ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Nα ξεχάσουμε το “κούρεμα καταθέσεων” στην Ευρώπη

Share:

Το “κούρεμα καταθέσεων” (haircut) θα πρέπει πλέον να εξαιρείται από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την απορρόφηση κεφαλαιακών ζημιών των τραπεζών.

Η σχετική διάταξη της Οδηγίας BRRD για το bail in θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Την άποψη αυτή εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt .

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξηγεί πως η πανδημία COVID-1 9 ανέδειξε για άλλη μια φορά την ανάγκη για έναν ανθεκτικότερο ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Αυτό με τη σειρά του απαιτεί την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Έλληνας κεντρικός Τραπεζίτης έθεσε 3 προτεραιότητες:

  1. Πρέπει να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων. Η Οδηγία για την Ανάκαμψη και την Εξυγίανση των Τραπεζών Bank Recovery and Resolution Directive BRRD καλύπτει μεν περιπτώσεις αφερεγγυότητας μεμονωμένων τραπεζικών ιδρυμάτων όχι όμως και την περίπτωση μιας συστημικής κρίσης που θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε μια χώρα ή και σε περισσότερες χώρες. “Σε εξαιρετικές περιστάσεις τάσσομαι υπέρ της πιο ευελικτης εφαρμογής των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων”. Η δημιουργία εταιριών διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού Asset Management Companies υπό την εγγύηση του Δημοσίου και έναντι κατάλληλης προμήθειας υπέρ αυτού θα πρέπει να αναγνωριστεί ως μια αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ποιότητας στοιχείων ενεργητικού εκτός του πλαισίου παρεμβάσεων για εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων
  2. Να βρεθεί μια λύση για την παροχή ρευστότητας κατά τη διαδικασία της εξυγίανσης. Προς το σκοπό αυτό μια προτεραιότητα είναι να καταστεί λειτουργικός o μηχανισμός χρηματοδότησης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης Single Resolution Fund SRF μέσω του πιστοδοτικού εργαλείου backstop του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας European Stability Mechanism ESM και να επισπευστεί η θέσπισή του
  3. Να συμπληρωθεί το τελευταίο δομικό στοιχείο της Τραπεζικής Ενωσης δηλαδή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων European Deposit Insurance Scheme EDIS που θα περιορίζει την πιθανότητα τραπεζικού πανικού bank run.

The post Nα ξεχάσουμε το “κούρεμα καταθέσεων” στην Ευρώπη appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Βρετανία-Covid-19: Ο Ράαμπ προειδοποιεί για κίνδυνο «τρίτου κύματος» αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Next Article

Στη «φάκα» σπείρα ναρκωτικών στην Αθήνα – Είχαν ως “βάση” και σχολείο

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Στην εξάρθρωση μεγάλου δικτύου που διακινούσε ναρκωτικά προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ., συλλαμβάνοντας την…