Laura Codruta Kövesi – Η επικεφαλής της EPPO: Εμβληματική μορφή στον ευρωπαϊκό αγώνα κατά της διαφθοράς – FinanceNews.gr

Η Λάουρα Κοντρούτσα Κόβεσι αποτελεί εμβληματική μορφή στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της απάτης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με καλή φήμη, νομική εμπειροσύνη και ισχυρή θέληση για ουσιαστικές αλλαγές, έχει γίνει το πρόσωπο ενός νέου, αποτελεσματικού ευρωπαϊκού θεσμού δικαιοσύνης.
Με αφορμή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αξίζει να αναφερθεί η δράση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) με επικεφαλής την Ρουμάνα, Laura Codruta Kovesi, η οποία έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση της απάτης εις βάρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Μέχρι σήμερα, η EPPO έχει παγώσει ή δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και έχει κινήσει χιλιάδες έρευνες και ποινικές διώξεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας αναδεικνύει τη σημασία της υπερεθνικής συνεργασίας στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της οικονομικής εγκληματικότητας.
Η EPPO έχει αναλάβει και ολοκληρώσει δεκάδες στρατηγικές υποθέσεις κατά της απάτης, με συνολικά ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων έως και δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κάθε υπόθεση δείχνει:
Διεθνή συνεργασία (Ελλάδα–Ιταλία–Γερμανία κ.λπ.)
Δυναμική εφαρμογή εργαλείων όπως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και European Arrest Warrants
Αύξηση ποινών και κρίσιμη αριθμητική επιρροή στο θεσμικό πεδίο.
Βασικός πυλώνας επιτυχίας είναι η ανταπόκριση των εθνικών δικαστηρίων στις αιτήσεις της – κυρίως με διαταγές κατάσχεσης και εκδίκασης υποθέσεων.
Χωρίς τη συνεργασία των δικαστηρίων και των εθνικών αρχών, η δυνατότητα της EPPO να ανακτήσει χρήματα και να ασκήσει δίωξη θα ήταν σημαντικά περιορισμένη.
Η Λάουρα Κοντρούτσα Κόβεσι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απροθυμία των κρατών-μελών να ανακτήσουν τα χαμένα έσοδα
Η Λάουρα Κόβεσι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απροθυμία των κρατών-μελών να ανακτήσουν τα χαμένα έσοδα. Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο από τα δημόσια ταμεία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς οι αρμόδιες αρχές να επιδεικνύουν επαρκή βούληση για την ανάκτησή τους, σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κόβεσι.
Μιλώντας παλαιότερα, η κ. Κόβεσι, αποκάλυψε πως περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για ΦΠΑ δεν εισπράττονται ετησίως στην Ε.Ε., εκ των οποίων 30 έως 60 δισεκατομμύρια χάνονται λόγω απάτης.
«Αν ήμουν υπουργός Οικονομικών, πιθανότατα θα έχανα τον ύπνο μου γι’ αυτό», τόνισε. «Ιδιαίτερα στο παρόν οικονομικό περιβάλλον, όπου ο πληθωρισμός είναι εξαιρετικά υψηλός».
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), που έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, ιδρύθηκε επίσημα το 2021 με στόχο τη διερεύνηση εγκλημάτων που πλήττουν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό – όπως απάτη, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Πρόκειται για ανεξάρτητο δικαστικό όργανο με την αρμοδιότητα να ασκεί διώξεις σε όλα τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στον μηχανισμό.
Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Κόβεσι, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η αδυναμία εντοπισμού των παραβατών, αλλά η έλλειψη πολιτικής και διοικητικής βούλησης από πλευράς των κρατών να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της EPPO και να επαναφέρουν τα χαμένα κονδύλια στα δημόσια ταμεία.
«Μιλάμε για χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Αν δεν τα προστατεύσουμε, η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς θα συνεχίσει να διαβρώνεται», προειδοποίησε.
Η EPPO έχει ήδη ανοίξει εκατοντάδες υποθέσεις σε διάφορες χώρες, ενώ η αποτελεσματικότητά της ενισχύεται όσο αυξάνεται η συνεργασία με τις εθνικές εισαγγελικές αρχές. Παρ’ όλα αυτά, η διστακτικότητα ορισμένων κυβερνήσεων να στηρίξουν ενεργά τη δράση της συνεχίζει να προβληματίζει τις Βρυξέλλες.
Ποια είναι η Λάουρα Κοντρούτσα Κόβεσι που ηγείται την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO)
Laura Codruta Kovesi – European Chief Prosecutor at European Public Prosecutor’s Office (EPPO). Η Λάουρα Κοντρούτσα Κόβεσι είναι η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας και ηγείται της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) από τον Οκτώβριο του 2019. Πρόκειται για ανεξάρτητο θεσμικό όργανο της ΕΕ με έδρα το Λουξεμβούργο, αρμόδιο για την έρευνα και δίωξη εγκλημάτων που πλήττουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως η απάτη, η διαφθορά και η διασυνοριακή απάτη στον ΦΠΑ.
Η Λάουρα Κόβεσι είναι γνωστή για την αμεροληψία και την αποφασιστικότητά της στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Παρά τις πολιτικές πιέσεις και τις επιθέσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της στη Ρουμανία, παρέμεινε προσηλωμένη στο έργο της και συνέχισε να προασπίζεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η ηγεσία της EPPO υπό την Κόβεσι έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα οικονομικά εγκλήματα.
Η Λάουρα Κοντρούτσα Κόβεσι (γεννημένη ως Λάουρα Κοντρούτσα Λάσκου, 15 Μαΐου 1973) είναι η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας και πρώην επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας (ρουμανικά: Direcția Națională Anticorupție – DNA), θέση την οποία κατείχε από το 2013 έως τις 9 Ιουλίου 2018, οπότε και αποπέμφθηκε με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης Τούντορελ Τοάντερ. Προηγουμένως, από το 2006 έως το 2012, διετέλεσε Γενική Εισαγγελέας της Ρουμανίας ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και Δικαιοσύνης.
Βίος και σπουδές
Γεννημένη στο Σφάντου Γκεόργκε ως Λάουρα Κοντρούτσα Λάσκου, η Κιόβεσι υπήρξε επαγγελματίας αθλήτρια καλαθοσφαίρισης στην εφηβεία της, αγωνιζόμενη για τις ομάδες του Μέντιας και του Σιμπίου, ενώ επελέγη και στην εθνική νεανική ομάδα της Ρουμανίας, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα FIBA Ευρώπης Κορασίδων κάτω των 16 ετών, το 1989.
Από το 1991 έως το 1995, σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Μπάμπετς-Μπογιάι του Κλουζ-Ναπόκα. Το 2012 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Νομικής από το Δυτικό Πανεπιστήμιο της Τιμισοάρα, με διδακτορική διατριβή που αφορούσε την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Η Κοντρούτσα Λάσκου παντρεύτηκε τον Ούγγρο Εντουάρντ Κόβεσι, του οποίου το επώνυμο διατήρησε και μετά το διαζύγιό τους το 2007. Μιλά Ρουμανικά και Αγγλικά.
Σταδιοδρομία
Το 2006, η Κόβεσι διορίστηκε Γενική Εισαγγελέας της Ρουμανίας, καθιστάμενη η πρώτη γυναίκα και η νεότερη σε ηλικία που κατέλαβε αυτήν τη θέση στην ιστορία της χώρας. Ήταν επίσης η μοναδική δημόσια λειτουργός που διατήρησε το αξίωμα καθ’ όλη τη διάρκεια μιας πλήρους θητείας.
Το 2015, η βρετανική εφημερίδα The Guardian την περιέγραψε ως «ήσυχη, απλή, αλλά αποφασιστική Γενική Εισαγγελέα που κάνει όλη τη δουλειά», επισημαίνοντας ότι ηγείτο «μιας εκστρατείας κατά της διαφθοράς χωρίς προηγούμενο στην Ανατολική Ευρώπη – ή παγκοσμίως».
Η θητεία της ως επικεφαλής της DNA αύξησε σημαντικά την εμπιστοσύνη του κοινού στον θεσμό, τόσο εντός Ρουμανίας όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δημοσκόπηση του 2015 ανέφερε ότι το 60% των Ρουμάνων εμπιστεύεται τη DNA – ποσοστό σχεδόν ισότιμο με αυτό της Ορθόδοξης Εκκλησίας (61%) και σημαντικά υψηλότερο από αυτό για το Κοινοβούλιο (11%).
Τον Φεβρουάριο του 2016, η Κόβεσι επαναδιορίστηκε στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, βάσει των θετικών αποτελεσμάτων που είχαν επιτευχθεί υπό την ηγεσία της.
Στις αρχές του 2018, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Τούντορελ Τοάντερ πρότεινε την αποπομπή της, επικαλούμενος διαχειριστικά και ηθικά ζητήματα σε έκθεση με 20 κατηγορίες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν αυταρχική συμπεριφορά, αυθαίρετη παρέμβαση σε υποθέσεις, παραβίαση αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου και συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες χωρίς νομική βάση. Ο Πρόεδρος Κλάους Ιοχάννης αρνήθηκε αρχικά να την αποπέμψει, όμως αναγκάστηκε να το πράξει μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο όρισε ότι ο Πρόεδρος μπορεί να ελέγξει μόνο τη νομιμότητα της διαδικασίας και όχι την ουσία των αιτιάσεων.
Τον Οκτώβριο του 2019, επικρατώντας έναντι του Γάλλου δικαστή Ζαν-Φρανσουά Μπονέ, η Κόβεσι εξελέγη και επιβεβαιώθηκε ως η πρώτη Γενική Εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις 5 Μαΐου 2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι η αποπομπή της παραβίασε τα δικαιώματά της σε δίκαιη δίκη και ελευθερία της έκφρασης.
Διαμάχες
Το 2018, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ρουμανίας ίδρυσε το «Τμήμα Ερευνών Δικαστικών Αδικημάτων» με σκοπό τη διερεύνηση των εισαγγελέων. Η κίνηση αυτή επικρίθηκε από την Επιτροπή της Βενετίας- Η Επιτροπή της Βενετίας αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα συνταγματικού δικαίου και κράτους δικαίου– καθώς θεωρήθηκε ότι υπονόμευε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τη δημόσια εμπιστοσύνη στους δικαστικούς θεσμούς.
Στις 13 Φεβρουαρίου 2019, η Κόβεσι κλήθηκε από το εν λόγω Τμήμα ως ύποπτη για κακομεταχείριση, δωροδοκία και ψευδή κατάθεση, μετά από καταγγελία του φυγόδικου επιχειρηματία και πολιτικού Σεμπάστιαν Γκίτα, ο οποίος τελούσε υπό δίωξη για διαφθορά.
Στις 7 Μαρτίου 2019, ανακρίθηκε και για δεύτερη υπόθεση, όπου κατηγορήθηκε για συντονισμό «οργανωμένης ομάδας εισαγγελέων» που φέρεται να προχωρούσε σε παράνομες διώξεις.
Στις 24 Ιουνίου 2019, το Τμήμα Πειθαρχικού Ελέγχου του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε την πειθαρχική ενέργεια που είχε κινηθεί σε βάρος της από τη Δικαστική Επιθεώρηση, κηρύσσοντάς την αθώα.
Διακρίσεις και τιμητικές διακρίσεις
2007: ‘Πιστοποιητικό εκτίμησης για εξαιρετική βοήθεια και υποστήριξη εκ μέρους των αρμοδιοτήτων επιβολής του νόμου της Μυστικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών’ απονεμήθηκε από τον Διευθυντή Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.
2008: Βραβείο «Μαχητής κατά του Κυβερνοεγκλήματος» από την εταιρεία McAfee.
2011 & 2007: Πιστοποιητικό εκτίμησης από τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ για την υποστήριξή της στην καταπολέμηση εγκλήματος.
2011: Λειτουργός του Εθνικού Τάγματος για την Αξία – από τη Γαλλική Δημοκρατία.
2011: Διακοσμήθηκε ως ‘Λειτουργός της Εθνικής Τάξης για την Αξία’ από τον Πρόεδρο της Γαλλίας.
2014: «Θαρραλέες Γυναίκες της Ρουμανίας» – από την Πρεσβεία των ΗΠΑ.
2015: Βραβείο από το Group of Social Dialogue.
2016: «Ευρωπαία της Χρονιάς» από το περιοδικό Reader’s Digest.
2016: Τάγμα του Πολικού Άστρου (Σουηδία) – από τον βασιλιά της Σουηδίας.
2016: Τάγμα του Πολικού Άστρου (Σουηδία) – από τον βασιλιά της Σουηδίας.
2016: Εθνικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής – η υψηλότερη τιμή της Γαλλίας, για την προσφορά της στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Μεγάλες Διεθνείς Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO)
– Τρέχουσες ή Ολοκληρωμένες
1. Μεγάλη απάτη με εισαγωγές από Κίνα μέσω Πειραιά
Η EPPO αποκάλυψε ένα ευρύ έγκλημα συντονισμού εισαγωγών ηλεκτρικών ποδηλάτων και σκούτερ από την Κίνα μέσω Ελλάδας (λιμένας Πειραιά), με παράνομη δήλωση εμπορευμάτων – αποτέλεσμα: €700 εκατ. απώλεια δασμών και ΦΠΑ.
Συνελήφθησαν 10 ύποπτοι (συμπεριλαμβανομένων δύο τελωνειακών), κατασχέθηκαν 5,8 εκατ. ευρώ μετρητά, 480 containers, οχήματα, ακίνητα, όπλα κ.ά.
2. Οργανωμένη απάτη ΦΠΑ στη Ρουμανία
Διερευνήθηκε από ανεξάρτητη πηγή των Σερβίων, αφορά πιθανή κατάχρηση κοινοτικών κονδυλίων στον σιδηροδρομικό σταθμό της Νόβι Σαντ.
Η EPPO επιβεβαίωσε τη διερεύνηση, χωρίς ακόμη να εργάζεται στα δικαστικά στάδια
Ελλάδα
α) Απάτη αγροτικών επιδοτήσεων (€2,9 εκατ.)
Τριπλό κατηγορητήριο για 100 ύποπτους, οι οποίοι υπέβαλαν πλαστές αιτήσεις για επιδοτήσεις λιβαδιών (2017–2020).
Συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία Οικονομικών Εγκλημάτων. Οι παρακολουθήσεις δεν έγιναν από την ΕΥΠ (άλλωστε δεν έχει καμία αρμοδιότητα η ΕΥΠ και καμία εξουσία… η Ευρωπαία Εισαγγελέας να ζητήσει από την ΕΥΠ υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών).
Έχει όμως ο ΟLAF (η υπηρεσία της ΕΕ που κυνηγά το «μαύρο χρήμα» και τις κομπίνες σε βάρος της Κομισιόν από τα κράτη μέλη) με την Κρατική Ασφάλεια, δηλαδή απ’ευθείας με το ειδικό τμήμα της ΕΛΑΣ, που έχει ίσως και καλύτερα συστήματα υποκλοπών επικοινωνιών κλπ. και παρακολούθησης ατόμων από την ΕΥΠ.
β) Οργάνωση απάτης ΦΠΑ, €30 εκατ.
Ανασκαφές και συλλήψεις (21 άτομα), κατάσχεση 10 πολυτελών ρολογιών, κινητών, όπλων και μετρητών.
Τα εγκλήματα υπερβαίνουν τις ελληνικές εταιρείες και εκτείνονται σε Κύπρο–Σλοβακία
Άλλες χώρες και υποθέσεις
Ιταλία – “Mafia VAT carousel” (€520 εκατ.)
Συνεργασία Camorra & Cosa Nostra με πλασματικές επιχειρήσεις.
Συλλήψεις 43 ατόμων και κατάσχεση 129 τραπεζικών λογαριασμών, πολυτελή ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.
Ιταλία – Κορονο-επιδόματα (€600 εκατ.)
Διερεύνηση για κατάχρηση Recovery Fund προς ανύπαρκτες επιχειρήσεις.
22 συλλήψεις, ακίνητη περιουσία και πολυτελή αντικείμενα σε 4 χώρες
Λετονία – Απάτη δημόσιων συμβάσεων (€780 χιλ.)
4 καταδίκες και πλήρης ανάκτηση των κονδυλίων
Γερμανία – Απάτη ΦΠΑ σε πολυτελή αυτοκίνητα (€13 εκατ.)
10 συλλήψεις και πρώτη καταδίκη στη Γερμανία για φορολογική απάτη μέσω carousel μηχανισμού
Εκτεταμένες επιχειρήσεις – Οργάνωση & Συνεργασία
Operation “Huracán” (Γερμανία–Ιταλία): απάτη ΦΠΑ αυτοκίνητα €190+ εκατ., κατάσχεση €53,7 εκατ., 5 καταδίκες ,eucrim.eu
Cross‑border MTIC στα Σουηδία–Γερμανία–Πολωνία κ.ά.: κατασχέθηκαν 15,3 εκατ. € σε smartphones, 1,2 εκατ. € σε μετρητά και κρυπτονομίσματα, εμπορεύματα πολυτελείας
Γερμανία – πολυτελή αυτοκίνητα: σύλληψη, κατάσχεση 40 αυτοκινήτων ~1,2 εκατ. ευρώ σε μετρητά
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.