Grivalia: Ενα βήμα πιο κοντά το project των 224 εκατ. στους Πεταλιούς

Grivalia: Ενα βήμα πιο κοντά το project των 224 εκατ. στους Πεταλιούς


Ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης του project προϋπολογισμού 224 εκατ. ευρώ που έχει δρομολογήσει στη Μεγαλόνησο, το μεγαλύτερο από τα νησιά του συμπλέγματος των Πεταλιών, έκανε η Grivalia Hospitality, εξασφαλίζοντας τη θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) του έργου.

Πιο αναλυτικά, το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν από λίγες ημέρες γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία για την ανάπτυξη του υπερπολυτελούς τουριστικού οικολογικού θέρετρου και των πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών που έχει στα σκαριά η «GH Hotel Ξενοδοχειακή και Τουριστική Μονοπρόσωπη Α.Ε.», θυγατρική της Grivalia Hospitality.

Το συγκεκριμένο project, το οποίο οι επιτελείς του εκτιμούν ότι θα υπερβεί τα 250 εκατ. ευρώ, έχει χαρακτηριστεί ως «Στρατηγική Επένδυση» από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και του έχουν χορηγηθεί τα κίνητρα χωροθέτησης και ταχείας αδειοδότησης.

Η απόφαση

Το σκεπτικό της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου εδράζεται σε μία σειρά από παραδοχές που ισχύουν για το εν λόγω έργο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ, «ο σχεδιασμός του εξεταζόμενου ΕΣΧΑΣΕ αφορά στην υλοποίηση στρατηγικής επένδυσης για την ανάπτυξη ενός οικολογικού τουριστικού προϊόντος που θα περιλαμβάνει ειδικές μορφές τουρισμού (ευεξία, γαστρονομία, πρωτογενή παραγωγή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων) και θα προσφέρει εξαιρετικά υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους επισκέπτες, θέτοντας μια νέα αναφορά στην φιλοξενία στη Μεσόγειο».

Αναφέρεται δε ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος Συντελεστής Δόμησης (ΣΔ) θα ισούται με 0,05. «Ο προτεινόμενος ΣΔ εξασφαλίζει την αυξημένη περιβαλλοντική προστασία, την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και σεβασμού στην φέρουσα ικανότητα του νησιού, τη διαφύλαξη του ευαίσθητου φυσικού περιβάλλοντος (χερσαίου και θαλάσσιου)», επισημαίνεται.

Μάλιστα, η μέγιστη θεωρητική δόμηση στο σύνολο των εκτάσεων προς ανάπτυξη της περιοχής επέμβασης ανέρχεται σε 23.901 τ.μ. και το μέγεθος του μέγιστου εξυπηρετούμενου πληθυσμού χωρητικότητας (κατοίκων, εποχικών κατοίκων, παραθεριστών και εργαζομένων) αφορά 558 άτομα.

Εν ολίγοις, βάσει της επιχειρηματολογίας στην οποία εδράζεται η εισήγηση της προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, «η εφαρμογή των παρεμβάσεων που προτείνει το εν λόγω ΕΣΧΑΣΕ, αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά θετικές επιπτώσεις στη ρύθμιση ορθολογικών και βιώσιμων χρήσεων γης στην ευρύτερη περιοχή μελέτης.

Η θέσπιση της εν λόγω Ζώνης εκτιμάται ότι θα ρυθμίσει ολοκληρωμένα τα ζητήματα που προκύπτουν στις περιπτώσεις υλοποίησης αναπτυξιακών παρεμβάσεων με αποσπασματικό τρόπο σε περιοχές με υψηλούς δείκτες περιβαλλοντικής ευαισθησίας και οικολογικής αξίας».

Επισημαίνεται, δε, πως «λόγω της αύξησης της ανθρωπογενούς παρουσίας και δραστηριότητας [προβλέπεται η παρουσία 558 ατόμων κατά μέγιστο (εκ των οποίων περίπου 300 αναμένεται να είναι οι χρήστες των υποδομών φιλοξενίας)] των βιώσιμα και ορθολογικά ρυθμισμένων παραθεριστικών και τουριστικών χρήσεων, της υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων, της εφαρμογής καινοτόμων διαδικασιών και παρεμβάσεων (π.χ. απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων με ορυκτά καύσιμα, χρήση αποκλειστικά ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.) της αναβάθμισης της προσβασιμότητας στην περιοχή επέμβασης και της κατασκευής των απαραίτητων κοινωφελών και δημόσιων υποδομών (ΕΕΛ, μονάδων αφαλάτωσης, λιμενικών εγκαταστάσεων κλπ. σε αυτή τη Ζώνη), αναμένεται σημαντική αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας στην περιοχή μελέτης.

Η εν λόγω σημαντική αύξηση εκτιμάται ότι θα υπερκαλύψει κατά πολύ την όποια απώλεια αξίας παρουσιάσουν κάποια γεωτεμάχια λόγω μεταβολής των συντελεστών δόμησης και του περιορισμού των επιτρεπόμενων χρήσεων».

Η εισήγηση, η οποία έλαβε υπόψη και τη θετική γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, καταλήγει: «Η κατασκευή των νέων λιμενικών υποδομών (και των χερσαίων ζωνών τους) αναμένεται να συνδράμει θετικά στον εξορθολογισμό και των θαλάσσιων χρήσεων, καθώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της άναρχης αγκυροβόλησης και της παντελούς απουσίας υποστηρικτικών υποδομών για σκάφη που παρατηρείται σήμερα στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να προκληθούν ισχυρά θετικές επιπτώσεις στις θαλάσσιες χρήσεις και χρήσεις γης καθώς και στην αξία των υλικών περιουσιακών στοιχείων της περιοχής μελέτης».

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Με βάση τον σχεδιασμό, η περιοχή όπου θα υλοποιηθεί το project οργανώνεται σε δύο κατηγορίες χώρων, τη Ζώνη Α, η οποία ανέρχεται σε έκταση περίπου 520 στρέμματα με κύρια χρήση «Τουρισμού – Αναψυχής» και τη Ζώνη Β, η οποία ανέρχεται σε περίπου 40 στρέμματα και αποτελεί Ζώνη Προστασίας Φυσικού Τοπίου και Περιβάλλοντος.

Στη Ζώνη Α «προβλέπεται να αναπτυχθούν πολυτελείς εγκαταστάσεις φιλοξενίας, ευεξίας και αναψυχής 5 αστέρων, υψηλών προδιαγραφών». Πιο συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν μια πολυτελής ξενοδοχειακή εγκατάσταση με 75 ισόγειες βίλες ξενοδοχείου και συνολικά πολυτελείς 20 παραθεριστικές κατοικίες.

Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης χώρους αναψυχής και ευεξίας, χώρους εστίασης, χώρους άθλησης, χώρους λιανικής πώλησης προς εξυπηρέτηση των φιλοξενουμένων, χώρους διαμονής του προσωπικού, γραφεία διοίκησης, τουριστική λιμενική εγκατάσταση και λοιπές υποστηρικτικές υποδομές.

Η πλειονότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων της τουριστικής μονάδας θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα ενεργειακά πρότυπα για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής εξοικονόμησης ενέργειας και της αποδοτικότερης χρήσης των ενεργειακών πόρων.

Σε ό,τι αφορά τη Ζώνη Β, αποτελεί «Ζώνη Προστασίας Φύσης και Τοπίου». «Δεν καθορίζονται συγκεκριμένες χρήσεις καθώς συνιστά περιοχή πεζοπορίας και περιήγησης. Στη Ζώνη Β δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε δόμηση ή εκτέλεση τεχνικού έργου. Απαγορεύεται επίσης οποιαδήποτε αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου και της φυσικής βλάστησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ΣΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο project η Grivalia Hospitality και η Six Senses υπέγραψαν σύμβαση διαχείρισης κι έτσι το ξενοδοχειακό συγκρότημα να φέρει την επωνυμία «Six Senses Megalonisos», σηματοδοτώντας την είσοδο του πολυτελούς brand στην Ελλάδα.

Σημειώνεται, δε, ότι το χαρτοφυλάκιο της Six Senses περιλαμβάνει 22 πολυτελή resorts & spas, ενώ πάνω από 40 έργα βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων