ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Διεθνές περιβάλλον πληθωριστικό και φιλικό προς το επιχειρείν

Share:

Του Enrique Diaz – Alvarez

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό ενισχύθηκαν περαιτέρω από μια τεράστια άνοδο στον τριμηνιαίο πληθωρισμό της Νέας Ζηλανδίας.

Τα κρατικά ομόλογα παγκοσμίως συνεχίζουν να ξεπουλούν, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχει αίσθημα κινδύνου ενώ οι τιμές των μετοχών αποδεικνύονται ανθεκτικές, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι εταιρείες είναι σε θέση να απορροφήσουν τα κόστη και να επωφεληθούν από την εξαιρετικά ενθαρρυντική νομισματική πολιτική.

Η σχέση του δολαρίου με τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένει άβολη και το δολάριο υποχώρησε έναντι κάθε άλλου νομίσματος της G10 εκτός από το καναδικό δολάριο.

Το κινεζικό γουάν αξίζει μια ειδική μνεία, καθώς συνεχίζει να αγνοεί τα προβλήματα με τα ακίνητα στην Κίνα και ανεβαίνει αμείλικτα έναντι κάθε μεγάλου ομολόγου του.

Αναμένουμε ότι το βασικό γεγονός για τις αγορές συναλλάγματος θα είναι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Οκτώβριο την Πέμπτη.

Οι προσδοκίες της αγοράς έχουν καθοδηγηθεί προς τα κάτω από τις πρόσφατες επιφυλακτικές ανακοινώσεις. Οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι αναπτύσσεται μια τολμηρή τάση στο Συμβούλιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά για το ευρώ.

Σημείο – κλειδί θα αποτελέσουν επίσης τα πρώιμα νούμερα για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο που θα βγουν την Παρασκευή, καθώς και τα νούμερα για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ, που θα εκδοθούν Πέμπτη και Παρασκευή αντίστοιχα.

Στερλίνα

Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Bailey και ο επικεφαλής οικονομολόγος Pill υπονόησαν ότι μια αύξηση του επιτοκίου που θα γίνει μέσα σε μια νύχτα μπορεί να είναι στο τραπέζι ήδη από την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας και ότι οι αγορές, στην πραγματικότητα, τιμολογούν με δύο τρίτα πιθανότητες για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Οι ισχυρές αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών και στο συνολικό επίπεδο των τιμών συνεχίστηκαν τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα. Οι δείκτες PMI που είχαν ανοδική πορεία εξέπληξαν επίσης ευχάριστα.

Συνολικά, η σιωπηλή αντίδραση στα θετικά νέα της στερλίνας μπερδεύει λίγο τα πράγματα. Αυτή την εβδομάδα, όλα τα βλέμματα πρέπει να είναι στραμμένα στην ανακοίνωση του προϋπολογισμού την Τετάρτη. Ακόμη, δώστε μεγάλη προσοχή στην επίδραση της πρόσφατης απότομης αύξησης των επιτοκίων στις προβλέψεις.

Ευρώ  

 

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι δείκτες PMI της Ευρωζώνης υποχώρησαν. Ωστόσο, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και είναι σύμφωνα με την ισχυρή ανάπτυξη που συνεχίζεται. Το βασικό γεγονός για αυτήν την εβδομάδα είναι φυσικά η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για άλλη μια φορά, δεν αναμένεται αλλαγή πολιτικής και το επίκεντρο θα είναι στις ανακοινώσεις του Συμβουλίου. Οι αγορές αναμένουν την ΕΚΤ να είναι πολύ συγκρατημένη (dovish). Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το χάσμα μεταξύ των προβλέψεων της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου για τον μελλοντικό πληθωρισμό και της πραγματικότητας έχει διευρυνθεί. Μια ακόμη αύξηση αναμένεται στα προκαταρκτικά στοιχεία του Οκτωβρίου, που θα ανακοινωθούν την επόμενη της συνεδρίασης της ΕΚΤ. Δεδομένων των προσδοκιών της αγοράς, ακόμη και ένας ουδέτερος τόνος από την Πρόεδρο Laragde θα οδηγούσε πιθανώς σε ένα απότομο ράλι του ευρώ.

Δολάριο ΗΠΑ

Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια του Δημοσίου ήταν συνήθως θετικά νέα για το δολάριο, σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει εξολοκλήρου στήριξη από τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, παρά από την ελπίδα για καλύτερες πραγματικές αποδόσεις. Ο Πρόεδρος Powell την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε ότι η μείωση θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, αλλά αυτό βοήθησε ελάχιστα το δολάριο, το οποίο υποχώρησε έναντι των περισσότερων ομολόγων του στο G10. Ο συνδυασμός αυτής της εβδομάδας των οικονομικών γεγονότων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του τρίτου τριμήνου θα πρέπει να κάνει ξεκάθαρο το ζήτημα του στασιμοπληθωρισμού. Είμαστε της άποψης ότι το τρέχον περιβάλλον είναι σαφώς πληθωριστικό, αλλά και σχετικά φιλικό προς την ανάπτυξη και αναμένουμε θετικές εκπλήξεις και στα δύο μέτωπα. Εξακολουθούμε να βλέπουμε πολλά περιθώρια σχετικά με τις προβλέψεις της αγοράς για αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς Fed, οι οποίες αναμένεται να γίνουν στο εγγύς μέλλον.

{Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury}

 

The post Διεθνές περιβάλλον πληθωριστικό και φιλικό προς το επιχειρείν appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Next Article

EY: Ιστορικό το 3ο τρίμηνο του 2021 για τις δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Η παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών συνέχισε να αναπτύσσεται στη διάρκεια…