ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Αναποφάσιστοι 40% κρίνουν το αποτέλεσμα της Κυριακής – Πρώτοι οι Σοσιαλιστές, τέταρτοι οι Podemos, στη Βουλή η Ακροδεξιά

Share:

Την Κυριακή διεξάγονται στην Ισπανία για τρίτη φορά βουλευτικές εκλογές μέσα σε διάστημα τεσσάρων μόλις ετών. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, τις προκήρυξε τον Φεβρουάριο, έπειτα από την απόρριψη του προϋπολογισμού που είχε προτείνει για το 2019 από τα δεξιά και αποσχιστικά καταλανικά κόμματα.

Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) υπό τον Σάντσεθ ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούνιο του 2018, αφού κατέθεσε πρόταση μομφής μέσω της οποίας ανετράπη η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του Μαριάνο Ραχόι, που φερόταν να εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ, ωστόσο, δεν κατάφερε να επιβιώσει πολιτικά. Οι επικριτές του Σάντσεθ του προσάπτουν υπερβολική επιείκεια αναφορικά με την προσέγγισή του στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ή ότι υπήρξε πολύ υποχωρητικός έναντι των κυβερνητικών του εταίρων, προκειμένου να μην χάσει την εξουσία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών της Ισπανίας (CIS), οι Ισπανοί θεωρούν ως σημαντικότερα ζητήματα της χώρας την ανεργία (61,8%), την διαφθορά (33,3%) και την πολιτική κατάσταση, το πολιτικό προσωπικό και τα πολιτικά κόμματα της χώρας (29,1%).

Παρότι το μεταναστευτικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, καθώς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2018 σημειώθηκε ρεκόρ στις αφίξεις στην Ισπανία, μόλις το 8,9% των Ισπανών κρίνει το ζήτημα ως σημαντικό.

Ομοίως, μόνο το 11% ανησυχεί για το ζήτημα της καταλανικής ανεξαρτησίας, μολονότι το θέμα απασχολεί εκτενώς τον δημόσιο διάλογο στη χώρα.

Ποια θα είναι τα αποτελέσματα;

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ θα έρθει πρώτο με 29-30%%, ποσοστό το οποίο, όμως, δεν του εξασφαλίζει την πλειοψηφία. Το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται ότι θα τερματίσει δεύτερο στην εκλογική κούρσα με ποσοστό 20%. Οι Πολίτες (Ciudadanos) βρίσκονται στο 15% και οι αριστεροί Podemos θα κινηθούν στο 13%. Τελευταίο αλλά σημαντικά ενισχυμένο θα είναι το ακροδεξιό Vox με ποσοστό τουλάχιστον 10%.

Το Vox, που συγκέντρωσε αιφνιδιαστικά υψηλά ποσοστά στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ανδαλουσία τον Δεκέμβριο, φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο ακροδεξιό κόμμα στην μετα-Φράνκο εποχή (από το 1975) που θα εισέλθει στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προηγείται κατά 30%, ωστόσο αυτό το ποσοστό δεν επαρκεί για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου ο Σάντσεθ θα χρειασθεί να συνάψει συμμαχίες. To ερώτημα είναι αν θα επιλέξει να συνεργαστεί είτε με το συναφές ιδεολογικά αριστερό κόμμα των Podemos («Μπορούμε») και ίσως τη συμβολή κάποιου μικρότερου αυτονομιστικού κόμματος  ή –όπως προκύπτει από νεώτερες υποθέσεις—με το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos («Πολίτες»).

Ταυτόχρονα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας συνασπισμός των τριών κομμάτων της δεξιάς – του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), των Ciudadanos και του ακροδεξιού Vox – επίσης δεν επαρκεί για την πλειοψηφία των 176 εδρών, αν και βρίσκονται στα όρια του στατιστικού λάθος.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα;

Ο Σάντσεθ θα πρέπει να εύχεται οι δημοσκοπήσεις να επαληθευτούν και το Λαϊκό Κόμμα, οι Πολίτες και το Vox να μην συγκεντρώσουν ποσοστά που να επαρκούν για συγκρότηση συγκυβέρνησης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση με τους Podemos και το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα ή να κάνει μαζί τους μία συμφωνία για παροχή ψήφων ανοχής, προκειμένου να αποφύγει μία εκ νέου εξάρτησή του από τα καταλανικά κόμματα.

Ο ηγέτης των Πολιτών, Άλμπερτ Ριβέρα, έχει αποκλείσει μία συνεργασία με τον Σάντσεθ, αλλά η στάση του θα μπορούσε να αλλάξει, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

«Μονομαχία» Μπάιντεν – Τραμπ για το ποιος είναι πιο… νέος

Next Article

Στήριξη Σαλβίνι στο ισπανικό Vox

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Στήριξη Σαλβίνι στο ισπανικό Vox Σαβ, 27/04/2019 - 08:25 Διαβάστε…