ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Die Welt: «Το ακριβό ελληνικό θαύμα»

Share:
Το ελληνικό Δημόσιο αναγκάστηκε να καταβάλλει επιτόκιο 3,6% για να προσελκύσει επενδυτές, ωστόσο η έκδοση του ομολόγου συνιστά μια ακόμα επιτυχία για τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τη διπλωματική του νίκη στο ονοματολογικό, γράφει η Die Welt.

«Οι μεν μιλούν για το θαύμα της Αθήνας, οι δε για απρόσμενο προεκλογικό επίτευγμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Για πρώτη φορά μετά την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογο για να διαπιστώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών», γράφει η Die Welt επιγράφοντας άρθρο της με τον τίτλο «Το ακριβό ελληνικό θαύμα».

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «με το πενταετές ομόλογο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε 2,5 δισ. ευρώ. Αναγκάστηκε να καταβάλλει όμως επιτόκιο 3,6%για να προσελκύσει επενδυτές. Παρόλα αυτά όμως η έκδοση του ομολόγου συνιστά μια ακόμα επιτυχία για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τη διπλωματική του νίκη στο ονοματολογικό. Στο προοίμιο των εκλογών μπορεί να δείξει στον ελληνικό πληθυσμό ότι η χώρα στέκεται και πάλι οικονομικά στα πόδια της. Τα χρήματα που αντλήθηκαν από τις αγορές θα μπορούσαν να διατεθούν στην αποπληρωμή δανείων από το ΔΝΤ ή στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Σε διεθνή σύγκριση το επιτόκιο του 3,6%, που καταβάλλει η Αθήνα, είναι υψηλό. Ακόμα και άλλες χώρες με επίσης υψηλό χρέος πληρώνουν σαφώς χαμηλότερα επιτόκια. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή των επενδυτών. Στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% σε 650 ευρώ το μήνα. Θυμίζουμε ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ είχαν χαρακτηρίσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κατώτατου μισθού, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής».

Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Τα μυστικά της νέας και «ακριβής» εξόδου της Ελλάδας στις αγορές

Next Article

Το τελικό σχέδιο για κούρεμα και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Για ποιες διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου κρούουν τον κώδωνα του…