Fitch: Τι θέλουμε για να αναβαθμίσουμε τις ελληνικές τράπεζες

Η αναβάθμιση των προοπτικών της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «θετικές» στις 16 Μαΐου δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στη βαθμολογία και τις αξιολογήσεις του λειτουργικού περιβάλλοντος των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings. Όπως τονίζεται, η αναβάθμιση βασίστηκε στην βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και όχι στην αλλαγή των μακροοικονομικών προβλέψεων, οι οποίες είχαν ήδη ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση του οίκου Fitch.
Η αναβάθμιση τον Απρίλιο του 2025 του λειτουργικού περιβάλλοντος σε «ΒΒΒ-»/σταθερό από «ΒΒ+»/θετικό αντανακλούσε την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της επιχειρηματικής δυναμικής.
«Εξακολουθούμε να προβλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί περισσότερο από 2% το 2025 και το 2026, πολύ πάνω από την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 0,4% για την ευρωζώνη. Αυτό υποστηρίζεται από τη σταθερή επιτάχυνση των επενδύσεων και τη μέτρια αύξηση της κατανάλωσης, παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα.
Η κατανάλωση θα στηριχθεί από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η οποία ωστόσο παραμένει υψηλή. Οι άμεσοι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο είναι μικροί, αν και ένα πιο σοβαρό σοκ στις μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις», αναφέρεται στην έκθεση.
Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το α΄ τρίμηνο του 2025 έδειξαν αύξηση της ζήτησης για δάνεια, ιδίως από επιχειρήσεις και αύξηση των δραστηριοτήτων που αποφέρουν έσοδα από προμήθειες. Ο οίκος αναμένει ότι αυτές οι τάσεις θα βοηθήσουν τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα χαμηλότερα επιτόκια και να υποστηρίξουν την πρόβλεψή του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταγράψουν υγιή χρηματοοικονομικά αποτελέσματα το 2025.
Η χορήγηση δανείων, ιδίως των στεγαστικών δανείων, παρέμεινε υποτονική, αλλά ωστόσο ο οίκος αναμένει σταδιακή ανάκαμψη λόγω της αυξανόμενης καταναλωτικής ζήτησης, των υψηλότερων μισθών και των προγραμμάτων στήριξης των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων. Εκτιμάει ότι το μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών στη λιανική με αναδιαρθρωμένα χρέη, εξακολουθεί να περιορίζει τη ζήτηση των δανείων.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «BBB» θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ των ελληνικών τραπεζών, εξαιτίας της σημαντικής έκθεσής τους στον κρατικό κίνδυνο και των συνακόλουθων οφελών στο κόστος χρηματοδότησης στη χονδρική.
«Ωστόσο, για να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω την αξιολόγησή μας για το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας, θα απαιτηθούν βιώσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο στον τομέα της λιανικής όσο και στον τομέα των επιχειρήσεων, καθώς και μια μακροχρόνια υγιής πορεία των τραπεζών. Αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της βαθμολογίας του λειτουργικού περιβάλλοντος από “ΒΒΒ-” σε “ΒΒΒ” σε περίπτωση αναβάθμισης της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας», εξηγούν οι αναλυτές.
Ο οίκος Fitch αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σε «BBB-»/Σταθερό από «BB+»/Θετικό, και εκείνες της Alpha Bank και της Πειραιώς σε «BB+»/Θετικό από «BB»/Θετικό τον Απρίλιο του 2025.
Οι αναβαθμίσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας αντανακλούν την ενίσχυση των αυτόνομων πιστωτικών προφίλ τους και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας είναι σύμφωνες με την εκτίμηση του Fitch για το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας.
Οι θετικές προοπτικές για την Πειραιώς και την Alpha Bank αντανακλούν τις προσδοκίες του οίκου ότι οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν την επιβάρυνση των κεφαλαίων τους από μη αποθεματοποιημένα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, καθώς ολοκληρώνουν την εξυγίανση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.