ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Σε ισχύ το νέο καθεστώς για τη διευθέτηση χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες και τα διαλείμματα στη δουλειά

Share:

Εκδόθηκε η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας με όλες τις λεπτομέρειες και τις τελικές ρυθμίσεις για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη δυνατότητα 4ήμερης εργασίας την εβδομάδα μετά από αίτηση του εργαζόμενου, τα διαλείμματα εν ώρα εργασίας και τις υπερωρίες.

Ο Νόμος ορίζει με σαφήνεια ότι για όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους εργασίας και όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας:

  • το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας είναι  40 ώρες την εβδομάδα για κάθε εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
  • Για 5θήμερη εβδομάδα εργασίας το πλήρες συμβατικό ωράριο είναι το 8ωρο ημερησίως
  • Για 6ήμερη εβδομάδα το πλήρες ωράριο είναι 6 ώρες και 40 λεπτά ημερησίως.

Διευθέτηση χρόνου εργασίας

Ο νόμος προσφέρει τη δυνατότητα 4ημερης πλήρους απασχόλησης διάρκειας 40 ωρών εβδομαδιαίως και 10 ωρών ημερησίως, ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου.
  • Απαγορεύεται  η απασχόληση πέραν των 10 ωρών ημερησίως και των 40 ωρών εβδομαδιαίως που κατανέμεται σε 4ήμερη βάση.

Εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση ή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με συλλογική σύμβαση, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στο νόμο 1892/1990, μπορεί να εφαρμοστεί κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου, με ατομική συμφωνία.

Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης εξετάζει υποχρεωτικά τα αιτήματα εργαζομένων για σύναψη ατομικής συμφωνίας και προς διευκόλυνση των μερών, μπορεί να γνωστοποιεί στους εργαζόμενους αφενός τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση και αφετέρου τα πεδία των κατά περίπτωση επιχειρησιακών του αναγκών για την εφαρμογή συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Ο εργοδότης υποχρεώνεται να υποβάλει τη συμφωνία για διευθέτηση του χρόνου εργασίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να διευκολύνονται οι έλεγχοι που θα αποτρέπουν τυχόν καταστρατήγηση της νομοθεσίας.

Από την έναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και μετά, το πρόγραμμα εργασίας που αποτυπώνει το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας μετά από αίτηση του εργαζόμενου, θα καταγράφεται και θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας.

Σημειώνεται επίσης ότι ενδεχόμενη καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του εργοδότη λόγω μη υποβολής αιτήματος του εργαζόμενου για διευθέτηση, θεωρείται άκυρη.

Σε περίπτωση απόλυσης ή παραίτησης του εργαζόμενου πριν την έναρξη της περιόδου μειωμένης απασχόλησης, ο εργαζόμενος θα αποζημιωθεί για τις επιπλέον ώρες που εργάστηκε με τα ωρομίσθια που ισχύουν για υπερεργασία και υπερωρία (δηλαδή προσαύξηση 20% για υπερεργασία, 40% για υπερωρία, 120% για παράνομη υπερωρία).

The post Σε ισχύ το νέο καθεστώς για τη διευθέτηση χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες και τα διαλείμματα στη δουλειά appeared first on Banks.com.gr.

Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Πού κρίνεται το ανοδικό σενάριο για οικονομία-αγορά

Next Article

Πέθανε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Κίνα

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Πέθανε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Κίνα Mon, 06/09/2021 -…