ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Αμοιβαία Κεφάλαια: Σθεναρή αντίσταση

Share:

του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

Σθεναρή ήταν η αντίσταση του Θεσμού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, για ακόμη μία εβδομάδα, έναντι των κλυδωνισμών που δημιουργήθηκαν στην Ελληνική spot χρηματιστηριακή αγορά λόγω των εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα, με την ανακοίνωση της δεύτερης σε σειρά τράπεζας για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την αναμονή, πλέον, του τι μέλλει γενέσθαι με τις υπόλοιπες δύο. Στο διάστημα μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς και την αναρρίχηση του ΓΔ του ΧΑ – για ακόμη μία φορά – σε επίπεδα άνω των 900 μονάδων, ήρθαν οι ανακοινώσεις της Alpha Bank και τον οδήγησαν σε εβδομαδιαίες απώλειες -3,61%. Η υποχώρηση αυτή, μεταφράστηκε σε αρνητική μέση απόδοση -4,05% για τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη και -3,69% για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας. (επίσης, -0,48% για τα Μικτά Α/Κ, τα οποία εμμέσως επενδύουν σε Ελληνικούς μετοχικούς τίτλους). Αν και οι εν λόγω κατηγορίες, ήταν (ουσιαστικά) οι μόνες που υπέστησαν αρνητικές αποδόσεις, υπενθυμίζουμε ότι η κεφαλαιοποίησή τους ανέρχεται στο 37,30% του συνολικού Ενεργητικού της αγοράς των Α/Κ

Όμως, η αξία  του συνολικού Ενεργητικού κατάφερε να παραμείνει τα υψηλά έτους (14,42%) και να διατηρηθεί στα 9,261 δις €, διότι:

α) διατηρήθηκε το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, με νέες εισροές αξίας 39,531 εκατ. € (άνοδος μεριδίων 0,43%). Αισιόδοξο το γεγονός ότι, για ακόμη μία εβδομάδα, η αξία των εισροών κυμάνθηκε στον φετινό υψηλό εβδομαδιαίο μέσο όρο, δηλ. τα 40 εκατ. €. Ήδη, από την έναρξη του έτους, οι εισροές ανέρχονται σε 884,807 εκατ. €, ενώ ο βαθμός βαρύτητάς τους στην αύξηση του Ενεργητικού ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, στο 75,83% – αν παραμείνει, μάλιστα, σε αυτά τα επίπεδα για το α εξάμηνο του έτους, θα είναι ρεκόρ, τουλάχιστον, 15ετίας.

β) οι υπόλοιπες κατηγορίες – είτε μετοχικές, είτε ομολογιακές – σημείωσαν κέρδη και κατάφεραν να αποτρέψουν από απώλειες το πρόσημο μέσης απόδοσης της αγοράς (οριακή αρνητική μέση απόδοση -0,09%). Οι κατηγορίες που ξεχώρισαν σε θετική μέση απόδοση ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,36%, τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,17% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,89%.

Η εικόνα της Ελληνικής spot αγοράς δείχνει πιθανή “ταλαιπωρία” σε στενό εύρος τιμών στο αμέσως επόμενο 2μηνο (ελπίζουμε όχι όλο το καλοκαίρι), καθώς, απ’ ότι φαίνεται, οι τράπεζες “μυρίστηκαν χρήμα και τρέχουν να το πάρουν” μέσω αυξήσεων κεφαλαίου (άλλες το χρειάζονται και άλλες όχι). Αυτή η κίνηση, μάλιστα, γίνεται σε μία χρονική συγκυρία που το διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον προσπαθεί να αποσαφηνίσει τα συνδεόμενα πληθωριστικά ζητήματα με την ανάπτυξη των οικονομιών (άρα κατ’ επέκταση δημιουργείται ένα περιβάλλον μεταβλητότητας τιμών στο σύνολο των επενδυτικών τίτλων).

Ευχή μας είναι να μην διαταραχθεί ο φετινός υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης εκ μέρους των μεριδιούχων και να συνεχισθεί ο όγκος των εισροών. Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι ένας δυνατός Θεσμός Α/Κ (και εν γένει Θεσμικών Επενδυτών) είναι κύριο συστατικό για μία υγιή και ανεπτυγμένη οικονομία (ή, αν θέλετε, προς τροχιά ανάπτυξης). Η προσπάθεια ενδυνάμωσης και επιστροφής των μεριδιούχων στον Θεσμό είχε ξεκινήσει το προηγούμενο έτος, αλλά η εμφάνιση της πανδημίας την φρέναρε  – όπως, αποδεικνύεται προσωρινά. Η πανδημία, όμως, ήταν ένας εξωγενής και απρόσμενος παράγοντας. Ας προσπαθήσουμε μην διαταράξουμε “μόνοι μας” αυτή τη δυναμική, η οποία, εντός του 2021, έχει πάρει “σάρκα και οστά”, μετά από μία 10ετία. 

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 01/06/2021

The post Αμοιβαία Κεφάλαια: Σθεναρή αντίσταση appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Άλιμος: Συνελήφθη ο άνδρας που πυροβόλησε κατά πολυκατοικίας

Next Article

Πώς οι ελληνικές πόλεις μετατρέπονται σε θερμικές νησίδες λόγω της κλιματικής αλλαγής

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Αντιμέτωπες με το φαινόμενο της θερμικής νησίδας είναι οι ελληνικές…