FT: Ο broker του Χέγκεθ προσπάθησε να κάνει αμυντικές επενδύσεις πριν από τον πόλεμο στο Ιράν
Ένας broker (χρηματομεσίτης) που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του Αμερικανού υπουργού Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ αποπειράθηκε να προχωρήσει σε επένδυση εκατομμυρίων σε διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο στην αμυντική βιομηχανία, μερικές ημέρες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να το διαψεύδει και να απαιτεί να ανακληθεί.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σον Παρνέλ τόνισε μέσω X ότι το δημοσίευμα είναι «εντελώς ψευδές και κατασκευασμένο» κι απαίτησε να ανακληθεί αμέσως -παραμένει μολαταύτα πρώτο θέμα στην ψηφιακή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας.
Ο Παρνέλ δήλωσε ότι ούτε ο Χέγκεθ ούτε κανένας από τους εκπροσώπους του προσέγγισαν την BlackRock σχετικά με οποιαδήποτε τέτοια επένδυση. «Πρόκειται για άλλη μια αβάσιμη, ανέντιμη δυσφήμιση που έχει σχεδιαστεί για να παραπλανήσει το κοινό», πρόσθεσε.
This allegation is entirely false and fabricated. Neither Secretary Hegseth nor any of his representatives approached BlackRock about any such investment. This is yet another baseless, dishonest smear designed to mislead the public.
We demand an immediate retraction.… https://t.co/Su8hGlBOhL
— Sean Parnell (@SeanParnellASW) March 30, 2026
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές, χρηματομεσίτης που αντιπροσώπευε τα συμφέροντα του υπουργού Χέγκσεθ στη Morgan Stanley ήλθε σε επαφή με την BlackRock τον Φεβρουάριο σχετικά με επένδυση πολλών εκατομμυρίων στο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο Defense Industrials Active ETF, προτού αρχίσει ο πόλεμος εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Το ETF, το οποίο έχει περιουσιακά στοιχεία περίπου 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συγκαταλέγει εταιρείες όπως η RTX Corp, – παλαιότερα γνωστή ως Raytheon – η Lockheed Martin και η Northrop Grumman μεταξύ των μεγαλύτερων συμμετοχών του, σύμφωνα με στοιχεία της Blackrock.
Το ETF Defense Industrials Active έχει χάσει 12,4% τον τελευταίο μήνα, περίπου την εποχή που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράν, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG (London Stock Exchange Group plc, έναν παγκόσμιο πάροχο δεδομένων χρηματοπιστωτικών αγορών), όπως μεταδίδει το CNBC.
Κατά τους FT, η επένδυση δεν προχώρησε διότι το ταμείο αυτό, που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2025, δεν ήταν διαθέσιμο σε πελάτες της Morgan Stanley προς αγορά.
Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει πόση ελευθερία είχε ο χρηματομεσίτης να προχωρά σε επενδύσεις εξ ονόματος του υπουργού Χέγκσεθ, ούτε αν είχε προσωπικά γνώση ο υπουργός για τη θέση που επιδίωξε.
«Ούτε ο υπουργός Χέγκσεθ ούτε κάποιος από τους αντιπροσώπους του ήλθαν σε επαφή με την BlackRock σχετικά με οποιαδήποτε τέτοια επένδυση», αντέτεινε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Παρνέλ.
Ούτε η BlackRock ούτε η Morgan Stanley απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν το δημοσίευμα από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η πληροφορία αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας εν μέσω εξέτασης διαφόρων τοποθετήσεων στις αγορές πριν από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύσει τον πόλεμο που έχει βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή.
Κάποιες από τις επενδύσεις που προσελκύουν την προσοχή μπορεί να ήταν απλώς πονταρίσματα, ωστόσο ειδικοί εγείρουν ερωτήματα σε κάποιες περιπτώσεις για εσωτερική πληροφόρηση ή διαρροές.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




