ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Η Moody’s υποβαθμίζει το αξιόχρεο του Περού

Share:

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s Investors Service υποβάθμισε χθες Τετάρτη το αξιόχρεο του δημοσίου του Περού στη βαθμίδα «Baa1» επικαλούμενος το «διαρκώς πολωμένο και κατακερματισμένο πολιτικό περιβάλλον», που κατ’ αυτόν αυξάνει το πολιτικό ρίσκο και «εξασθενίζει τη δυνατότητα χάραξης πολιτικής».

Η προοπτική μεταβλήθηκε από αρνητική σε σταθερή μετά την υποβάθμιση, διευκρίνισε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Το Κογκρέσο του Περού έδωσε την Παρασκευή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του νέου προέδρου Πέδρο Καστίγιο. Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει έμφαση στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών καθώς και της φορολογίας στον τομέα των μεταλλευμάτων.

Ο Moody’s ανέφερε πως αναθεωρεί την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2021 σε 12% του ΑΕΠ, από 9%. Έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, καθώς αναμένει πως οι ιδιωτικές επενδύσεις θα παραμείνουν μειωμένες διότι το πολιτικό τοπίο στο Περού ενδέχεται να υποσκάψει την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών.

Ο κ. Καστίγιο ανέλαβε την εξουσία έναν μήνα μετά τη νίκη του με οριακή διαφορά -το 0,25% των ψήφων- στις προεδρικές εκλογές στις οποίες αναμετρήθηκε με την υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι. Το αριστερό πρόγραμμά του έχει θορυβήσει παράγοντες των αγορών. Ενόψει της διαφαινόμενης νίκης του, το σολ, το νόμισμα του Περού, υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά, παρά τις προσπάθειές του να καθησυχάσει τις αγορές.

Η ομάδα του πρώην δασκάλου και συνδικαλιστή πέρασε δύσκολο πρώτο μήνα, που σημαδεύτηκε από κατηγορίες αντιπάλων της πως ορισμένα μέλη της ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις των μαοϊστών ανταρτών του Φωτεινού Μονοπατιού, μεταξύ άλλων. Το ποσοστό των πολιτών που την εγκρίνει φαντάζει εξαρχής χαμηλό, δεν ξεπερνά το 38%, κατά ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Υποστηρικτές του Πέδρο Καστίγιο αποκρούουν τις επικρίσεις για τον πολιτικό προσανατολισμό των μελών της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως αντιπροσωπεύουν ιστορικά περιθωριοποιημένες κοινότητες Περουβιανών της επαρχίας και όχι την πολιτική ελίτ της πρωτεύουσας.

Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Οι προβλέψεις Bασιλάκη για την Autohellas το 2021  

Next Article

ΗΠΑ: Νεκρός μαθητής από πυρά σε λύκειο της Β. Καρολίνας

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
ΗΠΑ: Νεκρός μαθητής από πυρά σε λύκειο της Β. Καρολίνας…