Fed: Το δίλημμα με τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο – FinanceNews.gr

Fed: Το δίλημμα με τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο - FinanceNews.gr


Fed: Η ομοβροντία δασμών του Τραμπ χτυπάει την αμερικανική οικονομία

Τραμπ προτείνει 11 υποψηφίους για αντι-Πάουελ στη Fed
Η εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ αρχίζει να αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην αμερικανική οικονομία, ενώ η κυβέρνηση ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στη Fed για μείωση των επιτοκίων, προκαλώντας αβεβαιότητα στις αγορές και εντείνοντας τον κίνδυνο πληθωρισμού.

Το πλήγμα από την «ομοβροντία» δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο γίνεται πλέον αισθητό στην εγχώρια οικονομία. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 3,3% τον Ιούλιο – η μεγαλύτερη άνοδος από τον Φεβρουάριο – ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων και ενισχύοντας τους φόβους ότι ο εμπορικός πόλεμος Τραμπ θα εκτοξεύσει τον πληθωρισμό.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά τα ιστορικά υψηλά της Wall Street, που είχαν στηριχθεί στην ήπια αύξηση των τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο. Μετά τα νέα δεδομένα, οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο καταποντίστηκαν.

Η Fed, με τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ στο «τιμόνι», αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις από τον Λευκό Οίκο. Στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ζητούν δραστική μείωση των επιτοκίων, ενώ κυκλοφορούν ήδη σενάρια για τον διάδοχο του Πάουελ, πριν λήξει η θητεία του το 2026.

Η οικονομία δείχνει σημάδια κόπωσης: η ανάπτυξη επιβραδύνει, η ανεργία αυξάνεται και ο πληθωρισμός παραμένει ανώμαλος. Παράλληλα, η εμπορική στρατηγική του Τραμπ συνεχίζει να αναστατώνει τις διεθνείς αγορές: δασμοί σε πάνω από 90 χώρες, κλαδικοί δασμοί σε αυτοκίνητα, χάλυβα, αλουμίνιο και χαλκό, και απειλές κατά συμμάχων που φαίνεται να αντιτίθενται στα αμερικανικά συμφέροντα.

Στην Κίνα, μια προσωρινή «εκεχειρία» μειώνει τους δασμούς στο 30% αντί για 145%, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει. Οι επιχειρήσεις, προσπαθώντας να απορροφήσουν το κόστος, φαίνεται πως σύντομα θα αναγκαστούν να μετακυλίσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν θα επηρεαστεί η αμερικανική οικονομία, αλλά πόσο βαθιά θα πληγεί – και αν η Fed θα καταφέρει να «δαμάσει» έναν πληθωρισμό που απειλεί να εκτροχιάσει τις προσδοκίες της αγοράς.

Αν θέλεις, μπορώ να φτιάξω και μια ακόμα πιο αιχμηρή εκδοχή, που να τονίζει τη σύγκρουση Τραμπ – Fed και τις επιπτώσεις για τον καταναλωτή, σαν ρεπορτάζ «πολέμου δασμών».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων