ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Bloomberg: Παγιδευμένη σε τραπεζικά προβλήματα η Ελλάδα

Share:

Στα προβλήματα των τραπεζών και το τι αυτά σημαίνουν για την πραγματική οικονομία επανέρχεται το Bloomberg με άρθρο γνώμης, που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη». Όπως επισημαίνει ο αρθογράφος, Φερντινάντο Τζουλιάνο, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές προκειμένου να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα, αλλά κάθε μία από αυτές έχει τα μειονεκτήματά της.

Είναι λοιπόν αμφίβολο κατά πόσο οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν πραγματικά τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης και να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη- κάτι που αποτελεί  βασική υπόθεση στον προϋπολογισμό του 2019.

«Εάν νομίζατε ότι τα βάσανα της Ελλάδας τελείωσαν, ξανασκεφτείτε το» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αρθογράφος κάνοντας λόγο για νέα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα. «Δεν υπάρχει εύκολη λύση: τα χρήματα είναι λίγα και η υπομονή των επενδυτών ισχνή» τονίζει.

Οι τράπεζες, αναφέρει, «εξακολουθούν να φέρουν τα σημάδια από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης». Οι δανειολήπτες αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε περίπου το ήμισυ των δανείων, ενώ ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου τους είναι οι λεγόμενες αναβαλλόμενες υποχρεώσεις, για τις οποίες οι επενδυτές είναι σκεπτικοί.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν διαφορές στην υγεία των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών» παρατηρεί, αλλά προσθέτει ότι οι επενδυτές δεν διαχωρίζουν ιδιαίτερα τις περιπτώσεις, με αποτέλεσμα οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών να δέχονται ισχυρές πιέσεις και να υπολείπονται κατά 32% των ευρωπαϊκών ανταγωνιστριών τους.

Μέρος της ευθύνης φέρουν οι ρυθμιστικές αρχές, σημειώνει. Στις αρχές του 2018 πραγματοποιήθηκαν τα stress tests, τα οποία πέρασαν όλες οι τράπεζες. Μέχρι στιγμής, θυμίζει, η ΕΚΤ στηρίζει την σταδιακή προσέγγιση, θέτοντας στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. «Οι τράπεζες έχουν εν πολλοίς ανταποκριθεί στους στόχους, αλλά το δύσκολο κομμάτι δεν έχει έρθει ακόμη» σημειώνει.

Ο αρθογράφος υπογραμμίζει ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει πιο δραστικά μέτρα, στη μορφή μίας λεγόμενης προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό θα στοίχιζε, αλλά θα διόρθωνε τον πιο αδύναμο κρίκο στο σύστημα, υποστηρίζει.

Προσθέτει ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως η ίδρυση bad bank στην οποία θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια, αλλά και αυτό θα σήμαινε απώλειες για τις τράπεζες, αφού οι πωλήσεις θα γίνονταν σε τιμή αγοράς. Μειονέκτημα είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει ένα σημαντικό κομμάτι του αποθέματος ρευστότητας- γεγονός που ενδεχομένως να αναζωπύρωνε τις ανησυχίες των επενδυτών.

«Όλα αυτά σημαίνουν ότι απαιτείταιρήξη με το παρελθόν και εάν χρειαστεί μία ένεση δημόσιων κεφαλαίων και μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» αναφέρει. «Τότε μόνο οι επενδυτές θα επιστρέψουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας» καταλήγει.

 naftemporiki.gr 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

ep-Γιατί αδυνατεί η Ελλάδα να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές

Next Article

Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μόλις ανακάλυψε ότι η Ουάσινγκτον μπορεί…