ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Ευρωεκλογές 2019: Εθνικιστές – ευρωσκεπτικιστές στο προσκήνιο

Share:

Σύμφωνα με  μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR) την οποία επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Independent, τα εθνικιστικά, ευρωσκεπτικιστικά και ακροδεξιά κόμματα, είναι πιθανό να κερδίσουν το ένα τρίτο των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα προσφέρει θα αυξήσει σημαντικά την επιρροή των λαϊκιστών στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν σημαντικά νομοσχέδια.

Τα κόμματα θα είναι σε θέση να διορίσουν τις προεδρίες του ενός τρίτου των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εμποδίσουν τον οργανισμό να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 για την επιβολή των αξιών της ΕΕ, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ουγγαρίας του Viktor Orban.

Ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι, στην περίπτωση που οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες δεν ψηφίσουν με συνέπεια, οι λαϊκιστές θα είναι σε θέση να μπλοκάρουν την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, να διαμορφώσουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και να επηρεάσουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι ψήφοι των ευρωσκεπτικιστών θα μπορούσαν επίσης να εκτροχιάσουν ήδη αμφιλεγόμενες διεθνείς συμφωνίες – όπως μια πιθανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία μετά την έξοδό της από την ΕΕ.

Στη μελέτη έχουν ληφθεί υπόψη δημοσκοπήσεις από όλες τις χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με τα ευρήματα των οποίων αναμένεται σημαντική ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, έναντι των ευρωεκλογών του 2014.

Ενδειτικό των κινδύνων που ελλοχεύουν για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι το γεγονός ότι ο Mark Leonard, διευθυντής του Ινστιτούτου, απευθύνει έκκληση στα κόμματα που τάσσονται υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης, να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον οι αλλαγές στον MSCI

Next Article

Μικτά πρόσημα στη Wall Street

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Μικρή πτώση σημείωσε ο Dow Jones σε μια συνεδρίαση χωρίς…