ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου με πόντιση καλωδίου

Share:

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου, απασχόλησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα που συνόδευσε τον πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο ταξίδι του στην Αίγυπτο.

Η επένδυση αυτή που αποτελεί ένα σημαντικό έργο υποδομής και θα ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας μας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, συνδέοντας για πρώτη φορά ηλεκτρικά τη Νοτιανατολική Μεσόγειο, με την Αφρική, ήρθε στο επίκεντρο τη Δευτέρα.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, μεταξύ του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και της υπουργού Περιβάλλοντος της Αιγύπτου Yasmine Fouad, του υπουργού Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Mohamed Shaker και του υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, βρέθηκαν τα σχέδια της διασύνδεσης των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο Έλληνας υπουργός και ο κ. Shaker συμφώνησαν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU), μεταξύ του ΥΠΕΝ και του Αιγυπτιακού υπουργείου Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.

Στο Κάιρο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην τελική μορφή περιεχομένου στο Μνημόνιο Κατανόησης έως το τέλος του επόμενου μήνα, για το οποίο έχει ήδη συνταχθεί και αποσταλεί προσχέδιο στο αρμόδιο υπουργείο της Αιγύπτου. Ο κ. Σκρέκας και οι Αιγύπτιοι ομόλογοί του συμφώνησαν επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η δυνατότητα σύναψης συμβολαίων μεταξύ της ΔΕΠΑ και της EGAS, της εταιρείας φυσικού αερίου της Αιγύπτου, για την αγοραπωλησία και τη μεταφορά με πλοία συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), προκειμένου να δημιουργηθεί ένας εικονικός αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε στην Αιγύπτια Υπουργό Περιβάλλοντος τη σημασία της διμερούς συνεργασίας για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας των δύο χωρών, ενώ επισήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

 

The post Ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου με πόντιση καλωδίου appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Ανακοίνωση 4709/2021 (δεν είναι διαθέσιμη η Ελληνική μετάφραση)

Next Article

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Εισαγγελική παρέμβαση για τη διαρροή του ημερολογίου της Κάρολαϊν

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Έρευνα για να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, σχετικά με τη…