Goldman Sachs: Νέα υψηλότερη τιμή-στόχος για Alpha Bank

Η Goldman Sachs επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγορά» για τη μετοχή της Alpha Bank, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 2,70 ευρώ από 2,4 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να είναι υψηλό της τάξεως του 30%.
Ο οίκος επισημαίνει τη χαμηλή αποτίμηση και το discount της Αlpha Bank έναντι των άλλων τριών ελληνικών τραπεζών αλλά και των τραπεζών στην Ευρώπη και προβλέπει ότι η διαφορά στην αποτίμηση θα μειωθεί. Η μετοχή της Αlpha Bank είναι διαπραγματεύσιμη με δείκτη εσωτερικής αξίας (P/TBV) 0,6 φορές τα έτη 2025-2026 έναντι 0,9 – 0,8 φορές για τις ελληνικές τράπεζες και 1,1 – 1 φορά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με τη διαφορά ότι βλέπουν θετική δυναμική στον δείκτη αποδοτικότητας RοTE της Αlpha Bank. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) της Αlpha Bank είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και διαπραγματεύεται με σημαντικό discount σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες της ΕΕ στις 4,9 φορές περίπου φέτος, έναντι 5,6 φορές για τις ελληνικές τράπεζες και 9,2 φορές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Τα πέντε σημεία που ξεχωρίζει για τη μετοχή της Αlpha Bank είναι τα ακόλουθα:
1) της χαμηλής ευαισθησίας του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) σε μειώσεις επιτοκίων (με πρόβλεψη για σταθεροποιημένο NIM το 2024-2026, έναντι μείωσης για το 2024-2026 για τις άλλες τράπεζες στην Ελλάδα),
2) την ισχυρή αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων (περίπου 7% ετησίως τα έτη 2025-2027, που είναι σημαντικά υψηλότερη έναντι των ομοειδών χωρών της ΕΕ),
3) της μείωσης του κόστους κινδύνου και του δείκτη NPE προς τον μέσο όρο της ΕΕ το 2025-2028,
4) τη σταθερή κεφαλαιακή της θέση που επιτρέπει την ευελιξία στις αποφάσεις κατανομής κεφαλαίου,
5) τη σημαντική έκπτωση αποτίμησης σε σχέση με τους ομότιμους ανταγωνιστές.
Η Αlpha Bank διαθέτει επίσης το πλεονέκτημα ότι εμφανίζει τη μικρότερη ευαισθησία στη μείωση των επιτοκίων των ΕΚΤ στα καθαρά έσοδα από τόκους της. Ο οίκος υπολογίζει ότι κάθε μείωση στα επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μ.β. στοιχίζει στα καθαρά έσοδα από τόκους 15 εκατ. ευρώ, έναντι 40 εκατ. ευρώ, 35 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ για τις Eurobank, ΕΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς, αντίστοιχα. Τέλος, η διαφορά στον δείκτη αποδοτικότητας RoTE μεταξύ της Αlpha Bank και των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί σταδιακά.
Η Goldman Sachs προβλέπει δείκτη αποδοτικότητας RοTE για την Alpha Βank (μετά το κόστος για τα ομόλογα AT1) σε 11% με 12% για τα έτη 2025-2027, έναντι των ελληνικών τραπεζών σε 13% με 13,6%.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.