«Hi tech» 1 στα 4 ευρώ των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα

Στο 26% φτάνει το ποσοστό των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ελλάδα που κατευθύνθηκε στον κλάδο του λογισμικού και των υπηρεσιών πληροφορικής το 2024, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας της ΕΥ Ελλάδος, «EY Attractiveness Survey Ελλάδα 2025».
Το ποσοστό αυτό σύμφωνα με την έρευνα δείχνει ότι συνεχίζεται η τάση βελτίωσης της ποιοτικής σύνθεσης των ΑΞΕ στη χώρα μας, κάτι που καταδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι το 14% των επενδύσεων που κατευθύνθηκαν σε δραστηριότητες σχετικές με Internet Data Centers.
Σημειώνεται ότι η έρευνα, η οποία εξετάζει την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, διενεργήθηκε από τη FT Longitude για λογαριασμό της EY, σε δείγμα 250 επενδυτών, στο διάστημα από 10 έως 28 Μαρτίου 2025.
Τι δείχνουν τα στοιχεία του European Investment Monitor
Όπως επισημαίνεται στο πλαίσιο της έρευνας, η προδιάθεση των διεθνών επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα παραμένει συνολικά θετική, παρότι το 2024 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 5%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017.
Ειδικότερα, η βάση δεδομένων της EY, European Investment Monitor (EIM), κατέγραψε 35 επενδυτικά έργα στην Ελλάδα το 2024, έναντι 50 το 2023. Σύμφωνα με την έρευνα πρόκειται για την τέταρτη καλύτερη επίδοση στο διάστημα 25 ετών που παρακολουθεί η βάση δεδομένων. Αθροιστικά, οι επενδύσεις των τελευταίων πέντε ετών αντιπροσωπεύουν το 53% των επενδύσεων που έχει καταγράψει η EY μέσω του EIM από το 2000.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η μεθοδολογία του ΕΙΜ παρακολουθεί τον αριθμό των επενδύσεων αποκλειστικά σε greenfield projects, δηλαδή έργα που δημιουργούν νέες εγκαταστάσεις και θέσεις εργασίας, ενώ δεν περιλαμβάνει μία σειρά από επενδύσεις, όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές, ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και επενδύσεις στον τουρισμό και το real estate. Το γεγονός αυτό εξηγεί και την απόκλιση από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που κατέγραψαν αύξηση της συνολικής αξίας των επενδύσεων κατά 37% το 2024.
Η εικόνα των επενδύσεων ανά είδος δραστηριότητας
Όσον αφορά τις επενδύσεις ανά είδος δραστηριότητας, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι επενδύσεις σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, που αντιπροσωπεύουν το 29% του συνόλου.
Ακολουθούν οι πωλήσεις και το μάρκετινγκ, με 17% του συνόλου, ποσοστό συγκρίσιμο με το αντίστοιχο στην Ευρώπη (16%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται τα logistics (14%).
Αν και παρουσιάζει μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι, η συμμετοχή της βιομηχανικής παραγωγής (14%) παραμένει χαμηλή σε σχέση με το σύνολο της Ευρώπης (30%).
Ως μια εξαιρετικά ενθαρρυντική εξέλιξη χαρακτηρίζεται η συμμετοχή των internet data centers στο επενδυτικό μείγμα, η οποία όπως προαναφέρθηκε φτάνει το 14%. Σύμφωνα με την έρευνα τα κέντρα δεδομένων δημιουργούν άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενισχύουν την ανάπτυξη συναφών τομέων, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια, τα ακίνητα και η ασφάλεια, υποστηρίζουν άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες και μπορούν να προσελκύσουν άλλες ξένες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας.
Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται επίσης η αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη, στο 6% από το 2% πέρσι, αν και κινείται χαμηλότερα από το σύνολο της Ευρώπης (9%).Ωστόσο, φέτος απουσιάζουν από το μείγμα των ΑΞΕ, τα κεντρικά γραφεία επιχειρήσεων και η εκπαίδευση και κατάρτιση.
Οι επενδύσεις ανά κλάδο
Αναφορικά με τους κλάδους που προσέλκυσαν τις επενδύσεις το 2024, στην πρώτη θέση βρίσκεται το λογισμικό και οι υπηρεσίες πληροφορικής ( όπως αναφέρθηκε και παραπάνω έφτασαν το 26% επί του συνόλου, έναντι 16% την περίοδο 2000-2023 και 15% στην υπόλοιπη Ευρώπη), ενώ ακολουθούν οι επαγγελματικές υπηρεσίες και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (20%, έναντι 13% στην Ευρώπη).
Ακόμα, υψηλά στην κατάταξη βρίσκονται οι μεταφορές και τα logistics (9%, από 16% πέρσι), ενώ το ίδιο ποσοστό, αλλά με αυξητική τάση, αντιπροσωπεύουν τα φαρμακευτικά, τα καταναλωτικά προϊόντα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός.
Την λίστα συμπληρώνουν τα επενδυτικά έργα στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (6%), η αγροδιατροφή (6%) ο εξοπλισμός μεταφορών (6%), και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος (3%).
Η εικόνα από το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας
Στο πλαίσιο της ανάλυσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η έκθεση επισημαίνει ότι η αποτίμηση του οικοσυστήματος καινοτομίας το 2024 έφτασε τα $12 δισ. από τα $8 δισ. το 2022.
Την ώρα που η Ευρώπη κατέγραψε 5% μείωση των επενδυτικών ροών σε νεοφυείς επιχειρήσεις σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα ξεχώρισε για τη θετική της πορεία. Ειδικότερα, πάνω από €555 εκατ. κατευθύνθηκαν σε περισσότερες από 90 εταιρείες το 2024, παρουσιάζοντας 15% αύξηση σε σχέση με το 2023.
Όσον αφορά τις πηγές κεφαλαίων, το 75% προέρχονται από διεθνή κεφάλαια, με τις ΗΠΑ να συμβάλουν κατά 36% στις συνολικές επενδύσεις.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 1 στις 3 επενδύσεις έγινε με την συμμετοχή angel investors, κάτι που όπως επισημαίνεται καταδεικνύει την υψηλή εμπιστοσύνη στις προοπτικές και τη βιωσιμότητα των νεοφυών επιχειρήσεων.
Ως τομείς αιχμής το 2024 σύμφωνα με τις επενδυτικές ροές αναδείχθηκαν η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι τεχνολογίες υγείας, βιοτεχνολογία, η αγροτεχνολογία και η τεχνολογία τροφίμων.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.