ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Αναταράξεις στον τουριστικό κλάδο από την αναστολή λειτουργίας της Mouzenidis Travel

Share:

Αναταράξεις προκαλεί στο σύνολο του τουριστικού  κλάδου η αναστολή λειτουργίας της εταιρίας Mouzenidis Travel, η οποία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, με τα έσοδα να έχουν βυθιστεί σε δίνη, λόγω της κάθετης πτώσης σε ταξίδια και τουρισμό διεθνώς.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για οφειλές του ταξιδιωτικού πρακτορείου οι οποίες φθάνουν τα 60-70 εκ. ευρώ προς ελληνικά ξενοδοχεία τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία εδράζονται στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδια πηγές το σύνολο των οφειλών του ομίλου Μουζενίδη προσεγγίζει τα 100 εκ. ευρώ, ενώ η εταιρία υπέβαλε ήδη από χθες αίτηση για διαδικασία εξυγίανσης.

Συγκεκριμένα, η Mouzenidis Travel το ταξιδιωτικό πρακτορείο του ομίλου με έδρα στη συμπρωτεύουσα, κατέθεσε χθες αίτηση προληπτικών μέτρων για λήψη προστασίας από τους πιστωτές της στο πλαίσιο διαδικασίας εξυγίανσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει ανακοινωθεί στους συνεργάτες του γραφείου ότι αναστέλλεται η λειτουργία των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα έως τις 26 Ιουνίου και πλέον με νεότερη ενημέρωση και για τον Ιούλιο. Ο όμιλος Μουζενίδη αναφέρει πάντως, ότι δεν επηρεάζονται οι άλλες εταιρείες, πλην της Mouzenidis Travel Greece.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος περιλαμβάνει πληθώρα εταιρειών και γραφεία εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και η αεροπορική εταιρία Ellinair, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιάννης Μουζενίδης, γιος του ιδρυτή του ομίλου Μπόρις Μουζενίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μόλις τον περασμένο Μάρτιο.

Η πανδημία εξάλειψε τις πηγές εσόδων

Ο όμιλος συνεργαζόταν έως και με 1.400 ξενοδοχειακές μονάδες σε ολόκληρη την χώρα, πέραν των δικών τους ξενοδοχειακών μονάδων, στις οποίες έφερνε τους πελάτες του, αξιοποιώντας και την Ellinair.

Η τελευταία διαθέτει στόλο 5 ιδιόκτητων αεροπλάνων και σχετικά πρόσφατα είχε ενισχυθεί κεφαλαιακά μέσω αύξησης κεφαλαίου. Και αυτή υπέστη μεγάλο πλήγμα λόγω της κατάρρευσης των αερομεταφορών. Πριν την πανδημία βρισκόταν σε  φάση ανάπτυξης με τζίρο άνω των 100 εκ. ευρώ. Το 2019 η αεροπορική εταιρεία του Ομίλου μετέφερε περί το ένα εκατομμύριο επιβάτες στη χώρα μας, με επίκεντρο και τη ρωσική αγορά όπου ο όμιλος Μουζενίδη έχει 25ετή παρουσία στο κομμάτι των ταξιδιών.

Ο όμιλος έχει ανακοινώσει ότι αναστέλλει την εξυπηρέτηση των πελατών του στην Ελλάδα, προκειμένου να αναπροσαρμόσει τον τρόπο λειτουργίας του και να ξεκινήσει τη διαδικασία εξυγίανσης της επιχείρησης.

Η ανακοίνωση της εταιρίας

Η Mouzenidis Travel σε ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας της αναφέρει: «Σε αυτή τη λήψη αποφάσεως συνέβαλε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι και φέτος, τη θερινή περίοδο 2021, οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% και κυρίως η αγορά της Ρωσίας, συνεχίζει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα, μη απελευθερώνοντας το σύνολο των εμπορικών πτήσεων από και προς Ρωσία».

Αναφέρει επίσης ότι «η μόνη οικονομική στήριξη που λάβαμε μέχρι σήμερα προέρχεται από το οριζόντιο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ βοήθημα αποτέλεσε σαφώς και η αναστολή των προθεσμιών εμφάνισης των επιταγών, αλλά και η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, δεδομένου του περιορισμένου κύκλου εργασιών μας. Ωστόσο, στους κύκλους εργασιών μας, τα συνολικά ποσά που σημειώθηκαν δεν ήταν επαρκή να καλύψουν ούτε τις βασικές λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία της επιχείρησης, η εταιρία εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, με πρώτιστο στόχο την κάλυψη των πελατών και προμηθευτών, όπως αντίστοιχα μέτρα υιοθετήθηκαν και σε άλλα κράτη – μέλη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της ΕΕ.

«Μέχρι σήμερα, ωστόσο, και ενώ συχνά φαινόταν ότι είμαστε κοντά στη λύση του προβλήματος, δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί ορισμένο σχέδιο. Ο αγώνας για ανεύρεση λύσης, όπως ξεκίνησε από τον ιδρυτή της επιχείρησής μας και εκλιπόντα τον περασμένο Μάρτιο, Μπόρις Μουζενίδη, συνεχίζεται με την ίδια αγάπη, αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας από την οικογένειά του και στελέχη του. Η αποκατάσταση του brand Mouzenidis Travel έναντι των συνεργατών μας, των πελατών και του προσωπικού μας και η αποκατάσταση της φερεγγυότητας που πάντα χαρακτήριζε το όνομα αυτό, είναι πρώτιστο μέλημα όλων μας», επισημαίνει η εταιρεία.

Διαβάστε επίσης:

Mouzenidis Group: Έρχεται ξαφνικό τέλος;

The post Αναταράξεις στον τουριστικό κλάδο από την αναστολή λειτουργίας της Mouzenidis Travel appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Συναλλαγές της OPTIMA BANK A.E (ρυθμιζόμενη πληροφορία Ν.3556/2007)

Next Article

LIVE – Tο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για το νέο επικουρικό ταμείο

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και ο…