ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Χρυσός: Απώλειες 3,4% στον μήνα και 0,8% στο τρίμηνο

Share:

Ανοδικά κινήθηκε την Πέμπτη ο χρυσός, “σπάζοντας” το διήμερο πτωτικό σερί που οδήγησε το κίτρινο μέταλλο σε χαμηλά εξαμήνου, με την ισχύ του δολαρίου και τις αυξημένες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ να ασκούν πίεση στις τιμές.

“Ο χρυσός έχασε πολλούς φίλους αυτό τον μήνα”, τονίζει ο Ross Norman, CEO στην Metals Daily, μιλώντας στον ιστότοπο MarketWatch. Ακόμη κι έτσι, προσθέτει, “στα χαρτιά πολλοί παράγοντες δουλεύουν ακόμη προς όφελός του: επίμονος πληθωρισμός, μια οικονομική ανάκαμψη η οποία φρενάρει, επίπεδα στα χρηματιστήρια που κόβουν την ανάσα. Και βέβαια υπάρχει το ζήτημα του ταβανιού χρέους των ΗΠΑ και μια εν εξελίξει ενεργειακή κρίση”.

Τα πλέον ενεργά futures του χρυσού ωστόσο υποχώρησαν 3,4% σε μηνιαία βάση και 0,8% σε τριμηνιαία, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου Dow Jones.

“Ο χρυσός δεν βοηθήθηκε από την ισχύ του δολαρίου των ΗΠΑ, το οποίο έχει ενισχυθεί κατά 5% από τις αρχές του έτους, ούτε από τις πραγματικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, που έχουν ενισχυθεί σημαντικά”, σημειώνει ο Norman.

Αρνητικά για τον χρυσό αναμένεται να επιδράσει και η επιβράδυνση στην Κίνα, με τον μεταποιητικό PMI για τον Σεπτέμβριο να υποχωρεί στις 49,6 μονάδες, υποδηλώνοντας συρρίκνωση δραστηριότητας (οι 50 μονάδες αποτελούν το “σύνορο” μεταξύ επέκτασης και συρρίκνωσης). Η οικονομική αδυναμία στην Κίνα επιβαρύνει τον χρυσό, καθώς η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές πολύτιμων μετάλλων στον κόσμο.

Ο χρυσός Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 34,10 δολ. ή 2%, κλείνοντας στα 1.757 δολ. ανά ουγγιά, μετά το χαμηλό εξαμήνου που σημείωσε χθες, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Το ασήμι Δεκεμβρίου, εξάλλου, σημείωσε άνοδο 56 σεντς ή 2,6%, στα 22,047 δολ. ανά ουγγιά, με την πτώση του σε επίπεδο μήνα να φτάνει το 8,2%, τη μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ σε επίπεδο τριμήνου απώλεσε 16%. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική τριμηνιαία πτώση του από το α’ τρίμηνο του 2020.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός Δεκεμβρίου έχασε 2,6%, στα 4,089 δολ. η λίβρα, με απώλειες 6,5% στον μήνα και 4,7% στο τρίμηνο.

Η πλατίνα Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 1,6%, στα 962,40 δολ. ανά ουγγιά, με απώλειες 5,1% στον μήνα και 10% στο τρίμηνο. Το παλλάδιο Δεκεμβρίου έκλρισε στα 1.899,80 δολ. ανά ουγγιά, με ημερήσια κέρδη 3,8%. Οι απώλειες στον μήνα άγγιξαν το 23% και στο τρίμηνο το 32%.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΛΛΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ (ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ)

Next Article

«Βουτιά» άνω του 4% για Dow Jones και S&P τον Σεπτέμβριο

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Ανοδικό σερί επτά μηνών τερμάτισε ο «κόκκινος» Σεπτέμβρης στο αμερικανικό…