Bloomberg: Στη βρετανική Δικαιοσύνη προσφεύγει η Ελλάδα για τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης (warrants)

Νομικός σύμβουλος είναι το δικηγορικό γραφείο Cleary Gottlieb Steen & Hamilton
Σε βρετανικό δικαστήριο προσφεύγει η Ελλάδα για τη διαμάχη με τους κατόχους των warrants με ρήτρα ΑΕΠ – ομόλογα που συνδέονται με την πορεία της οικονομίας – σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.
Όπως προκύπτει από δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το αμερικανικό κανάλι, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αγωγή την προηγούμενη εβδομάδα κατά της Wilmington Trust, του διαχειριστή των συγκεκριμένων χρεογράφων.
Με την προσφυγή της, η Ελλάδα ζητά από το δικαστήριο να αναγνωρίσει την εγκυρότητα της πρότασής της για την αγορά των warrants που λήγουν το 2042, καθώς και να επικυρώσει τον τρόπο υπολογισμού της τιμής αγοράς.
Η νομική αυτή κίνηση ακολουθεί την αμφισβήτηση που εξέφρασαν ορισμένοι κάτοχοι των warrants σχετικά με την εγκυρότητα της ειδοποίησης που απέστειλε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα, με την οποία ενεργοποιεί το δικαίωμα επαναγοράς τους μέχρι τις 14 Μαΐου. Παράλληλα, αμφισβητείται και ο προσδιορισμός της τιμής εξαγοράς, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg.
Τα ονόματα των επενδυτών που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Νομικός σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου στην υπόθεση είναι το δικηγορικό γραφείο Cleary Gottlieb Steen & Hamilton.
Τα warrants αυτού του είδους αποτελούν χρηματοοικονομικά προϊόντα που ενεργοποιούνται υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία ξεπερνά ορισμένα προκαθορισμένα όρια ανάπτυξης. Χώρες όπως η Αργεντινή και η Ουκρανία έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοια εργαλεία στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων χρέους, προσφέροντας επιπλέον κίνητρα στους επενδυτές.
Τα ελληνικά warrants εκδόθηκαν το 2012, στο πλαίσιο της ευρείας αναδιάρθρωσης του χρέους. Η προσφυγή της Ελλάδας στη δικαιοσύνη φαίνεται πως στοχεύει στην αποτροπή μελλοντικών νομικών κινήσεων από αντιδρώντες πιστωτές, οι οποίοι διαφωνούν με τον υπολογισμό της τιμής επαναγοράς.
Η υπόθεση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις, σχολιάζει το Bloomberg.
Ενδεικτικά, με βάση τη συμφωνία του 2012, η Ελλάδα θα όφειλε να καταβάλει πληρωμές ύψους περίπου 375 εκατ. ευρώ το 2027, εφόσον το ΑΕΠ της ξεπερνούσε τα 267 δισ. ευρώ και η ανάπτυξη υπερέβαινε το 2%, σύμφωνα με πηγή του.
Αντίθετα, με την άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς, το συνολικό κόστος περιορίζεται στα 156 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 2,3% το 2023 και 2024, ενώ εκτιμάται – από έρευνα του Bloomberg- ότι θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2,2% το 2025.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.