ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Με στόχο 100.000 πλειστηριασμούς στην τριετία οι τράπεζες

Share:

Αποφασισμένες να μην αποκλίνουν στο ελάχιστο από τις δεσμεύσεις όσον αφορά τους πλειστηριασμούς είναι οι διοικήσεις των τραπεζών και σύμφωνα με τα πλάνα που έχουν υποβάλλει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) θα εκτελέσουν 100.000 πλειστηριασμούς ακινήτων την τριετία 2019-2021. Το 2019 σε σχέση με το 2018 οι τράπεζες σχεδιάζουν και πολλούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, γεγονός που ενισχύεται και από τις ριζικές αλλαγές στον νόμο Κατσέλη.

Μείωση κατά 15 δισ. ευρώ

Το μέτρο του πλειστηριασμού έχει αναχθεί στο πλέον κρίσιμο στην μάχη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς οι ρυθμίσεις δεν αποδίδουν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, τα δέοντα. Σύμφωνα με τους στόχους οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί το 35% της μείωσης των κόκκινων ανοιγμάτων, δηλαδή τα 18 από τα περίπου 50 δισ. ευρώ των NPEs, θα επιτευχθεί επί το πλείστον από τους πλειστηριασμούς και σε μικρό ποσοστό από τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων εδώ και χρόνια επιχειρήσεων.

Οι πλειστηριασμοί, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, αναμένεται να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο και ήδη ο όγκος τους σε μηνιαία βάση έχει ήδη ξεπεράσει τους 2.000.

Κι ενώ η απόφαση για την αύξηση του όγκου των πλειστηριασμών ακόμη και πρώτης κατοικίας έχει ληφθεί, οι εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης απαιτούν από τις τράπεζες η έξωση του δανειολήπτη από το ακίνητο να γίνεται τουλάχιστον 2 μήνες μετά τον πλειστηριασμό, με στόχο την άμεση πώληση των ακινήτων που θα περάσουν στον απόλυτο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.

Εν αναμονή του APS

Κι ενώ οι πλειστηριασμοί θα βρίσκονται την επόμενη τριετία σε πρώτο πλάνο οι τράπεζες προετοιμάζουν τα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα τιτλοποιήσουν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μέσω του μηχανισμού Asset Protection Scheme (APS), το οποίο βασίζεται στην πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το εν λόγω σχέδιο, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, έχει λάβει την αρχική έγκριση της Κομισιόν και το SSM και αναμένονται εξελίξεις που θα γίνουν γνωστές τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η λειτουργία του μηχανισμού κρατικής εγγύησης των τιτλοποιήσεων να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2019. Μέσω αυτού του τρόπου εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν συνολικά από τις τράπεζες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων – στεγαστικών και επιχειρηματικών – ύψους από 15 έως και 20 δισ. ευρώ.

 

euro2day

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Next Article

EP-Ποιες εταιρείες «ντεμπουτάρουν» στη Wall Street το 2019

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Το momentum, οι μεταβλητές και τα ανοιχτά μέτωπα που θα…