ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Αμοιβαία Κεφάλαια: Εισροές και άνοδος μεριδίων

Share:

του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

Το πρώτο “χρυσό” εξάμηνο, από πλευράς εισροών, του 2021 πέρασε και όπως είναι εύλογο, καθώς ο χρόνος δεν σταματά, έδωσε τη θέση του στο δεύτερο μισό της χρονιάς, το οποίο ναι μεν ξεκίνησε με το ίδιο “τέμπο” για την αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, αλλά όχι και για την spot ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Όσον αφορά τη δεύτερη, φαίνεται να την “χτυπά” τόσο η έλλειψη ρευστότητας – βλέπε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ομολογιακές εκδόσεις –  όσο και οι φόβοι για ένα νέο έντονο “κύμα” κρουσμάτων (καθότι η μετάλλαξη Δ είναι πλέον τόσο εδώ, όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη), γεγονότα που τείνουν να εγείρουν ερωτηματικά για τα μεγέθη της επερχόμενης ανάπτυξης. Ας είμαστε υγιείς και θα δούμε τι τελικά θα συμβεί, οπότε καλύτερα να παραμείνουμε στα γεγονότα της εβδομάδας που διανύσαμε, με την αγορά των Α/Κ να πετυχαίνει νέα υψηλά Ενεργητικού και αξίας εισροών.

Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 9,908 δις €, σημειώνοντας αύξηση 0,57% (πολύ φοβόμαστε ότι η πραγματοποίηση της “πολυπόθητης” διψήφιας αξίας Ενεργητικού ίσως καθυστερήσει για ένα με δύο εβδομάδες, λόγω της εικόνας της spot χρηματιστηριακής αγοράς – οι εισροές δεν είναι δυνατόν από μόνες τους να βγάζουν συνέχεια “τα κάστανα από τη φωτιά”). Η αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 56,200 εκατ. € οφείλεται εξ ολοκλήρου στις εισροές 47,976 εκατ. € και στην παράλληλη άνοδο των μεριδίων 0,38%.

Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει το Ενεργητικό σε θετικό ρυθμό 22,41% σε σχέση με την έναρξη του έτους, όπως επίσης και τα μερίδια 18.33%. Οι δε εισροές ανέρχονται (πλέον) στα 1,372 δις €, ενώ ο ρυθμός έντασής τους στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης διατηρείται στα υψηλότατα επίπεδα του 75,68%.

Ως προς τις εβδομαδιαίες αποδόσεις, το μέσο πρόσημο της αγοράς ήταν θετικό 0,24%. Από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, οι 13 επέτυχαν κέρδη και οι 6 ζημιές. Σε μέση ανοδική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,74%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,25% και τα Funds of Funds Μικτά με 0,91%. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες μέσες αρνητικές αποδόσεις υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,89%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,81% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,22%.

Ο υψηλός όγκος συναλλαγών παραμένει, όπως και η θετική επενδυτική διάθεση. Άλλωστε, οι 13 κατηγορίες έκλεισαν με θετικό ισοζύγιο συναλλαγών και οι 6 με αρνητικό. Μας “εξέπληξαν” οι εκροές αξίας 3,090 εκατ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας. Στις υπόλοιπες 5 κατηγορίες οι εκροές ήταν μικρές, όπως πχ στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 450 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 274 χιλ. €.

Αντιθέτως, ο υψηλότερος όγκος εισροών έλαβε χώρα στους “συνήθεις ύποπτους” της φετινής χρονιάς, δηλ. στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και στα Funds of Funds Μικτά με 18,273 εκατ. € και 13,376 εκατ. €, αντιστοίχως. Ακολούθησαν τα Μικτά Α/Κ με 8,860 εκατ. €, τα Funds of Funds Μετοχικά με 3,306 εκατ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 2,583 εκατ. €.

Η υστέρηση των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας σε εισροές, τα οδήγησε στην τέταρτη θέση σε μερίδιο αγοράς (12,50%) έναντι του Ενεργητικού. Στην τρίτη θέση αναρριχήθηκαν τα Funds of Funds Μικτά (13,17%), ενώ πρώτα παραμένουν τα Μικτά Α/Κ (22,85%) και δεύτερα τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (20,03%).

 ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 13/07/2021

The post Αμοιβαία Κεφάλαια: Εισροές και άνοδος μεριδίων appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Υποχρεωτικό testing από σήμερα σε έξι περιοχές για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό

Next Article

Οι εφημερίδες του Σαββάτου 17 Ιουλίου 2021

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Οι εφημερίδες του Σαββάτου 17 Ιουλίου 2021      …