ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Ανάπτυξη άνω του 5,7% αναμένει η Εθνική Τράπεζα σε έκθεση για την ελληνική οικονομία

Share:

Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ 13% στο δεύτερο τρίμηνο υπολόγισε η Εθνική Τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα τρέξει με ρυθμό 5,7% σε ετήσια βάση για φέτος, χάρη στην ανάκαμψη της κατανάλωσης και την άνοδο του τουρισμού, αναπροσαρμόζοντας τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα οι νέες εκτιμήσεις αποτυπώνουν ισχυρότερη, από την αρχικά εκτιμώμενη, ανοδική δυναμική του ΑΕΠ την περίοδο Απριλίου-Αυγούστου σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση που είχε βασιστεί σε διαθέσιμη πληροφόρηση έως τις αρχές του Ιουνίου του 2021.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου εκτιμάται πλέον ότι θα αυξηθεί με ρυθμό άνω του 13% ετησίως (0,7% σε εποχικά διορθωμένη τριμηνιαία βάση) από προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 10% ετησίως, λαμβάνοντας μεγάλη ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση.

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές είναι και οι διαθέσιμες ενδείξεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου φαίνεται ότι η ταχεία άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού -που αρχίζει πλέον να προσεγγίζει τα επίπεδα των αντίστοιχων μηνών του 2019- συνδυάζεται με την αυξημένη εγχώρια ζήτηση και ενισχύει την ήδη έντονα ανοδική τροχιά της εγχώριας παραγωγής.

Στο μεταξύ η Εθνική τονίζει ότι το άνοιγμα της οικονομίας και η υποχώρηση της αβεβαιότητας ενεργοποίησαν την ιδιωτική κατανάλωση για αγαθά και κυρίως για υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή ο εισερχόμενος τουρισμός ξεπερνά τις προσδοκίες, καθώς οι αφίξεις και οι τουριστικές ροές είναι αυξημένες.

Η πανδημία, αναφέρει η έκθεση, θα συνεχίσει αναμφισβήτητα να αποτελεί σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας, με δεδομένο και τον κομβικό ρόλο του τομέα των υπηρεσιών στην οικονομία -που είναι περισσότερο ευάλωτος στην επιδείνωση των υγειονομικών συνθηκών- και η επίτευξη ή η υπέρβαση του βασικού σεναρίου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,7% το 2021 συναρτάται άμεσα από την τελική επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Συνολικά, οι τάσεις του ΑΕΠ στο οκτάμηνο του 2021, δείχνουν αυξημένη πιθανότητα υπέρβασης του βασικού της σεναρίου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,7% στο σύνολο του 2021. Ωστόσο η σταδιακή επιδείνωση των επιδημιολογικών τάσεων, λόγω εμφάνισης του στελέχους «Δέλτα», σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αυξάνουν την αβεβαιότητα για το υπόλοιπο του έτους.

 

The post Ανάπτυξη άνω του 5,7% αναμένει η Εθνική Τράπεζα σε έκθεση για την ελληνική οικονομία appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές, εν αναμονή του συμποσίου της Fed

Next Article

Συνέχισε ανοδικά το Χρηματιστήριο – Έπιασε και τις 910 μοναδες

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση…