Financial Times: Το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία μειώθηκε από 28 σε 19 σημεία, διαφέρει από το αρχικό πλάνο των ΗΠΑ
Τα σενάρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης για την ειρήνη στην Ουκρανία αποκλίνουν σε θεμελιώδη ζητήματα
Η εφημερίδα Financial Times, ισχυρίζεται ότι το προτεινόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο για την Ουκρανία μειώθηκε από 28 σε 19 σημεία μετά από συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών, Ουκρανών και Ευρωπαίων στη Γενεύη.
Σύμφωνα με τον Oleksandr Bevz, σύμβουλο του επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας, το έγγραφο έχει αναθεωρηθεί πλήρως.
Τα μέσα ενημέρωσης Telegraph και Reuters δημοσίευσαν ένα ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο που εκπόνησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία ως εναλλακτική λύση στο αμερικανικό.
Οι βασικές διαφορές περιλαμβάνουν εδαφικά ζητήματα, την απαίτηση να διατηρηθεί η δύναμη των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κάτω από 600.000 άνδρες και τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.
Τα σενάρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης για την ειρήνη στην Ουκρανία αποκλίνουν σε θεμελιώδη ζητήματα: το καθεστώς των εδαφών, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την τύχη των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο προϋποθέτει την άρνηση του Κιέβου να επιστρέψει εδάφη με τη βία και μια κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της τρέχουσας γραμμής επαφής, ενώ το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας ουδέτερης και αποστρατιωτικοποιημένης περιοχής στο τμήμα του Donbass που ελέγχεται από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και το πάγωμα των επιχειρήσεων στις περιοχές Kherson και Zaporizhia.
Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Zaporizhia διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σε αναλογία 50/50 υπό την εποπτεία του ΔΟΑΕ και οι δύο αυτές διατάξεις παραμένουν αμετάβλητες.
Οι Ευρωπαίοι προτείνουν να διατηρηθεί η δύναμη του ουκρανικού στρατού στις 800.000 άνδρες, σε σύγκριση με τις 600.000 που πρότειναν οι ΗΠΑ.
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από τη συναίνεση της συμμαχίας, την οποία δεν διαθέτει, ενώ η Ουάσινγκτον έχει προτείνει να καταγραφεί στον χάρτη του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στην Συμμαχία.
Στο Κίεβο προσφέρονται – με βάση την ευρωπαϊκή πρόταση – εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν τέτοια αναφορά.
Επιπλέον, το ευρωπαϊκό σχέδιο ορίζει ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ δεν θα σταθμεύουν στην Ουκρανία σε καιρό ειρήνης, ενώ οι προτάσεις των ΗΠΑ συμφωνούν κατ’ αρχήν να μην αναπτυχθούν στρατεύματα.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




