ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Αλ. Τσίπρας – ΔΕΘ: Στο χέρι του κ. Μητσοτάκη η προκήρυξη των εκλογών

Share:

Στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ που δίνει αυτήν την ώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για τις κυβερνητικές παροχές προς τους νέους:

«Η δημοσκοπική αναγκαιότητα του κυρίου Μητσοτάκη τον ανάγκασε να ασχοληθεί με μία κοινωνική ομάδα την οποία έχει αμελήσει, τους νέους. Μέχρι τώρα ήταν οι ανέμελοι που είχαν την ευθύνη για τη διασπορά του ιού, δεν είχαν δικαίωμα ούτε να βγουν στις πλατείες και έτρωγαν ξύλο. Ήταν αυτοί που πλήρωσαν το μάρμαρο της εργασιακής αντιμεταρρύθμισης. Αυτοί αποκλείστηκαν για πρώτη φορά στην ακαδημαϊκή ιστορία, 40.000 νέοι έμειναν εκτός. Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabyte και χαρτζιλίκια. Θέλουν προοπτική και σχέδιο ώστε να μπορούν να σπουδάσουν και να μείνουν στη χώρα. Εμείς εχθές επιχειρήσαμε να μιλήσουμε για τις δικές μας αλλαγές και για όραμα ώστε να δημιουργήσουμε μία νέα αρχή στον τόπο που να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τους νέους να μείνουν εδώ, να σπουδάσουν εδώ και να δημιουργήσουν εδώ και να έχουν μία αξιοπρεπή διαβίωση. Καταθέσαμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας για την αλλαγή του πλαισίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μία κατά την άποψή μου ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που βάζει στο επίκεντρο την αξία της γνώσης και δεν θέτει ταξικούς φραγμούς στους ανθρώπους που θέλουν να σπουδάσουν και δίνει μία σημαντική προοπτική για τις χιλιάδες οικογένειες που αγωνιούν για το αύριο των παιδιών τους. Επίσης κάναμε την πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού κυρίως στους νέους ανθρώπους. Εμείς ήμασταν αυτοί που καταργήσαμε τη ρατσιστική διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό. Οι συνθήκες ανασφάλειας στην εργασία αφορούν κυρίως χιλιάδες ανθρώπους. Χρειάζεται ένα συνολικότερο όραμα μία συνολικότερη στρατηγική για να καταπολεμήσουμε το brain drain και το δημογραφικό πρόβλημα γυρνάει χώρα και διώχνει τα παιδιά τους στο εξωτερικό.

Σε σχέση με το ζήτημα γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ζητά εκλογές

«Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει με βάση το Σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει όποτε αυτός επιθυμεί εκλογές. Αν έχεις το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι».

«Ψάχνει συμμέτοχους στην ευθύνη, με βάση το Σύνταγμα σε αυτόν ανήκει. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε έτοιμοι για κάθε εκδοχή. Αυτό που έκανε ο κύριος Μητσοτάκης σε συνθήκες κρίσης, που ζητούσε κάθε μέρα εκλογές, αυτό εγώ δεν θα το κάνω, δεν είναι στην κουλτούρα μου να ασκώ τέτοιου είδους αντιπολίτευση.  Εμείς είμαστε έτοιμοι.  Ο κύριος Μητσοτάκης βλέπει μία ραγδαία επιταχυνόμενη φθορά και θέλει να την προλάβει, αυτή είναι η πραγματικότητα.  Οι μάγκες περί γαλοπούλας που θυμίζουν λίγο παιδιά έκτης Δημοτικού ή οπαδούς σε ποδοσφαιρικούς αγώνες δεν αναδεικνύουν επιρροή αλλά το αντίθετο από αυτό.  Καμιά φορά αναδεικνύουν και αδυναμία.  Σε κάθε περίπτωση θα το συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός θυμίζοντας του ότι ήταν αυτός που κρύφτηκε προεκλογικά και αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μία κατά πρόσωπο τηλεμαχία».

Για τη διαχείριση της πανδημίας: “Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών – Απευθύνω έκκληση για εμβολιασμό σε όλους”

Απαντώντας για το ενδεχόμενο επέκταση της υποχρεωτικότητας και αν νέα πιθανή έξαρση της πανδημίας έχει πολιτικές συνέπειες προχώρησε σε σύγκριση με τα στοιχεία της πανδημίας σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, καταλογίζοντας της αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας.

Τα κρούσματα πέρυσι τέτοια εποχή ήταν 14.000 σήμερα 625.000. Αυτά τα στοιχεία είναι απόδειξη παταγώδους αποτυχίας της διαχείρισης της πανδημίας. Από τον Αύγουστο και μετά είναι δεύτερη σε κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και δεύτερη σε θανάτους ανά 1 εκ πληθυσμού. Η δυσμενής πραγματικότητα σημαίνει ότι δεν επετεύχθησαν παρά το ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει πανηγυρίσει δυο φορές τη νίκη επί της πανδημίας» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτή η πραγματικότητα έχει αιτίες και κάποιοι έχουν ευθύνες. Όταν η εξέλιξη ήταν καλή την πιστωνόταν ο “Μωυσής” ενώ τώρα θα πρέπει να χρεωθεί σε άλλους, στους νέους, στους υγειονομικούς, στους πολίτες», σημείωσε και πρόσθεσε πως στους εμβολιασμούς τα επίπεδα είναι αρκετά χαμηλά στη χώρα. «Η σχετική καμπύλη έχει επιπεδωθεί, διότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες καθώς έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη τους» είπε.

«Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και δεν μπορεί να πείσει γιατί αντί να χρηματοδοτήσει το μήνυμα με στοχευμένες καμπάνιες χρηματοδότησε το μέσο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο μέσο» προσέθεσε και τόνισε:

«Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα υγείας του καθενός και της καθεμιάς. “Ναι στη ζωή ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό”, είναι το μήνυμά μας».

Σχετικά με την επόμενη κυβέρνηση και το κόμμα που ενδέχεται να συνεργαστεί σε περίπτωση νίκης στις επόμενες εκλογές

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση, που θα δώσει όραμα και προοπτική στον τόπο εφαρμόζοντας μια διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας. Μια πολιτική που θα έρθει να απαντήσει στο μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα που είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων. Στις μεγάλες αγωνίες που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Στο αίσθημα της ανασφάλειας. Στην ανασφάλεια για τη ζωή, για την περίθαλψη, την εκπαίδευση, για τον μισθό, για την αξιοπρέπεια. Το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση στην οποία την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή αν η χώρα θα αποκτήσει μια προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν ως στόχο την κοινωνική συνοχή. Εμείς έχουμε θέσει και τον στόχο και το κρίσιμο πρόταγμα και δίλημμα των επόμενων εκλογών. Θα έχουμε μια κυβέρνηση προοδευτική σε αυτή την κατεύθυνση; Θα έχουμε κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών που θα είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα πάρει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δηλαδή η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για να έχουμε μια εξέλιξη σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής με στόχο να έρθουμε και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που σας περιγράψαμε. Ένα πρόγραμμα σε μια κατεύθυνση προοδευτική. Πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η προεκλογική περίοδος. Η προεκλογική περίοδος με τη μετεκλογική περίοδο χωρίζονται από ένα κρίσιμο γεγονός, τη λαϊκή ετυμηγορία. Η λαϊκή ετυμηγορία θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις και την επόμενη ημέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Σε σχέση με τη σύνθεση μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

«Θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί είτε μέσα από την κοινωνία, είτε μέσα από τα κινήματα, είτε μέσω εκπροσώπους ορισμένων κοινωνικών ομάδων και όχι κατ ανάγκη εκπρόσωποι του κόμματος.  Ο στόχος μας και η απόφασή μας είναι να δώσουμε χώρο στην κοινωνία».

Φοροελαφρύνσεις για τους λίγους

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ακολουθεί πολιτικές που αφήνουν απέξω τη μεσαία τάξη. «Αν ήθελε η κυβέρνηση ήθελε να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και πως θα τελικά νομοθετήσει για το 0.4 % και όχι για τη μεγάλη πλειοψηφία της μεσαίας τάξης, ας ερχόταν να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος. «Δεν είναι ηθικό για έναν πρωθυπουργό να νομοθετεί για μια τόσο μικρή μειοψηφία στην οποία ανήκει και ο ίδιος τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία μετρά και το τελευταίο ευρώ» αναφερόμενος στο μέτρο της απαλλαγής φορολογίας στη μεταβίβαση και τις γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ. «Ο κ. Μητσοτάκης φορολογεί για την τάξη του και ίσως για τον εαυτό του με βάση το πόθεν έσχες του» είπε.

Ειδικότερα δε για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε: «Θα ήθελα να πω όμως είναι ένα θέμα που δεν αποτελεί ούτε ζήτημα παραπολιτικής ούτε ζήτημα κουτσομπολιού. Είναι συνταγματική υποχρέωση όλων των δημοσίων προσώπων να καταθέτουν δήλωση πόθεν έσχες.  Ως εκ τούτου νομίζω ότι ιδιαίτερα αν είσαι πρωθυπουργός της χώρας οφείλεις να μην έχει τίποτα να κρύψεις και όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία για ψευδές ή αναλυθές πόθεν έσχες οφείλεις να δώσεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιήσεις τα μέσα ενημέρωσης που αναδεικνύουν το πρόβλημα.  Όλοι οι πολίτες έχουν ίσο δικαίωμα απέναντι στο νόμο και πρέπει να ελέγχονται. Και πρέπει να αναρωτηθείτε τι θα γινόταν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό και τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε μένα.  Όλα αυτά νομίζω και πολίτες το καταλαβαίνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το ρόλο του δημοσιογράφου ούτε του εισαγγελέα.  Εμείς αναδεικνύουμε πολιτικά αυτή την αντίφαση την κάνουμε κατανοητή αυτήν και έχουμε καταθέσει αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να δώσει συλλογικά μία απάντηση».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε δε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες, κοστολογούνται κοντά στα 2 δις. Για τη μερική διαγραφή ιδιωτικού χρέους που υπολογίζεται στο 1,7 δις θα είναι άπαξ αλλιώς μελλοντικά θα χρειαστούν πολύ περισσότερα καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Για τη μεσαία τάξη

 «Θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος της μεσαίας τάξης που από το 2012 έως το 2015 συνέτριψε τη μεσαία τάξη όχι μόνο με τη φορολογία αλλά και με τον πολιτικό του λόγο. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι είναι αδιανόητο να απειλεί με αυτό το τρόπο τον επιθετικό και να απευθύνεται σε μένα που είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης. Πώς μπορεί να το κάνει αυτός που δεν γνωρίζει πόσο κάνει μία φρατζόλα ψωμί;  Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας, αλλά δεν ήταν επιλογή μας να συμβεί αυτό, όμως ήταν Εθνική ανάγκη για να βγει η χώρα επιτέλους από τα μνημόνια για να βγούμε από την αυστηρή επιτήρηση και για να ρυθμίσουμε το χρέος.  Αν δεν είχαμε βγει από τα μνημόνια δεν θα έχει μειωθεί η ανεργία 10% επί των ημερών μας δεν θα είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες και προϋποθέσεις για να μειωθούν οι φόροι.  Αυτό είναι αποτέλεσμα ότι αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία ως κομπόδεμα ανάγκης».

Για την ανάπτυξη: Ευημερούν προσωρινά οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι

Για τους ρυθμούς ανάπτυξης είπε πως οι αριθμοί βγαίνουν σε σύγκριση με την περίοδο toy 2020 που η χώρα ήταν σε καθολικό lockdown και η χώρα παρουσίαζε τη δεύτερη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη. Η ανάπτυξη φέτος είναι καλοδεχούμενη όμως συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες όμως είμαστε προτελευταίοι. Δεν είμαστε για πανηγυρισμούς ειδικά αν λάβουμε υπόψη ποια είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, είπε και επανέλαβε πως δεν έχει σημασία να ευημερούν οι αριθμοί αλλά να δυστυχούν οι άνθρωποι.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι περιμένει μονάχα από την αύξηση της κατανάλωσης -που, όπως είπε, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί μετά από καραντίνα- για να μας δείξει κάποιους αριθμούς που μεταδίδουν μαγική εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Εξέφρασε την ανησυχία για το διπλό άλμα σε ρυθμούς ανάπτυξης και στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο χαρακτήρισε βραδυφλεγή βόμβα, καθώς εισάγουμε περισσότερα από όσα παράγουμε. Έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγική ικανότητα της χώρας το οποίο απέδωσε στο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση ώστε να μην είναι βασισμένο τόσο στον τριτογενή τομέα και τις υπηρεσίες και ζήτησε ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, της καινοτομίας και την αξιοποίηση στο μέγιστο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημείωσε δε ότι ανησυχεί γιατί «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη». «Εμείς καταφέραμε πολύ σημαντική ρύθμιση για το χρέος που έδωσε τη δυνατότητα πολύ χαμηλών αποπληρωμών σε βάθος διετίας» είπε προσθέτοντας και πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει φτάσει το χρέος 220-230% του ΑΕΠ» και κάνει πολιτική «με δανεικά».

Για το σύστημα Υγείας

«Εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη.  Αν θέλουμε να κάνουμε μία ριζική μεταρρύθμιση στο Εθνικό σύστημα Υγείας δεν είναι αναγκαίο μόνο να ενισχύσουμε τους πόρους,  είναι απαραίτητη προϋπόθεση το καταλαβαίνουμε όλοι,  είναι αναγκαίο να γίνει μία γενναία ανακατανομή των πόρων και εντός του συστήματος.  Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει προσφορά θέσεων υπάρχει ανάγκη για συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών και δεν υπάρχει προσφορά δεν επιλέγουν οι νέοι πτυχιούχοι γιατροί τη χώρα μας.  Το πρόβλημα αυτό είναι πιο οξυμένο σε επαρχιακά νοσοκομεία και αναγκάζονται είτε να αναζητήσουν την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα είτε να πάνε στο εξωτερικό.  Μιλώντας με την ελληνική κοινότητα στη Σουηδία μου είπαν ότι χιλιάδες Έλληνες γιατροί βρίσκονται εκεί αλλά και σε άλλες χώρες.  Ως πολιτεία χρηματοδοτούμε την εκπαίδευση των ανθρώπων και μετά πάνε να στελεχώσουν άλλες οικονομίες.  Πρέπει να βρούμε τον τρόπο για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο και εγώ δεν βρίσκω άλλο από τη ριζική αναβάθμιση το Μισθολόγιο και με μία ριζική αλλαγή του ΕΣΥ» είπε.

«Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους»

«Στην παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη συνταξιούχος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του ρεπόρτερ της ΕΡΤ Γ. Παντελάκη.
«Είναι μία κοινωνική κατηγορία που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη όπως και η μεσαία τάξη. Είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε τη δική μας 13η σύνταξη. Και όχι μόνο το αθέτησε αλλά αυτό το 1 δισ. το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με προοπτική μάλιστα να έχουμε 70 δισ. μαύρη τρύπα στο μέλλον για να έχουν κέρδη τα funds» είπε.

«Εμείς μειώσαμε κατά 70% τις εκκρεμείς συντάξεις. Από τις 120.000 εκκρεμείς συντάξεις ξαναπήγαμε στις 400.000. Αυτό συνέβη γιατί ο κ. Μητσοτάκης σταμάτησε το πρόγραμμα των 1.000 επιστημόνων που εργάζονταν για την απόδοση των εκκρεμών συντάξεων. Ως λύση η κυβέρνηση βρίσκει να βάλλει ιδιώτες, λογιστές και δικηγόρους με χρήματα των δικαιούχων…. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσέθεσε:
«Ελπίζω οι συνταξιούχοι να αντιληφθούν πόσο τους εξαπάτησε και πόσο δεδομένους τους θεωρεί. Εγώ τους καλώ να κρίνουν και να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης και να διεκδικήσουν».

Έλλειμα στρατηγικής στα εθνικά θέματα

Για τα εθνικά θέματα καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειμα εθνικής στρατηγικής. «Η κυβέρνηση λειτουργεί βλέποντας και κάνοντας» είπε και αναφέρθηκε στην προκλητική στάση της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα περνά λάθος μηνύματα. «Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το Ουρούτς Ρέις να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε…» Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε την ευκαιρία με την εκλογή Μπάιντεν που η Τουρκία έριξε τους τόνους.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει λύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε χαραμάδα που υπάρχει σε συνδυασμό και με τους διεθνείς συσχετισμούς ώστε αυτό να της επιβληθεί. Είπε πως ζήτησε να η χώρα να αξιοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να προχωρήσει σε συντεταγμένη λύση με βάση το διεθνές δίκαιο, κάτι που δεν έγινε.

«Ούτε στρατηγική διαλόγου και λύσης έχει η κυβέρνηση, ούτε στρατηγική υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο πεδίο έχει» είπε τονίζοντας πως αυτή η λογική γίνεται επιζήμια. «Είναι αναγκαίο να υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική» είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συμμαχίες και αν θα είναι πιο εύκολες με κάποιον από τους υποψηφίους αρχηγούς του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η μετεκλογική περίοδος από τη προεκλογική χωρίζεται από την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας. Νομίζω ότι κανένας από τις προοδευτικές δυνάμεις δεν θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές και να δώσει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την αντιλαϊκή του πολιτική».

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Δεν παρεμβαίνω στις διαδικασίες ενός άλλου κόμματος

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συμμαχίες και αν θα είναι πιο εύκολες με κάποιον από τους υποψηφίους αρχηγούς του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η μετεκλογική περίοδος από τη προεκλογική χωρίζεται από την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας. Νομίζω ότι κανένας από τις προοδευτικές δυνάμεις δεν θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές και να δώσει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την αντιλαϊκή του πολιτική».

Όσο για το ΚΙΝΑΛ, είπε πως «δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος ή να τον διεμβολίσω, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης» και προσέθεσε: «Από εκεί και μετά μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές. Άρα ο πολίτης πρέπει να εστιάζει στο πολιτικό διακύβευμα».

Ποιον θα εμπιστευθούν οι πολίτες στις κάλπες

«Να το δούμε αυτό στην κάλπη, το τι εμπιστεύονται οι πολίτες και το τι θα εμπιστευθούν. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις μετρήσεις, γιατί δεν υπήρξε ποτέ το τελευταίο διάστημα μια διαφορετική αποτύπωση», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πάντα υπήρχε υποεκτίμηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό που αποτυπώνεται στην κάλπη. Ανέφερε ότι τον Ιούλιο του ‘19 ο μ.ο. των δημοσκοπήσεων την Παρασκευή πριν από την κάλπη έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και πήρε 32%.

«Είναι πολύ διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες τι θα ψηφίσουν όταν θα έχει τεθεί το δίλημμα της κάλπης απ’ ό,τι σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική» σημείωσε και προσέθεσε. «Αν 6 στους 10 είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση σήμερα, αν μόλις 2 στους 10 πείστηκαν ή θεωρούν ότι τους αφορούν οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, τότε ο νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο».

Εργασιακά: Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία το συγκεκριμένο πλαίσιο

Ο Αλ. Τσίπρας είπε πως «όταν βγήκαμε από τα μνημόνια» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε σειρά από παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων «και ήρθε η ΝΔ και τις διέλυσε αυτές και μας πάει κι ακόμα πιο πίσω». «Αυτό που συνέβη με την ψηφιακή πλατφόρμα στις ταχυμεταφορές που ανοικτά εκβίασε τους εργαζόμενούς της να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά, είχε τη δυνατότητα να το κάνει γιατί ο ν. Χατζηδάκη της έδωσε τη δυνατότητα».

Τόνισε ότι είναι δέσμευσή του η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που δεν θα επιτρέπει οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, «θα υπάρχει το ισχυρό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας, άρα δεν θα είναι αόρατοι θα έχουν δικαιώματα».

«Σήμερα είμαστε στο δρόμο της εργασιακής ζούγκλας. Δεν δημιουργεί συνθήκες αύξησης της παραγωγικότητας αλλά κερδοσκοπίας για κάποιες εταιρείες αυτό που νομοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης», είπε και προσέθεσε: «Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία το συγκεκριμένο πλαίσιο, είμαι βέβαιος ότι ασκήθηκαν πολύ συγκεκριμένες πιέσεις, από πολύ συγκεκριμένα λόμπι επιχειρηματιών που έχουν επιχειρήσεις στον τομέα αυτό. Αυτό δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το βρω, ας το βρει η ερευνητική δημοσιογραφία».

Τόνισε ότι «αυτό το πλέγμα αντιμεταρρύθμισης με μια προοδευτική κυβέρνηση όχι μόνο θα αποσυρθεί αλλά θα δουλέψουμε στοχευμένα ώστε να προασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Α. Τσίπρας για λίστα παιδιών: Αθλιότητα η στοχοποίηση νηπίων

«Η κυβέρνηση δεν θωράκισε τη χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή»

Για το θέμα της απόδοσης των ευθυνών για τις πυρκαγιές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «θα ήταν εύκολο να πει κανείς ότι αποδόθηκε η ευθύνη στον Χρυσοχοΐδη και πήγε σπίτι του» και προσέθεσε: «Ωστόσο η ευθύνη είναι πολιτική, είναι βαθιά και έχει να κάνει με την αντίληψη της κυβέρνησης για το πώς θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Ανέφερε πως «θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ένιωθε την ηθική υποχρέωση να έχει κάνει περισσότερα». «Δεν μπορείς να βάλλεις κάποιον που δεν πιστεύει στον ρόλο του κράτους να είναι αποτελεσματικός στη διοίκησή του» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον Σταύρο Μπένο είπε: «Εγώ του εύχομαι καλή επιτυχία. Αλλά το θέμα στην Εύβοια είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι, πώς θα έχουν εισόδημα όλοι εκείνοι που έχασαν τα παραγωγικά τους εφόδια λόγω της πυρκαγιάς. Και απάντηση σε αυτό από την κυβέρνηση δεν είδα».

Τι δήλωσε για το φορολογικό σύστημα

Μιλώντας για τη διακυβέρνησή του, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «ήταν εξαιρετικά σημαντική κίνηση που μειώσαμε τον ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 6% και ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και ενσωμάτωσε αυτή τη μείωση των 7 μονάδων στα τιμολόγια. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση». Προσέθεσε πως το θέμα του ΦΠΑ πρέπει να το βλέπει κανείς με βάση και τη δυναμική της οικονομίας. «Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να μπούμε σε μια πιο ορθολογική διαχείριση. Στην παρούσα φάση εμείς εκτιμήσαμε ότι τα μέτρα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν για την ελάφρυνση των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι τα μέτρα που καταθέσαμε χθες».

Για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι ένα μεγάλο θέμα είναι ότι έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες «βάσει των οποίων θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον ΕΝΦΙΑ», και «περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση θα τον αναπροσαρμόσει όπως έχει υποσχεθεί».

Σημείωσε πως «ένα στοιχείο για τον πυρήνα της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να προσανατολιστεί σε μια λογική φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα πάμε σταδιακά στη μεγάλη μείωση στις χαμηλές αξίες και θα έχεις έναν φόρο που θα είναι ικανός να δημιουργήσει δημοσιονομική επάρκεια σε αυτούς που έχουν και πρέπει να πληρώσουν. Η λογική μας για το φορολογικό σύστημα είναι λογική δικαιοσύνης και προοδευτικότητας».

Για τις εκλογές: «Δεν υπάρχει στην σκέψη μου το ενδεχόμενο ήττας»

Στο ερώτημα για το αν μετά από ενδεχόμενη ήττα θα στήσει εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν υπάρχει στη σκέψη μου, δεν το πιστεύω και δεν έχω στην σκέψη μου να κάνω καμία προετοιμασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να στήσει κάλπες».

www.ertnews.grΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Police brutality – Elderly woman knocked over, pepper-spayed in Australia (warning: disturbing video)

Next Article

Γιαννιτσά: Φοροφυγάς με τρεις καταδίκες μπήκε φυλακή

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Θα εκτίσει συνολικά 15 έτη φυλάκισης – Έπιασαν καταζητούμενο μέλος…