ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Ο μεγάλος νικητής των εμβολίων με ετήσια έσοδα όσο το 0,5% του γερμανικού ΑΕΠ

Share:

Η γερμανική start-up BioNTech, περιμένει έσοδα φέτος που αντιστοιχούν στο 0,5% του γερμανικού ΑΕΠ. Το 2020 το ΑΕΠ της Γερμανίας ήταν 3,3 τρις ευρώ και η εταιρία αναμένει έσοδα φέτος κοντά στα 16 δις ευρώ.

Αντίστοιχα, η εταιρία του τουρκικής καταγωγής Γερμανού Ουγούρ Σαχίν είχε περίπου πριν δύο χρόνια, κεφαλαιοποίηση κάτω από 3,5 δις δολάρια στην αγορά του Nasdaq. Σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 100 δις δολάρια έχοντας σημειώσει στο μεταξύ ράλι περίπου 30 φορές την τότε τιμή της.

Πολλοί νομίζουν πως ο μεγάλος νικητής είναι η εταιρία Pfizer που παρασκευάζει τα εμβόλια και δεν έχουν άδικο. Η Pfizer είναι πολλαπλά κερδισμένη  και είχε 19 δις δολάρια έσοδα στο δεύτερο τρίμηνο φέτος. Αλλά η πατέντα ανήκει στην BioNTech. Αυτή κατασκεύασε το εμβόλιο και μετά έδωσε τα δικαιώματα παραγωγής στην Pfizer.

H Pfizer έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 270 δις δολάρια. Στο ίδιο διάστημα που η μετοχή της BioΝTech πολλαπλασιαζόταν επί το 30 η μετοχή της Pfizer κέρδιζε λιγότερο από 30%.

Αυτό δήλωσε στο Reuters, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Πολιτικής (IMK), Sebastian Dullen.

«Δεδομένου ότι η BioNTech προμηθεύεται σχετικά λίγα προκαταρκτικά προϊόντα από το εξωτερικό, πρόκειται σχεδόν εξ ολοκλήρου για εγχώρια προστιθέμενη αξία», δήλωσε ο γερμανός οικονομολόγος Sebastian Dullien του Ινστιτούτου IMK στο Reuters. «Aυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη».

Σε αντίθεση με τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας που παράγουν πολλά οχήματα εκτός χώρας, η BioNTech παράγει το εμβόλιό της σε ένα εργοστάσιο στο Μάρμπουργκ, στη δυτική Γερμανία. Επιπλέον, λαμβάνει αμοιβές για την αδειοδότηση που παραχώρησε στον αμερικανό εταίρο της Pfizer.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο παράδειγμα όπου μία και μόνο εταιρεία είχε τέτοιο αντίκτυπο στο γερμανικό ΑΕΠ».H BioNTech ανακοίνωσε ότι αναμένει πλέον να συγκεντρώσει έσοδα 15,9 δις ευρώ από το εμβόλιο φέτος, αναθεωρώντας προς τα πάνω την προηγούμενη εκτίμηση για 12,4 δις ευρώ.

Αυτό είναι περίπου το 0,5% του γερμανικού ΑΕΠ. Το 2020, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας ανερχόταν σε περίπου 3,3 τρις ευρώ.

Νίκος Κωτσικόπουλος

The post Ο μεγάλος νικητής των εμβολίων με ετήσια έσοδα όσο το 0,5% του γερμανικού ΑΕΠ appeared first on Banks.com.gr.

Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις, στη θάλασσα σβήνει η φωτιά…

Next Article

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οι ισχυροί του πλανήτη να δώσουν εμβόλια στους φτωχούς

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε σήμερα από τους 20 ισχυρούς…