ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Κανόνι εταιρείας αγροτικών προϊόντων- Άφαντος ο έμπορος σιτηρών Άρης Καμαρούδης – Απλήρωτοι αγρότες

Share:

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί σε μερίδα του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλονίκης εξ αιτίας του αιφνίδιου λουκέτου το οποίο έβαλε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της περιοχής στον τομέα της εμπορίας και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς παραγωγούς και ενδεχομένως και προς προμηθευτές.

Εξαφανισμένος είναι από την Πέμπτη το πρωί ο έμπορος δημητριακών και ζωοτροφών Άρης Καμαρούδης από το Ζαγκλιβέρι, του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Εκατοντάδες είναι οι παραγωγοί σιτηρών που έχουν μείνει με ακάλυπτες επιταγές στα χέρια τους, ενώ άλλοι έχουν πληρωθεί ένα μέρος των χρημάτων που τους όφειλε, λίγο πριν εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του voria.gr οι 10 εργαζόμενοι δεν πήγαν στα γραφεία της επιχείρησης την Πέμπτη, αφού τους ειδοποίησε ο ίδιος ο κ. Καμαρούδης.

Το Agro24 μίλησε με ανθρώπους από το Ζαγκλιβέρι, που επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι ο κ. Καμαρούδης έχει εξαφανιστεί και ότι δεν τον έχει κανείς από την Πέμπτη. Μάλιστα, ο τοπικός έμπροος γεωργικών εφοδίων, Αλέξανδρος Πάλλας, μας θύμισε και το “κανόνι” που είχε ρίξει στην περιοχή με τις ακάλυπτες επιταγές ο Κανάκας, από τη Χαλάστρα. “Πάει να γίνει το ίδιο πάλι”, μας είπε. Ο “γείτονας” των εγκαταστάσεων του κ. Καμαρούδη, ο κ. Καραπαίος, που διαθέτει βουλκανιζατέρ στον ίδιο δρόμο λίγο έξω από το Ζαγκλιβέρι, είπε στο Agro24 ότι έχει να τον δει 15 μέρες.

Στην προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε σήμερα με τα τηλέφωνα της επιχείρησης, τόσο σταθερά όσο και κινητά, κανένα δεν απαντούσε. Ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του κ. Καμαρούδη έλεγε “η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη”.

Σύμφωνα με το voria.gr, που δεν κατονομάζει τον επιχειρηματία, ο κ. Καμαρούδης άφησε χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς παραγωγούς και προμηθευτές. Από προχθές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν φύγει από το χωριό και κάποια από τα μέλη της οικογένειάς του που ήταν εκεί. Κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να βρίσκεται ο επιχειρηματίας, πολύ δε περισσότερο δεν γνωρίζει τους λόγους της εξαφάνισής του.

Από την ώρα που έγινε γνωστό το γεγονός, στις τάξεις των αγροτών της περιοχής, αλλά και άλλων περιοχών όπως Θεσσαλονίκης, Σερρών, Θεσσαλίας και αλλού, που παρέδιδαν την παραγωγή τους στον συγκεκριμένο επιχειρηματία, επικρατεί αναστάτωση και απόγνωση. Μιλώντας με αρκετούς απ’ αυτούς η Voria.gr διαπίστωσε ότι κάποιοι, ελάχιστοι, είχαν πάρει σχεδόν το σύνολο των χρημάτων τους, ενώ κάποιοι άλλοι ένα μικρό μόνο μέρος. Η πλειονότητα, όμως, των αγροτών δεν είχε πληρωθεί ούτε ευρώ, ενώ στους περισσότερους είχαν δοθεί επιταγές, κάποιες από τις οποίες έληξαν στο τέλος Οκτωβρίου και πλέον είναι ακάλυπτες, ενώ οι υπόλοιπες λήγουν ώς το τέλος Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαγκλιβερίου Νίκος Κοπαρανίδης “η τοπική κοινωνία είναι σοκαρισμένη από αυτήν την απροσδόκητη εξέλιξη. Κανείς δεν ξέρει τι συνέβη. Επικρατεί αναβρασμός στους αγρότες, πολλοί από τους οποίους είναι σε απελπιστική κατάσταση καθώς είναι η περίοδος της σποράς και χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για τα αναγκαία. Έχω μιλήσει με βουλευτές του νομού και τους έχω ζητήσει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, να πιέσουν όπου χρειαστεί για να δοθεί λύση ώστε να μην χάσουν τα χρήματά τους οι παραγωγοί”.

Το ακριβές ύψος του ανοίγματος της επιχείρησης προς αγρότες παραγωγούς, αλλά και προς προμηθευτές, παραμένει άγνωστο.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών, Απόστολο Σινάκο, οι επιταγές τις οποίες έχουν στα χέρια τους οι αγρότες των Βασιλικών από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία ανέρχονται σε περίπου 200.000 ευρώ. “Αυτές λήγουν στο τέλος του μήνα. Κύριος αποδέκτης αυτών των επιταγών είναι ο συνεταιρισμός ο οποίος, όπως καταλαβαίνετε, θα κλονιστεί καθώς σε αυτόν θα φορτωθεί το χρέος”.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Φυτώκας, ταμίας του σωματείου Ακτημόνων Βασιλικών, τα μέλη του οποίου καλλιεργούν περίπου 1.600 στρέμματα στην περιοχή της Αγίας Αναστασίας αναφέρει ότι “το άνοιγμα του σωματείου είναι 18.000 ευρώ. Παραδώσαμε κριθάρι στον συγκεκριμένο επιχειρηματία και πήραμε επιταγή η οποία λήγει στο τέλος του μήνα. Ευτυχώς φέτος, τις υπόλοιπες παραγωγές μας, από περίπου 1.400 στρέμματα τις είχαμε παραδώσει σε άλλους”. Σημειώνει, δε, πως “η φετινή χρονιά ήταν πολύ καλή και πολλοί περίμεναν να ρεφάρουν ζημίες προηγούμενων χρόνων. Η πληγή που άνοιξε είναι πολύ μεγάλη για τους παραγωγούς, κάποιοι δυστυχώς δεν πρόκειται να αντεπεξέλθουν”.

ΠΗΓΗ: Agro24.grΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Ιταλός καφετζής αποκαλύπτει: Ο Ντράγκι θα γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας σε 3 μήνες, μου είπε η σύζυγός του

Next Article

COP26: Για την Γκρέτα Τούνμπεργκ η διάσκεψη του ΟΗΕ ήταν “μπλα, μπλα, μπλα”

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
COP26: Για την Γκρέτα Τούνμπεργκ η διάσκεψη του ΟΗΕ ήταν…