ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Κουτεντάκης: Δημοσιονομικά δεν είναι δυνατή η επιστροφή όλων των περικοπών

Share:

Την ανάγκη συνταγματικής αναφοράς στη δημοσιονομική υπευθυνότητα τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Προυπολογισμού της Βουλής κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84” απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι λογαριασμοί των φορέων του Δημοσίου πρέπει να ακολουθούν τις αρχές της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης ώστε να εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο δημόσιο χρήμα.

Σημείωσε ότι η υποχρέωση δημοσιονομικής συμμόρφωσης στο Σύνταγμα έχει διάφορους κινδύνους, δεδομένου ότι ο προυπολογισμός είναι εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται ανάλογα με τις πολιτικές επιλογές, ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρχει δέσμευση σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αντιθέτως μπορεί να υπάρχει επί της αρχής δέσμευση στο Σύνταγμα για δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Επίσης απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε πως δημοσιονομικά δεν είναι δυνατή η επιστροφή όλων των περικοπών που έχουν γίνει στην περίοδο της ύφεσης, πως τα υπερπλεονάσματα δεν προκύπτουν από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν βελτιώνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχουν μειωθεί πολύ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Σχετικά μάλιστα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο κ. Κουτεντάκης επεσήμανε ότι αυτές δεν δημιούργουνται από έλλειψη ρευστότητας των δημοσίων φορέων αλλά οι πληρωμές δεν ολοκληρώνονται σε σύντομο χρόνο κυρίως λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Και σχετικά με την υπερφορολόγηση είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο της Ευρωπαικής Ενωσης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι στην περίοδο της ύφεσης αυξήθηκαν οι φορολογικές υποχρεώσεις και παράλληλα μειώθηκαν τα εισοδήματα.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Γιούνκερ: Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ιταλία

Next Article

ΧΑ: Ισορροπία στις 615 μονάδες

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων στο Χρηματιστήριο, μετά τις αρχικές απώλειες.…