Boris Vujčić (αντιπρόεδρος ΕΚΤ από 1η Ιουνίου): Οι τιμές ενέργειας παρά την άνοδο παραμένουν κοντά στο βασικό σενάριο – Financial Report

financialreport.gr


Καθησυχαστικό μήνυμα προς τις αγορές και τους επενδυτές έστειλε σήμερα από το Ζάγκρεμπ ο Boris Vujčić, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη άνοδος στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν έχει, προς το παρόν, εκτροχιάσει το βασικό σενάριο για την οικονομία. Ο Vujčić δήλωσε ότι, παρότι οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, «παραμένουμε πολύ κοντά στο βασικό σενάριο».

Οι δηλώσεις του γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων, κυρίως λόγω της ανόδου του ενεργειακού κόστους. Η αγορά ανησυχεί ότι η αναζωπύρωση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί ευρύτερα στο κόστος παραγωγής και τελικά στις τιμές καταναλωτή, επηρεάζοντας εκ νέου τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Η δήλωση Vujčić ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, η ΕΚΤ δεν θεωρεί πως η ενεργειακή αναταραχή έχει ξεφύγει από τα όρια των προβλέψεών της και δεν θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων.

Ο Κροάτης κεντρικός τραπεζίτης βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής νομισματικής σκηνής και για έναν ακόμη λόγο, καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον έχει ήδη διορίσει ως επόμενο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με θητεία που ξεκινά την 1η Ιουνίου 2026.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων