ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

ep-Οι αλλαγές στους φόρους από 01-01-2019

Share:

Πέντε σημαντικές αλλαγές στη φορολογία τίθενται σε ισχύ από σήμερα. Πρόκειται για αλλαγές που αφορούν στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά και στα ακίνητα και επιφέρουν σημαντικές μεταβολές στο φορολογικό βάρος χιλιάδων επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων. Ειδικότερα οι αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά είναι οι εξής:

-Επέρχεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για όλους τους φόρους μεταβίβασης σε περίπου 4.000 ζώνες του αντικειμενικού συστήματος. Παράλληλα επέρχεται μείωση των τιμών ζώνης σε περίπου 2.000 περιοχές ενώ στις υπόλοιπες περίπου 4.000 περιοχές δεν επέρχεται καμία μεταβολή. Οι περιοχές στις οποίες αυξάνονται οι τιμές ζώνης είναι κατά κύριο λόγο τουριστικές καθώς και περιοχές που τα τελευταία χρόνια η αγορά ακινήτων γνώρισε άνθηση λόγω της ανάπτυξης των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου AirBnB. Η αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες επηρεάζει –είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω – μια σειρά από φόρους μεταβίβασης και συγκεκριμένα 17 διαφορετικές φορολογικές  επιβαρύνσεις που συνδέονται με τη μεταβίβαση ακινήτων.

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά για μερικές δεκάδες ευρώ κατά μέσο όρο, για περίπου 5,4 εκατ, μικροϊδιοκτήτες ακινήτων. Η μείωση θα φανεί στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν τον Αύγουστο του επόμενου έτους. Το μέγιστο ποσό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 100 ευρώ, αλλά κατά μέσο όρο κάθε ιδιοκτήτης θα έχει μια μείωση της τάξης των 50 ευρώ. Ειδικότερα, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με μέγιστη έκπτωση τα 100 ευρώ. Η έκπτωση χορηγείται ολόκληρη για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ. Για την επιπλέον αξία επέρχεται ψαλίδισμα της έκπτωσης κατά 0,7 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αξίας πάνω από τα 60.000. Ακόμη και αυτές οι μικρές μειώσεις όμως, θα ψαλιδιστούν με την δεύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς για το 2019.

-Η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από τη χρήση 2019 κατά μία μονάδα, δηλαδή από το 29% στο 28%. Η μείωση αυτή, ωστόσο, πρόκειται να φανεί στα ταμεία των επιχειρήσεων από το 2020, όταν και θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος για τη χρήση 2019. Για μια επιχείρηση που έχει ετήσια καθαρά κέρδη 200.000 ευρώ η μείωση αυτή συνεπάγεται μια εξοικονόμηση της τάξης των 2.000 ευρώ

-Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 15% στο 10% από τη χρήση 2019. Η σχετική διάταξη, ωστόσο, δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή αλλά όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου.  Για έναν μέτοχο που εισπράττει ετησίως μερίσματα ύψους 1.000 ευρώ η μείωση αυτή συνεπάγεται όφελος ύψους 50 ευρώ.

-Η τιμή της πλαστικής σακούλας λόγω της αύξησης του σχετικού τέλους αυξάνεται από τα 4 στα 9 λεπτά του ευρώ.

capital

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Ρύθμιση έως 120 δόσεις για όλους και για τις οφειλές του 2018

Next Article

Μειώνεται περαιτέρω το όριο για αγορές με μετρητά

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Differences between accrual accounting and cash flows show why net…