αυτό καταργεί τις φοιτητές παρατάξεις», είπε στη συνέχεια και παρέθεσε αναλυτικά τον τρόπο ψηφοφορίας «που έχει στόχο να υπάρχουν τρόποι ελέγχοι της απόλυτης εξουσίας του Πρύτανη».

  • Προβλέπεται 11μελές σχήμα με απευθείας εκλεγμένα 6 μέλη από όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου που ψηφίζουν για εκλογή εξωτερικών μελών και στη συνέχεια τα 6 αυτά μέλη εκλέγουν τον Πρύτανη.
  • Θα υπάρχει εκπροσώπηση από κάθε σχολή για να μην μπορεί μια να βγάλει 2-3 μέλη
  •  Τα χρήματα του Πανεπσιτημίου θα τα διαχειρίζεται διοικητικός διευθυντής που θα επιλέγεται από το Συμούλιο Διοικήσεως. «Επομένως σπάει η εξουσία και ο Πρύτανης θα είναι μέλος του Συμβουλίου αλλά και υπόλογος σε αυτό».
  • Ο νόμος δίνει δυνατότητα προσαρμογής και επιλογής των καθηγητών για να προσφέρουν καλύτερη γνώση. Π. Χ τα  βιομηχανικά διδακτορικά χρηματοδοτούνται εν μέρει από το Δημόσιο και δίνεται  η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να συνεργαστούν με Πανεπιστήμιο και να αναπτύξουν κάποιο ιδιαίτερο τομέα.

Το εσωτερικό Erasmus, πρόγραμμα εξαιρετικά επιτυχημένο στην Ευρώπη μεταφέρεται με του ίδιους περίπου όρους, δηλαδή όχι συμμετοχή πάνω από το 10% κάθε τμήματος.
Δίνεται ετσι η δυνατότητα στους φοιτητές να μπορούν για ένα εξάμηνο να παρακολουθήσουν άλλο τμήμα.

ΑΕΙ: Υπάρχουν περιπτώσεις προσλήψεων με βάση την παρεοκρατία

Για τους φοιτητές που είναι συγγενείς,  ο κ. Συρίγος αποδίδει τα αίτια σε τρεις τομείς, «την παρεοκρατία, την οικογενειοκρατία και σε ακραίες περιπτώσεις κομματοκρατία που δυστυχώς υπάρχει».

Τέλος ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, ανέφερε ότι «δημιουργούνται γέφυρες για να επιστρέψουν ‘Ελληνες επιστήμονες , οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν πλέον τη δυνατότητα  εξ αποστάσεως εκαπίδευσης, αλλά και να έρθουν σε ελληνικά ΑΕΙ ως ερευνητές».

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

www.ertnews.grΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Τέταρτος μάρτυρας: Δέχθηκα κι εγώ σεξουαλική πρόταση από τον Δ. Λιγνάδη

Next Article

Η Άννα Κορακάκη μιλά στην ΕΡΤ για τον εφιάλτη που βίωσε με τον εμμονικό θαυμαστή της (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Έκανε την Ελλάδα περήφανη ανεβάζοντας την στο υψηλότερο βάθρο των…