ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Flexfin: Η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία factoring που εξασφαλίζει άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις

Share:

Εν μέσω κρίσης γεννήθηκε μία ιδέα, πρωτοπόρα για την χρονική περίοδο, όσο και φιλόδοξη, που έμελλε όμως να εγκαθιδρύσει την Flexfin ως την μόνη ανεξάρτητη εταιρεία factoring στην Ελλάδα, η οποία έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Δύο έμπειρα στελέχη, ο Δημήτρης Βρανόπουλος και ο Αλέξανδρος Κελαϊδίτης αφουγκράστηκαν εγκαίρως τις ανάγκες των εγχώριων επιχειρήσεων και πρωτοπόρησαν με την αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων για την παροχή ρευστότητας σε Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Η Flexfin αποτελεί πλέον τον πιο πολύτιμο αρωγό ώστε οι εταιρείες να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας, παρέχοντας υπηρεσίες χρηματοδότησης και διαχείρισης απαιτήσεων σε επιχειρήσεις μέσω μιας -φιλικής προς τον χρήστη- ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η Flexfin προσφΕρει πρακτικΕς λΥσεις για χρηματοδΟτηση με πλΗρη διαφΑνεια, χωρΙς γραφειοκρατικΕς διαδικασΙες

 

To Βanks.com.gr μίλησε με τον κ. Δημήτρη Βρανόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος μας εξήγησε γιατί η Flexfin δεν είναι μία κλασσική εταιρεία factoring, μίλησε για τις αξιόπιστες υπηρεσίες, αξιοποιώντας συνεχώς νέα εργαλεία, για τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία για επέκταση δραστηριοτήτων, επιλογή που θα συμβαδίζει πάντα με το DNA της Flexfin.

Β. Ποια είναι η Flexfin, πώς ξεκίνησε, τι υπηρεσίες προσφέρει και σε ποιους απευθύνεται; 

Ήταν το 2016 όταν -εν μέσω κρίσης δημιουργήθηκε η ιδέα της Flexfin. Είχαμε ήδη διαπιστώσει πως υπάρχουν πολλές καλές εταιρείες οι οποίες όμως είχαν πρόβλημα ρευστότητας γιατί οι πόρτες των τραπεζών ήταν ερμητικά κλειστές. Έτσι, εταιρείες που χρειάζονταν ρευστότητα για να μεγαλώσουν δεν μπορούσαν να τη βρουν από τα παραδοσιακά κανάλια με αποτέλεσμα να μαραζώσουν.

Ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε ανάγκη για μια εταιρεία που δίνει άμεση ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσαρμόζοντας το παραδοσιακό τραπεζικό factoring στις ανάγκες τους. Από το 2016 χρειαστήκαμε μια διετία για να χτίσουμε την ιδέα και να βρούμε χρηματοδότηση. Έτσι η Flexfin πήρε μορφή το 2018, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 2019 έλαβε την απαραίτητη άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και ξεκίνησε τις χρηματοδοτήσεις.

Η Flexfin προσφΕρει υπηρεσΙΕς factoring διευκολΥνοντας Ετσι τις επιχειρΗΣεις που αναζητοΥν Αμεση ρευστΟτητα για τα αγαθΑ που Εχουν πουλΗσει ή τις υπηρεσΙες που Εχουν προσφΕρει

Υπάρχουν σήμερα χιλιάδες εταιρείες που έχουν πουλήσει προϊόντα ή υπηρεσίες αλλά πληρώνονται έξι ή και εννέα μήνες μετά την έκδοση του τιμολογίου. Για όλο το διάστημα αυτό τα έξοδα και οι απαιτήσεις τρέχουν και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Flexfin αναλαμβάνει να προεξοφλήσει άμεσα το μεγαλύτερο ποσό του τιμολογίου –κατά κανόνα το 80%– ώστε οι πελάτες μας να πάρουν τα χρήματα που χρειάζονται για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Το υπόλοιπο ποσό πληρώνεται με την εξόφληση του τιμολογίου αφού αφαιρεθεί η αμοιβή της Flexfin ενώ παράλληλα αναλαμβάνουμε την παρακολούθηση των πωλήσεων καθώς και την είσπραξη.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές εταιρείες factoring, απευθυνόμαστε σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και των τύπων, ακόμα και σε startups. Δεν βάζουμε ελάχιστα όρια στο τζίρο ή στο μέγεθος του τιμολογίου ενώ αξιολογούμε τους πελάτες μας δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στα χαρακτηριστικά και την αξιοπιστία των τιμολογίων που έχουν στα χέρια τους. Αν έχουν έστω και έναν αξιόπιστο πελάτη, μπορούμε να τους προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. 

Β. Tι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί από τις κλασικές εταιρείες factoring;  

Με δύο λέξεις, η ταχύτητα και η ευελιξία μας. Δεν είμαστε μια κλασσική εταιρεία factoring ούτε έχουμε «κόφτες» που λειτουργούν απαγορευτικά για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων. Βασική διαφορά μας είναι πως δεν έχουμε περιορισμούς ως προς το μέγεθος της εταιρείας με την οποία συνεργαζόμαστε, τον τζίρο της ή το μέγεθος του εκάστοτε τιμολογίου, ή τη νομική μορφή της εταιρείας. Επιπλέον, δεν απαιτούμε προσωπικές εγγυήσεις ή επιπρόσθετες εξασφαλίσεις ενώ μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ακόμη και μεμονωμένα τιμολόγια.

Αυτό που μας ενδιαφέρει και αποτελεί το βασικό μας κριτήριο είναι οι υποψήφιοι πελάτες μας να έχουν τουλάχιστον έναν μεγάλο και φερέγγυο πελάτη, του οποίου τα τιμολόγια επιθυμούν να προεξοφλήσουν. Γιατί εμείς βασίζουμε την αξιολόγησή μας κυρίως στην αξιοπιστία και φερεγγυότητα των πελατών των συνεργατών μας. Για παράδειγμα, αν είστε μια νεοσύστατη εταιρεία πληροφορικής που όμως έχει σύμβαση με μια μεγάλη επιχείρηση ή ένας μικρός παραγωγός που πουλάει προϊόντα σε σουπερμάκετ, κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε.

Βασικη διαφορα ειναι πως δεν εχουμε περιορισμους ως προς το μεγεθος της εταιρειας με την οποια συνεργαζομαστε, τον τζιρο της ή το μεγεθος του εκαστοτε τιμολογιου, ή τη νομικη μορφη

Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την ταχύτητα. Χάρη στην πλατφόρμα μας, μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες εγγραφής σε λίγες μόνο ημέρες -και από απόσταση- ενώ οι παραδοσιακές εταιρείες factoring ή οι τράπεζες συνήθως χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες. Και μετά η χρηματοδότηση των τιμολογίων γίνεται ακόμη και αυθημερόν και αποκλειστικά ηλεκτρονικά. 

Β. Πόσο καταλυτικός είναι ο ρόλος της τεχνολογίας στην εταιρεία σας; 

Η τεχνολογία βρίσκεται στην καρδιά της Flexfin και χωρίς την τεχνολογία η Flexfin δεν θα υπήρχε. Η Flexfin είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα fintech που έρχεται να κάνει “disrupt” μια παγιωμένη αγορά. Η τεχνολογική λύση που έχουμε αναπτύξει μας επιτρέπει να προσφέρουμε όλες τις υπηρεσίες μας εξ’ αποστάσεως, από το αρχικό customer onboarding στην χρηματοδότηση των πελατών μας. Από την άλλη, είμαστε ένα χρηματοδοτικό ίδρυμα που εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος όπως οι συστημικές τράπεζες, γεγονός που εξασφαλίζει τη δική μας αξιοπιστία έναντι των συνεργατών μας. Αυτό που κάνουμε είναι -χάρη στην τεχνολογία- να προσφέρουμε μια νέα εμπειρία factoring στην ελληνική αγορά και με κάθε νέα έκδοση της πλατφόρμας μας, αναβαθμίζουμε συνεχώς την εμπειρία των πελατών μας.

Β. Πόσο επηρεάζουν οι επιπτώσεις της πανδημίας την δραστηριότητα της Flexfin; 

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει προκύψει εξαιτίας της πανδημίας κάνει την πρόσβαση σε ρευστότητα ακόμα πιο αναγκαία για επιχειρήσεις που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα και να ξεπεράσουν αυτή την κρίση. Καθώς μάλιστα τα κρατικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή βαίνουν προς την ολοκλήρωσή του, η ανάγκη για νέα χρηματοδότηση θα γίνει ακόμη πιο επιτακτική. Και ας μην ξεχνάμε ότι πριν την πανδημία είχε προηγηθεί μια 10ετής κρίση που «στέγνωσε» τη ρευστότητα από την αγορά. 

Υπάρχουν σήμερα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ξαναστέκονται στα πόδια τους και προσπαθούν να επανέλθουν στα προ-κρίσης επίπεδα πωλήσεων τους με τις ανάγκες πολλών κλάδων, όπως ο τουριστικός, να είναι πιο αυξημένες από ποτέ. 

Η τάση αυτή αποτυπώνεται στο ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες μας καθώς μέχρι σήμερα έχουμε δώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις και συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε κάθε μήνα. Γεγονός που επιβεβαιώνει την αρχική μας εκτίμηση ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής αγοράς δεν είχε πρόσβαση σε υπηρεσίες factoring και τώρα καταλαβαίνει τα πλεονεκτήματα που του προσφέρει. 

Και είμαστε πεπεισμένοι πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και θα μεγεθυνθεί μέσα στους επόμενους μήνες. 

Β. Ποιο το πλάνο σας για το μέλλον;

Αυτό που κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να βελτιώνουμε υφιστάμενα προϊόντα μας και τις υπηρεσίες μας αξιοποιώντας τα νέα εργαλεία που μας δίνει η τεχνολογία. Παράλληλα, καθώς προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, μπορούμε να προσφέρουμε ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες ηλεκτρονικά στους πελάτες μας, είτε στο στάδιο του digital onboarding είτε στην καθημερινή τους σχέση. Η συνεχής βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη μας, και η προσφορά περισσότερων δυνατοτήτων γύρω από το βασικό μας προϊόν μας οδηγούν καθημερινά ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε ένα συνεχώς αυξανόμενα αριθμό ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων. 

Παράλληλα, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι οι πελάτες μας έχουν ανάγκη μια σειρά από επιπλέον προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και ψηφιακές ευκολίες. Σε δεύτερη φάση θα θέλαμε να επεκταθούμε σε όσα από αυτά διευκολύνουν το trade finance και ταιριάζουν με το DNA της Flexfin. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δ. Ποτηρόπουλος στο Β: «Διάσπαρτη» ζώνη το παραλιακό μέτωπο, χρειάζεται ένα μελετημένο στρατηγικό σχέδιο

Αυτοψία του B σε τρία μεγάλα projects Βορείων Προαστίων

Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ

The post Flexfin: Η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία factoring που εξασφαλίζει άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους € 25,5 εκ. του Ομίλου Πλαστικά Θράκης με έμφαση στις εγκαταστάσεις της Ξάνθης

Next Article

Mytilineos: Mega συμφωνία για offshore αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Σε συμφωνία με την δανέζικη Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP) για…