ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Με συμπληρωματικό προϋπολογισμό γενναίο πακέτο άμεσων ενισχύσεων στους πυρόπληκτους – 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκα δάνεια για σπίτια – Αναστολές υποχρεώσεων

Share:

Πακέτο μέτρων με άμεσες αποζημιώσεις  έως 20 χιλιάδων ευρώ, για σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς από την πύρινα λαίλαπα θα εγκριθεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.  Κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός,  περίπου μισού δισ. ευρώ, ενώ είναι στα σκαριά η αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και επιπρόσθετων που αναμένονται από την Ευρώπη για τους πυρόπληκτους.

Ο κάθε δικαιούχος, αν και εφόσον υλοποιηθεί στην πράξη ο σχεδιασμός,  με μια απλή αίτηση που θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ετοιμάζει το επιτελείο του Κυριάκου Πιερρακάκη, θα παίρνει την αποζημίωσή του. 

Μετά την καταγραφή των ζημιών θα προωθηθεί η συνολική δέσμη μέτρων που εξετάζεται και αφορά στη συνολική δέσμη μέτρων για την στεγαστική αποκατάσταση των κτιρίων με 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, την επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσα από το σύστημα προκαταβολών, τις αναστολές εργαζομένων, την επιδότηση ενοικίου αλλά και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για έξι μήνες και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.

Η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, αναφέρουν πληροφορίες, προβλέπει αποζημίωση 15.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 8.000 ευρώ για τις κατοικίες που έχουν μερικώς καταστραφεί και είναι προσωρινά μη κατοικήσιμες και 3.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες.

ΧΘΕΣ

Οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπεύθυνες δηλώσεις
μέσα από το σύστημα προκαταβολών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ειδική πρόβλεψη σχετικά με τους αγρότες.

Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες για οικοσκευές  εκταμιεύονται και θα φθάνουν μέχρι και τις 6.000. για κάθε νοικοκυριό.

Αποζημιώσεις

  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκταστάσταση κτιρίων
  • Προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων

Επιχορήγηση επιχειρήσεων

  • Μέσα από το σύστημα προκαταβολών
  • Προβλέπονται αναστολές 6 μήνες φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες

Παράλληλα προβλέπεται:

  • Επιδότηση ενοικίου
  • προβλέψεις για αναστολές σε εργαζόμενους
  •   χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ

«Λαμβάνουμε υπόψη στο σχεδιασμό τις ιδιατερότητες στον πρωτογενή τομέα με τους κλάδους που έχουν πληγεί,  τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι:

  • Ενισχύεται η Πολιτική Προστασία με 1.76 δισεκατομμύρια ευρώ
  •  Θα διατεθούν για την αναδάσωση 224 εκατομμύρια € από το Ταμείο Ανάκαμψης
  • 110 εκατομμύρια € θα διατεθούν για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες

 

 Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

«Σαν Σήμερα»: Η Coca Cola συστήνεται στην ελληνική αγορά

Next Article

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίζουν…