ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Το φαινόμενο… Evergrande

Share:

του Δημήτρη Τζάνα Δ/ντή Επενδύσεων ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ

Το ενδεχόμενο μιας άτακτης χρεοκοπίας ενός κινεζικού κολοσσού, της Evergrande, με συνολικά χρέη $305 δις, είναι λογικό να προκαλεί αναταράξεις σε όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη ξυπνώντας μνήμες από τη χρηματοοικονομική κρίση που ακολούθησε τη χρεοκοπία της Lehman Brothers πριν από 13 χρόνια.

Διαβάστε στο ΧΡΗΜΑ Week: Evergrande, ΔΕΗ και «μαύροι κύκνοι»

Είναι όμως αυτό πιθανό σε μια χώρα όπου παρά την εκτεταμένη δραστηριοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το Κράτος έχει καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων και επιπλέον έχει τη γνώση και τη βούληση να παρεμβαίνει άμεσα όπου κρίνει, με το ΚΚΚ μάλιστα να κυβερνά με σιδηρά πυγμή; Η απάντηση είναι ότι μια άτακτη χρεοκοπία είναι απίθανο να συμβεί στην Κίνα, ιδιαίτερα όταν οι άμεσα απαιτητές οφειλές της Evergrande μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη αφορούσαν στην καταβολή τόκων ύψους €83,5 εκ. από ομόλογα που λήγουν το 2022. Το τραπεζικό σύστημα με την ενδεχόμενη υποβοήθηση από την Κεντρική Τράπεζα θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, όπως άλλωστε είχε κάνει στις αρχές του 2016 οπότε είχαν λάβει χώρα αναταράξεις στα χρηματιστήρια του Σεντζέν και της Σαγκάης, καθώς οι αναλυτές διατύπωναν την εκτίμηση ότι τα μεγέθη της κινεζικής οικονομίας θα κατέγραφαν επιβράδυνση. Αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, oπότε τα τεράστια πακέτα στήριξης απέτρεψαν την οικονομική κατάρρευση που θα επερχόταν λόγω των lockdown.

Ωστόσο, οι «μαύροι κύκνοι» παραμένουν στο διεθνές περιβάλλον: οι ανατιμητικές τάσεις παραμένουν με το δείκτη Baltic Dry Index να καταγράφει την υψηλότερη επίδοση της 12ετίας στις 4.300 μονάδες λόγω της έκρηξης των ναύλων και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να φτάνει τον Αύγουστο το 3%. 

Την ίδια ώρα, το σύμφωνο ενίσχυσης της άμυνας της Αυστραλίας ανακηρύσσει την Κίνα σε υπέρτατο αντίπαλο για τις ΗΠΑ αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί κλίμα έντασης με την μέχρι πρότινος ανυποψίαστη Ευρώπη. Εξελίξεις που επιτείνουν την γεωπολιτική αβεβαιότητα και επιδεινώνουν το κλίμα σε σχέση με την προοπτική ταχείας ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Με την Federal να καλείται να αποφασίσει αν είναι τώρα ο κατάλληλος χρόνος για να δρομολογήσει τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι αναλυτές δεν φοβούνται (ούτε) την πτώχευση της Evergrande

The post Το φαινόμενο… Evergrande appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Ρυθμίσεις οφειλών: Παράταση και τον Οκτώβριο για την επανένταξη στις 100 & 120 δόσεις

Next Article

Τσελέντης για Θήβα: H πιθανότητα για σεισμό 5 Ρίχτερ είναι μικρή αλλά τα σπίτια είναι άσχημα θεμελιωμένα

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
H πιθανότητα για πολύ μεγάλο σεισμό της τάξης του 5…