ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Ανάρπαστα τα ελληνικά ομόλογα από τους επενδυτές που προσέφεραν 19 δις ευρώ

Share:

Περί τα 19 δις ευρώ προσέφεραν σήμερα οι επενδυτές των αγορών, για να δανείσουν το ελληνικό δημόσιο με εξαιρετικά ελκυστικούς όρους στις δύο επανεκδόσεις των 5ετών και των 30ετών ομολόγων. Τελικώς ο ΟΔΔΗΧ άντλησε συνολικά μόνον 2,5 δις ευρώ διαμορφώνοντας τις αποδόσεις (επιτόκια) σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Το ελληνικό δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 1 δις ευρώ από τα 30ετή και ποσό ύψους 1,5 δις ευρώ από τα 5ετή ομόλογα.

Οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά καθώς το επιτόκιο για το 5ετές υποχώρησε στο Mid Swap συν 38 μονάδες βάσης, δηλαδή πρακτικά στο μηδέν (0,05%) Το 30ετές υποχώρησε σε νέο χαμηλό στο Mid Swap +135 μονάδες βάσης ή σε απόδοση στο 1,65% από 1,875% στην προηγούμενη έκδοση.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των επανεκδόσεων ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«Η Ελλάδα, σήμερα, προχώρησε, για πρώτη φορά, σε ταυτόχρονη έκδοση δύο ομολογιακών τίτλων. Στην έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου. Και το έκανε με ιδιαίτερη επιτυχία, αφού και οι δύο αυτές εκδόσεις προσέλκυσαν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση, είχαν εξαιρετική ποιότητα και κατέγραψαν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις.

Συγκεκριμένα, η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό – ανεξαρτήτως διάρκειας –, ενώ αυτή του 30ετούς ομολόγου έγινε με επιτόκιο χαμηλότερο από την προηγούμενη έκδοση, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2021.

Η διπλή αυτή έξοδος, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε συνολικά 2,5 δις ευρώ, πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο εφετινός στόχος του δανειακού προγράμματος.

Όμως, η αυξημένη ζήτηση για ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους, και μάλιστα από μεγάλη μερίδα θεσμικών επενδυτών, έδωσε την ευκαιρία στη χώρα να βελτιώσει τη ρευστότητα της καμπύλης αποδόσεων σε ακόμη δύο σημεία, αντλώντας, παράλληλα, κεφάλαια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η υπεύθυνη και αποδοτική οικονομική πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών και το συνολικό έργο της Ελληνικής Κυβέρνησης, αποφέρουν θετικά αποτελέσματα και αναγνωρίζονται, για ακόμη μία φορά, έμπρακτα, από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Από τον Ιούλιο του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει – συνολικά – 30 δις ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δις ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα – σε διεθνές επίπεδο – καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος. Το Υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα συνεχίσουμε την υλοποίηση μίας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με συνεπή παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Όλοι μαζί λειτουργούμε με σχέδιο, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να περιορίσουμε, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και κάθε άλλης εξωγενούς δοκιμασίας, να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανάκαμψη της οικονομίας και να οικοδομήσουμε στέρεες βάσεις για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Στο μεταξύ μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο με τα νέα κεφάλαια που αντλήθηκαν το Δημόσιο να προχωρήσει σε επαναγορά χρέους που έχει εκδώσει παλαιότερα και το οποίο έχει υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης. Μόλις πριν λίγες ημέρες έκανε κάτι ανάλογο η Πορτογαλία…

The post Ανάρπαστα τα ελληνικά ομόλογα από τους επενδυτές που προσέφεραν 19 δις ευρώ appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν. 4374/2016

Next Article

Μικρή άνοδος στη Wall Street με τον Nasdaq σε νέο ρεκόρ

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ κινείται ο Nasdaq, στην πρώτη συνεδρίαση του…