ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Αμοιβαία Κεφάλαια: Ένα «χρυσό» πρώτο εξάμηνο

Share:

του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

Ένα “χρυσό” εξάμηνο για τον Θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ήταν αυτό που διανύσαμε, καθώς η συναλλακτική αξία και ο όγκος εισροών, όχι μόνον,  ξεπέρασαν τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, αλλά σηματοδότησαν την επιστροφή των μεριδιούχων σε αυτόν με τον πιο “εκκωφαντικό” τρόπο. Αναλυτικότερα, η αξία εισροών ανήλθε σε 1,289 δις € (με παράλληλη αύξηση μεριδίων 17,58%), γεγονός που έχει να συμβεί, τουλάχιστον, 20 χρόνια. Ειδικότερα δε, όταν

α) αυτή η αξία εισροών έχει κατευθυνθεί προς Α/Κ καθαρά επενδυτικού χαρακτήρα και όχι σε Α/Κ καταθετικού χαρακτήρα, όπως ως επί το πλείστον συνέβαινε στο παρελθόν (οι εισροές στα ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ αποτελούν μόνο το 4,41% του συνόλου),

β) ο βαθμός έντασης των εισροών στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης ανέρχεται στο εκπληκτικό ποσοστό του 74,06% – εάν μάλιστα το ποσοστό αυτό διατηρηθεί σε επίπεδα άνω του 60%, η αξία του τελικού ισοζυγίου για το έτος 2021 ίσως μας εκπλήξει ακόμη περισσότερο. Και

γ) ο όγκος των εισροών δεν πραγματοποιήθηκε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή λόγω έλευσης κάποιου εκπληκτικού νέου, αλλά είχε διάρκεια σε όλες τις ημέρες του εξαμήνου και μάλιστα αυξανόμενης έντασης. Υπενθυμίζουμε ότι από μέσο όρο εβδομαδιαίων εισροών αξίας 40 εκατ. € στις αρχές του έτους, καταλήξαμε σε μέσο όρο αξίας 50 εκατ. € (με ιδιαίτερα υψηλό όγκο συναλλαγών στο τελευταίο δίμηνο).

Θεωρούμε ότι αυτή η ροή δεν είναι δυνατόν να έχει την ίδια διάρκεια στο β΄ εξάμηνο και σιγά σιγά θα φθίνει (μακάρι, βέβαια, να διαψευσθούμε). Ατενίζουμε, πάντως, με περισσή αισιοδοξία σε τελικές εισροές αξίας 2 δις για το σύνολο της χρονιάς (ποιος θα το πίστευε, καθώς στις αρχές του έτους συζητούσαμε για αγορές μεριδίων αξίας 1 δις – που ούτως ή άλλως θα αποτελούσε ρεκόρ 20ετίας εισροών σε κατηγορίες Α/Κ επενδυτικού σκοπού).

Τα παραπάνω ήταν η κύρια αιτία που το Ενεργητικό, πετυχαίνοντας από εβδομάδα σε εβδομάδα νέα υψηλά έτους, διαμορφώθηκε στα 9,835 δις € (μία “ανάσα” από τον πολυπόθητο στόχο διψήφιας αξίας και επιστροφής στα προ 10ετίας και Ελληνικής χρηματοοικονομικής κρίσης επίπεδα), σημειώνοντας άνοδο 21,50%. Σε απόλυτα νούμερα, η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 1,741 δις € σε σχέση με την έναρξη του έτους.

Η θετική μέση απόδοση της αγοράς ανήλθε σε 6,50% και υποβοήθησε, επίσης, σημαντικά στην άνοδο του Ενεργητικού. Από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, οι 15 επέτυχαν κέρδη. Οι μετοχικού τύπου κατηγορίες είχαν την “τιμητική” τους σε υψηλές θετικές μέσες αποδόσεις, εκ των οποίων ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 17,25%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 14,74%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 14,55%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 14,53% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 13,53%.

Τα “βλέμματα” της επενδυτικής εμπιστοσύνης ήταν στραμμένα στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και στα Funds of Funds Μικτά, με αξία εισροών της τάξεως των 365,416 και 334,933 εκατ. €, αντιστοίχως. Διόλου ευκαταφρόνητες οι εισροές στα Μικτά Α/Κ με 234,127 εκατ. € και στα Funds of Funds Μετοχικά με 150,028 εκατ. €. Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με εισροές 55,655 εκατ. € δείχνουν να έχασαν το momentum του εξαμήνου (πάντως “άναψαν τις μηχανές” προς το τελευταίο δίμηνο).

Ας ευχηθούμε όλος ο κόσμος να έχει την υγεία του και να παρακολουθήσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον δεύτερο εξάμηνο.

 ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 06/07/2021

The post Αμοιβαία Κεφάλαια: Ένα «χρυσό» πρώτο εξάμηνο appeared first on Banks.com.gr.

Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

e-ΕΦΚΑ: 11 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για μισθωτούς

Next Article

Εξαδάκτυλος: Οι άνω των 50 ετών πρέπει να εμβολιαστούν μέσα στις επόμενες 5 ημέρες

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για ακόμη μια φορά ο…