H φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης τροφοδοτεί τα κέρδη στις ασιατικές αγορές – Ράλι 13% στην Softbank
Οι περισσότερες ασιατικές αγορές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, με ώθηση από τα κέρδη στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς η διαρκής αισιοδοξία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνέχισε να τροφοδοτεί το ενδιαφέρον για μετοχές ημιαγωγών και συναφών τεχνολογιών.
Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας κινήθηκαν ανοδικά μετά τη λήξη της εβδομαδιαίας αργίας του «Χρυσού Εβδομάδα», ενώ το Χονγκ Κονγκ υποχώρησε λόγω ισχυρών απωλειών στον τομέα της υγειοτεχνολογίας, μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι η Microsoft σχεδιάζει είσοδο στον χώρο.
Η HSBC αποτέλεσε επίσης αρνητικό βάρος για τον δείκτη Hang Seng, μετά την ανακοίνωσή της ότι προτείνει την ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής της Hang Seng Bank.
H ιαπωνική SoftBank σημείωσε ράλι έως και 13% την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση συμφωνίας εξαγοράς του τμήματος ρομποτικής της ελβετικής ABB έναντι 5,4 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης
Η συμφωνία, η οποία τελεί υπό την έγκριση των διεθνών ρυθμιστικών αρχών, σημαίνει ότι η ABB δεν θα προχωρήσει τελικά σε ανεξάρτητη εισαγωγή της μονάδας ρομποτικής στο χρηματιστήριο.
Ο ιδρυτής της SoftBank, Masayoshi Son, δήλωσε πως «το επόμενο σύνορο για τη SoftBank είναι η Physical AI. Μαζί με την ABB Robotics, ενώνουμε κορυφαία τεχνολογία και ταλέντο υπό ένα κοινό όραμα: τη σύντηξη της Artificial Super Intelligence με τη ρομποτική, ώστε να οδηγήσουμε την ανθρωπότητα ένα βήμα μπροστά».
ΗΠΑ και τεχνολογία δίνουν ώθηση
Οι ασιατικές αγορές ακολούθησαν το θετικό κλίμα της Wall Street, όπου οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq Composite κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, χάρη στη ράλι των τεχνολογικών μετοχών.
Η NVIDIA Corporation αναζωπύρωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον με αισιόδοξες δηλώσεις για τη ζήτηση που προκαλεί η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η αγορά αναμένει ισχυρή κερδοφορία για το τρίτο τρίμηνο.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve του Σεπτεμβρίου, που έδειξαν πιο «περιστεριζόμενη» στάση, ενίσχυσαν τις προσδοκίες για νέες μειώσεις επιτοκίων. Οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην επικείμενη ομιλία του Jerome Powell την Πέμπτη.
Επιπλέον, η είδηση ότι το Ισραήλ και η Hamas συμφώνησαν σε πρόταση κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, βελτίωσε το γενικό κλίμα ρίσκου.
Η Ιαπωνία ξανά κοντά στα ρεκόρ
Οι ιαπωνικές αγορές συνέχισαν να υπεραποδίδουν, με τους δείκτες Nikkei 225 και TOPIX να ενισχύονται κατά 1,3% και 0,4%, πλησιάζοντας σε νέα ιστορικά υψηλά.
Ο τεχνολογικός κλάδος ήταν ο μεγάλος νικητής, με τη SoftBank Group Corp. να σημειώνει άνοδο άνω του 11% μετά την ανακοίνωση συμφωνίας για την εξαγορά του τμήματος ρομποτικής της ελβετικής ABB Ltd έναντι 5,4 δισ. δολαρίων.
Ανάμεσα στους κερδισμένους βρέθηκαν και οι βιομηχανικές εταιρείες Yaskawa Electric, Ebara και Fuji Electric, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε αυξημένες κρατικές δαπάνες υπό την πρωθυπουργό Sanae Takaichi.
Η αυξανόμενη πεποίθηση ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) δεν θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση επιτοκίων ενίσχυσε το θετικό κλίμα, αν και η σταθεροποίηση του γεν ασκεί πίεση στους εξαγωγείς.
Η Κίνα ανακάμπτει, το Χονγκ Κονγκ μένει πίσω
Οι δείκτες CSI 300 και Shanghai Composite ενισχύθηκαν κατά 1,3% και 0,8%, αντίστοιχα, με ισχυρή ζήτηση για τεχνολογικές και βιομηχανικές μετοχές. Οι Κινέζοι επενδυτές «έπιασαν» το ανοδικό κύμα που καταγράφηκε διεθνώς την περασμένη εβδομάδα.
Αντίθετα, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,4%, με τις μετοχές της υγειοτεχνολογίας να καταρρέουν μετά το ρεπορτάζ της Wall Street Journal για την επικείμενη είσοδο της Microsoft στον χώρο της AI-υγείας.
Η Alibaba Health Information Technology υποχώρησε 3,6%, η JD Health International 4,7%, ενώ οι Sino Biopharmaceutical και Hansoh Pharmaceutical βούτηξαν 8,1% και 6,8% αντίστοιχα.
Η HSBC κατέγραψε απώλειες άνω του 6%, ενώ η Hang Seng Bank εκτινάχθηκε έως και 40%, πρωταγωνιστώντας στις συναλλαγές.
Μικτά πρόσημα στην υπόλοιπη Ασία
Η άνοδος των τεχνολογικών μετοχών στήριξε συνολικά την ασιατική αγορά, παρότι οι απώλειες σε κυκλικούς κλάδους περιόρισαν τα κέρδη.
Ο Taiwan Weighted Index έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ ο ASX 200 της Αυστραλίας ενισχύθηκε κατά 0,2%.
Ο δείκτης Straits Times της Σιγκαπούρης υποχώρησε κατά 0,4%, ενώ τα futures του Nifty 50 στην Ινδία προμήνυαν θετικό άνοιγμα.
www.bankignews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




