ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Κώστας Σκρέκας: Επιδότηση στο ρεύμα για όλους, ανεξαρτήτως παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος

Share:

Όλοι οι καταναλωτές θα πάρουν την επιδότηση για το ρεύμα ανεξάρτητα από τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, αν δηλαδή είναι η ΔΕΗ ή άλλος ιδιώτης. Τα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμολογίων με την επιδότηση έως και 30 ευρώ στις 1.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης, αφορούν όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα μέτρα αυτά, θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο αλλά θα καλύπτουν τις καταναλώσεις από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο. Ο καταναλωτής μάλιστα, θα δει την επιδότηση των 9 ευρώ απευθείας στο τιμολόγιο που θα πάρει, ενώ οι αυξήσεις που είναι ανάλογες των καταναλώσεων δεν θα ξεπεράσουν τα 3 ευρώ (καταναλώσεις έως και 600 κιλοβατώρες).

Τα παραπάνω ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξή του προ ολίγου, καθώς οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος θεωρούσαν ότι πλήττονται από τα μέτρα, με τους πελάτες της ΔΕΗ να παίρνουν την επιδότηση και τους δικούς τους πελάτες να μην παίρνουν. Οι ιδιώτες προμηθευτές ανησύχησαν ότι αυτό θα προκαλέσει τη φυγή των καταναλωτών από το πελατολόγιό τους.

Ο κ. Σκρέκας στη συνέντευξη, απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις για στήριξη του δημοσίου προς τη ΔΕΗ και τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης αγοράς. «Είναι μία αγορά όπου ο καθένας πρέπει να πουλάει με όρους βιωσιμότητας. Ο καθένας, ανάλογα με τις δυνατότητες του, θα προχωρήσει, θα αναπτυχθεί, δεν θα αναπτυχθεί, αυτή είναι η ελεύθερη αγορά. Τα πράγματα είναι απλά. Μια εταιρία για να επιβιώσει πρέπει να έχει πελάτες και να βγάζει κέρδη».

Πάντως ο υπουργός, μετά την απόρριψη των αιτιάσεων άφησε αιχμές καθώς εντόπισε το ζήτημα των χονδρεμπορικών τιμών στο ρεύμα: «Έχουν περάσει κι άλλα τρίμηνα, με άλλες τιμές, με άλλα margins, μην βλέπετε τη φωτογραφία της στιγμής, «είπε.

Και πρόσθεσε: «Δεν ζητάμε από κανέναν να πουλήσει με τρόπο που τον κάνει μη βιώσιμο. Θα πρέπει όμως όλοι να συνυπολογίζουν πώς πηγαίνουν οι αγορές, πώς πηγαίνουν οι χονδρεμπορικές τιμές και ανάλογα να εφαρμόζουν εμπορικές πολιτικές που να είναι και ελκυστικές και βιώσιμες. Υπήρχαν και άλλα τρίμηνα που ήταν πολύ πιο φθηνές οι χονδρεμπορικές τιμές και διαφορετικά τα μερίδια αγοράς».

Ο κ. Σκρέκας είπε, ότι «εμείς θέλουμε τις καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές. Εμάς η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε τους καταναλωτές και βέβαια να προστατεύσουμε και την αγορά. Να λειτουργεί σωστά, με δυνατές εταιρίες, για να μπορούν τελικά να έχουν ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια απέναντι στις ανάγκες των καταναλωτών και να είναι έρμαια στις παροδικές εξαιρετικές συνθήκες που δημιουργούνται. Θα πρέπει όλοι να συμβάλουν σε αυτό».

Αναλύοντας την πολιτική στήριξης για τη μείωση της επιβάρυνσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών της χαμηλής τάσης από τα φουσκωμένα τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τα τιμολόγια, από τα οποία προκύπτει, όπως είπε, ότι η τελική επιβάρυνση για καταναλώσεις έως 600 KVh θα περιοριστεί σε 1,5-3 ευρώ.

Η επιδότηση μέσω του υπό σύσταση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα είναι στα 9 ευρώ μηνιαίως, και θα αφορά τις πρώτες 300 KVh κατανάλωσης. Η ΔΕΗ με τις εκπτώσεις που δίνει θα συμβάλει με ποσά που κυμαίνονται από 10 έως 30 ευρώ.

The post Κώστας Σκρέκας: Επιδότηση στο ρεύμα για όλους, ανεξαρτήτως παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Ν. 3556/2007: Γνωστοποίηση συναλλαγών (Ορθή Επανάληψη)

Next Article

Οικονόμου: Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ έχουν έντονα αναπτυξιακή διάσταση

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
«Η ζώσα κοινωνία, οι άνθρωποι του μόχθου και της δημιουργίας,…