K. Πιερρακάκης: Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε στασιμοπληθωρισμό αλλά υπάρχει αυτή η τάση λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

K. Πιερρακάκης: Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε στασιμοπληθωρισμό αλλά υπάρχει αυτή η τάση λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή


Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνει και ο πληθωρισμός αυξάνεται, κάτι που διαμορφώνει μια στασιμοπληθωριστική τάση, αλλά δεν είμαστε πλήρως στο στάδιο του αποπληθωρισμού, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες. 

Όπως εξήγησε ο Πιερρακάκης, “αυτό σημαίνει ότι αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη καθοδικά και τις προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό ανοδικά”.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Επίτροπος Οικονομίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις αναγνώρισε ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή οδηγεί την Ευρώπη σε υψηλότερο πληθωρισμό και ασθενέστερη ανάπτυξη, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι “ο χώρος που διαθέτουμε σήμερα για κινήσεις είναι περισσότερο περιορισμένος λόγω του υψηλότερου χρέους, των ελλειμμάτων και των αναγκών για αύξηση των δαπανών στην άμυνα”. 

Σημείωσε ακόμα ότι κάποιες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα όσον αφορά τη στόχευση των μέτρων που δρομολόγησαν για να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας στους πιο ευάλωτους τομείς της οικονομίας.

Πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν υιοθετήσει μέτρα όπως η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ή του ΦΠΑ στα καύσιμα, κάτι που οδηγεί σε μείωση των τιμών για όλους και όχι για εκείνους που επηρεάζονται περισσότερο, προκαλώντας κριτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Επίτροπος επανέλαβε την ανάγκη τα μέτρα για την ανάσχεση της κρίσης να είναι στοχευμένα και προσωρινά και να μην οδηγούν σε αύξηση των αναγκών της Ε.Ε. σε ενέργεια.

Ο κ. Πιερρακάκης επίσης σημείωσε ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι  στοχευμένα, προσωρινά και συμβατά με τους δημοσιονομικούς κανόνες καθώς και με τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης. 

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Πιερ Γκραμένια από την πλευρά του προειδοποίησε ότι “η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις από τη Μέση Ανατολή φαίνεται να είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Καθώς η πρόοδος για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ έχασε την ορμή της οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πάλι έντονα ανοδικά, ενώ τα spreads στη ζώνη του ευρώ επίσης αυξήθηκαν”. 

“Ακόμα και αν υπάρξει επίλυση του πολέμου σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο”, πρόσθεσε, “οι οικονομικές επιπτώσεις θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από την ίδια την σύγκρουση”.

“Επίσης, αν υπάρξει μια απότομη επανατιμολόγηση [του ρίσκου] από τις αγορές, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα επιβαρύνουν περισσότερο την ανάπτυξη και θα πιέσουν περαιτέρω τον περιορισμένο δημοσικονομικό χώρο που έχουν οι  κυβερνήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο οι χώρες πρέπει να είναι πειθαρχημένες και να κρατήσουν τα μέτρα στοχευμένα και προσωρινά, όπως έχουμε ήδη πει”, κατέληξε. 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων