ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Δεν βγαίνει ακόμη «λευκός καπνός» για τον νέο νόμο Κατσέλη

Share:
Οι ολοήμερες χθεσινές τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων κυβέρνησης και «θεσμών», αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα σε ανώτερο επίπεδο (principals). Πρώτα στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και ύστερα στη Βουλή, φαίνεται ότι θα πάει το νομοσχέδιο. Η ΤτΕ έστειλε χθες στην ΕΚΤ το «πόρισμα» των τραπεζών για τις επιπτώσεις του νέου νόμου.

Ολοήμερες ήταν χθες οι τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων κυβέρνησης και «θεσμών» προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο νόμου για το νέο πλαίσιο προστασίας αδύναμων δανειοληπτών. Παρ΄ όλα αυτά, τα ανοιχτά θέματα συνεχίζουν να παραμένουν ανοιχτά και όπως όλα δείχνουν, το νομοσχέδιο θα πάει στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου νωρίτερα απ΄ ό,τι στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι διαπραγματεύσεις για το νομοσχέδιο θα συνεχιστούν σήμερα σε ανώτερο επίπεδο, με τα θέματα να επιδιώκεται να συμφωνηθούν σε πολιτικό επίπεδο. Μόνο χθες, οι «θεσμοί» φέρεται να έθεσαν 38 ερωτήματα κατά τις τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων. Το βασικό θέμα στο οποίο έχουν ένσταση οι «θεσμοί», συγκεκριμένα το ύψος των περιουσιακών κριτηρίων για την δυνατότητα υπαγωγής στον νέο νόμο Κατσέλη, παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα. Έτσι, συνεχίζει να ισχύει ότι οι καταθέσεις που έχει ο οφειλέτης δεν πρέπει να είναι υψηλότερες από το 50% της οφειλής του και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει να μην υπερβαίνει το 200% της οφειλής του. Τα ποσοστά αυτά, εφόσον υπολογιστεί το ύψος του συνολικού υπολειπόμενου δανεισμού του οφειλέτη που ορίζεται στις 130.000 ευρώ και το οποίο αποτελεί τον πρώτο «κόφτη» για την επιλεξιμότητά του στον νέο «νόμο Κατσέλη», ερμηνεύονται σε «προστατευόμενες» καταθέσεις 65.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 260.000 ευρώ. Οι «θεσμοί» πιέζουν για σημαντική μείωση των ορίων, ενδεχομένως και στο μισό.

Κατά τα λοιπά, η Τράπεζα της Ελλάδος απέστειλε χθες στην ΕΚΤ το επίσημο «πόρισμα» των τραπεζών για τις επιπτώσεις που θα έχει στο τραπεζικό σύστημα το νέο πλαίσιο προστασίας αδύναμων δανειοληπτών που προωθεί η κυβέρνηση. Κατόπιν λεπτομερούς ανάλυσης, από κοινού με την PWC, για το πόσοι δανειολήπτες αναμένεται να ενταχθούν στον νέο νόμο, με τι ύψος δανείων και με τι ποσοστό κάλυψης από προβλέψεις, οι τράπεζες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο νέος νόμος δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή τους κατάσταση, δημιουργώντας ανάγκες νέων κεφαλαίων. Όσο για τις επιπλέον προβλέψεις που μπορεί να χρειαστούν, αυτές υπολογίζονται σε 300 – 400 εκατ. ευρώ, ένα ποσό διαχειρίσιμο αν υπολογιστεί πως το ύψος της επιδότησης δόσεων που θα λάβουν οι δανειολήπτες για την εξυπηρέτηση των δανείων τους και θα καταλήξει στις τράπεζες, θα ανέλθει φέτος σε 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία και θα ενταχθούν στον νέο νόμο, παρά το γεγονός ότι οι «θεσμοί» επέμεναν στην υπαγωγή δανείων μόνο στεγαστικής πίστης.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών το NPL Forum, το οποίο διαχειρίζεται υποθέσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων στα οποία οι τράπεζες είναι κοινοί πιστωτές.

Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Τι αλλάζει και πάλι στον Αναπτυξιακό νόμο

Next Article

Η Moody’s αναβάθμισε ελληνικές τράπεζες

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Κέρδη αναμένεται να εμφανίσουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Οι…