ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Ανεβαίνοντας τη σκάλα του ..φόβου…

Share:

του Θεόδωρου Γιαμιά…

 

  • ‘’Η χρηματιστηριακή αγορά είναι γεμάτη από άνθρωπους που γνωρίζουν τα πάντα για τις τιμές και τίποτα για τις αξίες’’                                                                                                                                    PHILIP  FISHER

Οι αγορές συνήθως ανεβαίνουν τη σκάλα του φόβου και κατεβαίνουν με το ασανσέρ της ελπίδας

Πλούσια σε εξελίξεις και η παρούσα εβδομάδα για την εγχώρια κεφαλαιαγορά , όπου έσπασε τελικά η συνέχεια των ανοδικών συνεδριάσεων στο νούμερο 14…. Για να διαρκέσει … μιάμιση συνεδρίαση ….

Και να χτυπήσουν τα πρώτα τηλέφωνα ….

Μήπως να πουλήσω ; (για να ξανααγοράσω χαμηλότερα βεβαίως….) και κάπου εδώ ξεκινά ένα από τα κομμάτια της μαγείας των αγορών, όπου οι συμμετέχοντες διακατέχονται (μόνιμα) από μια εσωτερική ανάγκη να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις καταστάσεις και να κάνουν ‘’το παραπάνω’’ την ‘’υπέρβαση’’και τελικά να ικανοποιήσουν προσωπικά συναισθήματα που έχουν να κάνουν περισσότερο την ψυχοσύνθεσή τους και τη δομή του χαρακτήρα τους και πολύ λιγότερο με την αποτελεσματικότητα και την κερδοφορία των επενδυσεών τους .

Ας δούμε όμως πως τοποθετούνται οι ‘’δάσκαλοι’’ στο παραπάνω πρόβλημα .

Ολοι χωρίς σχεδόν καμία εξαίρεση λέγουν : Let your profits run – cut your losses immediately & trend is your friend . Η πλήρης και ενδελεχής ανάλυση των παραπάνω φράσεων χρήζει (η κάθε μια από μόνη της) πολύωρων σεμιναρίων  για να αναλυθούν εις βάθος οι δομές και οι έννοιες που τις ακολουθούν.

Αυτό που πρέπει σε πρώτη ανάγνωση να κάνουμε είναι να επανατοποθετήσουμε τον προβληματισμό μας στην σωστή του βάση .

  • Έτσι λοιπόν το σωστό ερώτημα δεν είναι ‘’να πουλήσω για να ξανα-αγοράσω χαμηλότερα’’ αλλά αν ‘’η επικρατούσα τάση θα έχει συνέχεια ή όχι….’’

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι που πρέπει να καθοδηγήσει τον επενδυτή όχι μόνο την παρούσα φάση αλλά και στη συνέχεια.

Όποιος λοιπόν βάση των παραπάνω δεδομένων πιστεύει ότι η επικρατούσα τάση τελείωσε η βαίνει προς το τέλος της σαφώς και πρέπει να πουλήσει ταχύτατα …

Αν όμως πιστεύει ότι ‘’υπάρχει συνέχεια’’ μάλλον πρέπει να κάνει το τελείως αντίθετο, δηλαδή όχι μόνο να μην πουλήσει αλλά να αγοράσει επιπλέον , ασχέτως αν έχουν ανέβει οι τιμές μιας και στη συνέχεια θα ανέβουν περαιτέρω….

Ιδιαίτερα οι μη έχοντες πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία πρέπει να μείνουν μακριά από σκεπτικά βραχυχρόνιας κερδοσκοπίας. Η ιστορία έχει δείξει επανειλημμένως στο παρελθόν, ότι η παραπάνω τακτική μόνο καταστρεπτικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για το χαρτοφυλάκιο οποιουδήποτε επενδυτή. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το trading χρειάζεται μια μεγάλη γκάμα ικανοτήτων , και προδιαγραφών εξοπλισμού , χρόνου , υπολογισμού ρίσκου , ταχύτητας σε αντιδράσεις και ετοιμότητας , που είναι σχεδόν αδύνατο να τα διαθέτει ένας απλός επενδυτής.

Έτσι λοιπόν βλέπουμε την γενικότερη τάση εκτιμούμε με τους επαγγελματίες που έχουμε δίπλα μας το περιβάλλον και προχωράμε.

Αυτό που μπορεί όμως να κάνει ένας επενδυτής (πάντα σε συνεργασία με τον επαγγελματία που έχει δίπλα του) είναι να κάνει αναδιαρθρώσεις στο χαρτοφυλάκιό τους σε τακτά χρονικά διαστήματα όταν η αγορά δίνει διάφορα ‘’συνθήματα’’ .

  • Με απλά λόγια αν έχουμε μια παλέτα έκθεσης  μετοχικά  σε διαφορετικούς κλάδους και βλέπουμε ότι ένας κλάδος δεν ‘’πριμοδοτείται’’ από την τρέχουσα τάση , μπορούμε να ελαφρύνουμε εκεί τις θέσεις μας και να βαρύνουμε τις θέσεις  σε έναν άλλο που θεωρείτε ότι ευνοείται  των εξελίξεων , γενικά κοιτάμε το δάσος όχι το δέντρο …

Οσο αφορά την τρέχουσα ειδησιογραφία αξίζει να γίνει μια αναφορά σε γεγονότα όπως η , έγκριση από τον FDA για το εμβόλιο της PFIZER και την εκκίνηση εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού , η συνέχεια θετικών εκθέσεων και αναλύσεων για την αγορά μας από διεθνείς οίκους ,  με την MORGAN STANLEY να παίρνει την σκυτάλη και να δίνει bullish signal για το σύνολο της αγοράς ξεχωρίζοντας την Alpha Bank σαν over weight asset με τιμή στόχο μέχρι 1,30€ , την αύξηση του προγράμματος PEPP από την ΕΚΤ κατά  500 ΔΙΣ € (πολύ σημαντική είδηση)  που δείχνει τις προτεραιότητες της ΕΚΤ και την συνειδητοποίηση της ανάγκης χρηματοδότησης των οικονομιών ώστε να υπάρξει η ρευστότητα που απαιτείται ώστε να αντιμετώπιστεί η έκτακτη κατάσταση που ζούμε αλλά και να γίνουν οι επενδύσεις που θα οδηγήσουν την Ευρώπη στην επόμενη μέρα .

Επίσης η Σύνοδος Κορυφής των 27 έφερε ένα μάλλον πολύ άσχημο αποτέλεσμα για τον άξονα- Γαλλία Ελλάδα Κύπρος – μιας και όχι μόνο δεν επιβλήθηκαν   κυρώσεις στην Τουρκία αλλά μάλλον την αποθράσυναν παραπάνω , βέβαια και εδώ τα πράγματα είναι απλά , ή βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο ….

Διαλέγεις και παίρνεις  , τι εννοώ , είναι πια ηλίου φαεινότερο ότι έννοιες όπως … καλή γειτονία , διεθνές δίκαιο , σεβασμός συνόρων-συνθηκών κτλ είναι για τα σκουπίδια , αυτό που μετρά είναι η στυγνή δύναμη , το συμφέρον , οι ανάγκες  που δημιουργείς και οι σφαίρες επιρροής  ….

Αποτέλεσμα …. Πρέπει να συμμαζευτούμε να κατανοήσουμε ότι αυτό είναι το παιχνίδι και να γίνουμε 10 φορές πιο δυνατοί από τους Τούρκους σε οικονομικό πολιτικό και εξοπλιστικό επίπεδο , και την επόμενη μέρα τα καρντάσια θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι μας ….

Τι είπατε δεν γίνονται αυτά;;

ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ!!!!!!!!!!

Το έκανε σε ατομικό επίπεδο ο Α Ωνάσσης (και άλλοι πολλοί),  το έκαναν σε συλλογικό επίπεδο οι Ελληνες εφοπλιστές … το έκανε (μόλις πρόσφατα) σε εταιρικό επίπεδο ο κος Στάσσης…..

Μπορούμε ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ αυτό που μας πρέπει , έρχεται στο προσκήνιο μια ολότελα νέα γενιά που θα απογειώσει τη χώρα μας, την χώρα με την απολύτως καλύτερη θέση στον πλανήτη και τα καλύτερα μυαλά παγκοσμίως.

Σε πολύ λίγα χρόνια θα τρίβουν πολλοί τα μάτια τους το Brand GREECE , και τις υπεραξίες που θα δημιουργήσει …

{Ο κ. Θεόδωρος Γιαμιάς είναι Γενικός Δντής στην Kyros Financial Group}

The post Ανεβαίνοντας τη σκάλα του ..φόβου… appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Αποτελέσματα Ψηφοφορίας της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Tράπεζας Πειραιώς που πραγματοποιήθηκε στις 10.12.2020

Next Article

Πιερρακάκης: Πώς θα κλείνεται το ραντεβού για το εμβόλιο του κορονοϊού

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Τον απλό τρόπο, με τον οποίο μπορεί ο πολίτης να…