ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Ασφυκτικό pressing των «θεσμών» στο «παρά ένα» της συμφωνίας για τον νέο νόμο Κατσέλη

Share:
Αντικειμενική αξία α΄ κατοικίας στις 150.000 ευρώ, ζητούν οι «θεσμοί» για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων σε καθεστώς προστασίας. Συμφωνία για χαμηλότερα περιουσιακά κριτήρια. Την Δευτέρα υποβάλλουν οι τράπεζες τα τελικά στοιχεία για την περίμετρο των οφειλετών και των δανείων που θα μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο.

Αμετακίνητοι από τις θέσεις τους για τα επιχειρηματικά δάνεια, τα περιουσιακά κριτήρια, αλλά και κάποιες νομικές παραμέτρους του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, παραμένουν ακόμη οι «θεσμοί«.

Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, αλλά και τις τράπεζες έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς αν και έχουν υπάρξει σημαντικές υποχωρήσεις, οι «θεσμοί» δεν δίνουν ακόμη το πράσινο φως για να κλείσει η συμφωνία και το σχέδιο νόμου να πάει προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στο κρίσιμο θέμα των περιουσιακών κριτηρίων, η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχτεί σημαντική μείωση. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του νόμου που παρουσίασε στους «θεσμούς», προστασία της πρώτης κατοικίας θα χορηγείτο στον οφειλέτη εφόσον οι καταθέσεις του δεν ήταν υψηλότερες από το 50% της οφειλής του και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερέβαινε το 200% της οφειλής. Πλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα όρια αυτά έχουν πέσει στο 30% της οφειλής για το ύψος των καταθέσεων και στο 100% της οφειλής για το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ακόμη και τα όρια αυτά παραμένουν ελαστικά, υπό την έννοια ότι θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω ως αντίβαρο σε μια συμφωνία με τους «θεσμούς» για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Οι «θεσμοί» είναι ιδιαίτερα αρνητικοί στη συμμετοχή και των επιχειρηματικών δανείων στην ομπρέλα του νέου προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, εκτιμώντας ότι θα διευρύνουν σημαντικά το πεδίο αναφοράς του.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ζητήσει το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας για τους επιχειρηματίες που θα ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας να τεθεί όχι στις 250.000, αλλά στις 150.000 ευρώ.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, η μεγάλη ένσταση των «θεσμών» έγκειται στο ότι αμφισβητούν τη δυνατότητα αντικειμενικής αξιολόγησης των επαγγελματιών που θα αιτηθούν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, όχι για στεγαστικό, αλλά για επιχειρηματικό δάνειο. Και η ένσταση αυτή «πατάει» στα φορολογικά στοιχεία που δείχνουν μεγάλη μάζα επιτηδευματιών να δηλώνει ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 7.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες δηλώνουν στους «θεσμούς» ότι η μείωση της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας στις 150.000 ευρώ, μειώνει την περίμετρο των επιχειρηματικών δανείων που θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς προστασίας μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ από τα 2 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι μπορούν να υπαχθούν στον νόμο.

Πρόκειται δηλαδή, για ποσό αμελητέας σημασίας που καθιστά την τόσο επίμονη στάση των «θεσμών» σχεδόν δογματική και χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θέλουν να κλείσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εκκρεμότητες του νέου νόμου Κατσέλη, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που τώρα εμφανίζουν στασιμότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες θα παραδώσουν την Δευτέρα στους «θεσμούς» τα τελικά στοιχεία για το πόσους συνολικά δανειολήπτες και ύψος δανείων θα αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σημειώνεται ότι με βάση τα αρχικά κριτήρια υπαγωγής, δηλαδή ύψος αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ, ύψος οφειλής με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία έως 130.000 ευρώ και τα εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο εισόδημα έως 12.500 ευρώ για τον άγαμο και 21.000 ευρώ για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία), επιλέξιμοι για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας έχουν κριθεί, κατά τις πληροφορίες, 180.000 δανειολήπτες.

Η προσθήκη και των περιουσιακών κριτηρίων μπορεί να αυξήσει την περίμετρο αυτή, κάτι που θα αξιολογήσουν οι «θεσμοί» μετά την υποβολή των στοιχείων από τις τράπεζες την ερχόμενη Δευτέρα.

Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Πώς θα επιβληθούν οι νέες εισφορές σε 250.000 αυτοαπασχολούμενους

Next Article

Νέες απαιτήσεις δανειστών για την προστασία α’ κατοικίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Η αφύπνιση των blue chips και γιατί οι επενδυτές βλέπουν…