ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Η Γη «φλέγεται» – Αδιάσειστοι μάρτυρες οι δορυφόροι (videο)

Share:

Η γη μια φλεγόμενη σφαίρα, από βαθύ πορτοκαλί ως βαθύ μοβ, αυτή την εικόνα καταγράφουν σήμερα οι δορυφόροι της ΝΑΣΑ. Στην Ευρώπη οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται σε Ελλάδα και Ιταλία.

Η υπερθέρμανση είναι πλέον αισθητή σε όλο τον πλανήτη Οι καύσωνες παρατεταμένοι και επίμονοι και συχνά θανατηφόροι, Ο Καναδάς μετρά εκατοντάδες θύματα, από τη ζέστη, κυρίως εκπροσώπους της τρίτης ηλικίας. Εκεί, το θερμόμετρο ακούμπησε τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ελλάδα για δεύτερη εβδομάδα ο υδράργυρος προσεγγίζει τους 40 βαθμούς. Τα πυκνά δομημένα και χωρίς χώρους πρασίνου αστικά κέντρα, εκεί όπου ζει και το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού φλέγονται καθώς η θερμότητα απορροφάται από το τσιμέντο και την άσφαλτο Το φαινόμενο της θερμικής νησίδας επιτείνει το αίσθημα της δυσφορίας

Όπως αναφέρει η Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, Διευθύντρια Ερευνών Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Σε ένα αστικό περιβάλλον οι θερμοκρασίες που μπορεί να αναπτυχθούν είναι εξαιρετικά υψηλές. Οι περιοχές με φυσική κάλυψη δροσίζονται πιο εύκολα, ενώ οι περιοχές με το τσιμέντο και την άσφαλτο εκπέμπουν τη θερμική ακτινοβολία αργότερα»

Διαχρονικά πιο θερμές περιοχές βρίσκονται στη δυτική Αττική δυτικές γειτονιές δήμου Αθηναίων Βοτανικός εμπορικό τρίγωνο πλατείας Κοτζιά, Πειραιάς Νίκαια Πέραμα.

Καθώς το φαινόμενο της θερμικής νησίδας είναι δυναμικό σήμερα στις 2 το μεσημέρι υψηλές θερμοκρασίες αέρα και εδάφους κατέγραψαν οι δορυφόροι στη Βαρυμπόμπη, στην Κερατέα, σχεδόν 41 βαθμούς, στην Παλλήνη και λιγότερο στο κέντρο της Αθήνας.

Ο καθηγητής Μάνθος Σανταμούρης που ζει και εργάζεται στην Αυστραλία υλοποιεί προγράμματα ανασχεδιασμού των πόλεων ώστε να συγκρατείται όσο είναι δυνατόν η κατακόρυφη άνοδος της θερμοκρασίας. Όπως αναφέρει: «Σήμερα οι τεχνολογίες οι οποίες υπάρχουν που έχουν εφαρμοστούν σε πάνω από 200 πόλεις του κόσμου μας επιτρέπουν αν μειώσουμε κατά τις συνθήκες τις αιχμής 3-4 βαθμούς τη μέγιστη θερμοκρασία μέσα στην πόλη/4. 45 Αυτό που μπορεί να γίνει η χρήση κατάλληλων υλικών που δεν αποθηκεύουν θερμότητα και δεν υπερθερμαίνουν το χώρο όπως το μπετόν και η άσφαλτος η χρήση ψυχρών υλικών νέας τεχνολογίας».

Εκτός από το κύμα καύσωνα η Ελλάδα είχε και μια νέα επιδρομή σκόνης από τη Σαχάρα όπως φαίνεται και από το δορυφορικό χάρτη του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που κατέστησε την ατμόσφαιρα ακόμη πιο πνιγηρή. Οι υψηλότερες τιμές μικροσωματιδίων καταγράφηκαν το μεσημέρι σε Κορωπί, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ελευσίνα και κέντρο της Αθήνας προσεγγίζοντας τα 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μετρό αέρα.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.grΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

ΣΥΡΙΖΑ για τη σύλληψη Παππά: Από εδώ και πέρα αναμένουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα

Next Article

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιές κατηγορίες εργαζομένων εξετάζονται-Τα νέα μέτρα για τα νησιά

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Μετά τις αποφάσεις για είσοδο των μη εμβολιασμένων σε κλειστούς…