ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Οι Αμερικανοί βιάζονται να αποσωληνώσουν την οικονομία.

Share:

Όσο πιο γρήγορα σταματήσουν οι παρεμβάσεις της FED στις αγορές ομολόγων και επιτοκίων τόσο καλύτερα για την οικονομία.

Το περιβόητο “tapering” της οικονομίας μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και φέτος διεμήνυσε ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης Jerome Powel κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας FED ανακοίνωσε  πως η αμερικανική οικονομία έχει ήδη φτάσει σε ένα σημείο ανάκαμψης από το πλήγμα της πανδημίας με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται πλέον τη στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής.

  • Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η “επιβράδυνση” των παρεμβάσεων στην αγορά ομολόγων που σήμερα ανέρχεται σε 120 δισ. δολαρίων τον μήνα.

Ο Jerome Powel Πάουελ υπενθύμισε ότι η έναρξη του tapering αποτελεί στόχο και επιθυμία των περισσότερων μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου. Ήδη εκπληρώνεται το ένα από τα δύο κριτήρια-στόχους της στρατηγικής της Fed, δηλαδή  του πληθωρισμού.

Στο δεύτερο κριτήριο που σχετίζεται με την «πλήρη απασχόληση» καταγράφεται «σαφής πρόοδος».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος πριν η Τράπεζα αποφασίσει να προχωρήσει σε στροφή της επιτοκιακής της πολιτικής και σε αύξηση των επιτοκίων.

Ο 68χρονος κεντρικός τραπεζίτης αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί εξακολουθεί να θεωρεί πως η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή και πως σταδιακά ο δείκτης θα αρχίσει να υποχωρεί πιο κοντά στο όριο του 2%.

Η FED έχει γίνει στόχος σκληρής κριτικής πως με τις επιλογές της έχει επιτρέψει τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και τριάντα χρόνια, προσπαθώντας να αυξήσει την απασχόληση.

Ο Jerome Powel επεσήμανε την απειλή που θα συνιστούσε για την οικονομία μια παρατεταμένη αδυναμία της αγοράς εργασίας, ειδικά εν μέσω της πανδημίας.

  • «Γνωρίζουμε καλά πως παρατεταμένες περίοδοι υψηλής ανεργίας σημαίνει ζημιά για τους εργαζομένους και την παραγωγική δυνατότητα της οικονομίας».

H αμερικανική αγορά εργασίας έχει αναρρώσει από το «κραχ» της περσινής χρονιάς, όταν χάθηκαν περίπου 22 εκατ. θέσεις εργασίας, αλλά δεν έχει φτάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Ο δείκτης ανεργίας στις Η.Π.Α. τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 5,4%, ήτοι σχεδόν στο ένα τρίτο από το 14,8% που «έπιασε» τον Απρίλιο του 2020, όμως πάνω από το 3,5% που ήταν το Φεβρουάριο του 2020.

The post Οι Αμερικανοί βιάζονται να αποσωληνώσουν την οικονομία. appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΝΚΟΣΤΑΡ ΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΟΙΝΩΝ, ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ, ΜΕΤΑ ΨΗΦΟΥ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ ΕΛΛΑΣ

Next Article

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία άνοδος 3,54% για το Γ.Δ και 5,89% για τις τράπεζες

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στην τελευταία…