Metlen: Ανοίγει ο δρόμος για το LSE με επιτυχία 90,85% στη δημόσια προσφορά

Metlen: Νέα τιμή-στόχος στα 52 ευρώ από Pantelakis Securities


Σε νέα πίστα περνά πλέον ο όμιλος Metlen, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η δημόσια προσφορά συγκέντρωσε ποσοστό αποδοχής 90,85%, κάτι που πολλοί στην αγορά θεωρούσαν ακατόρθωτο με μία προσπάθεια, λόγω μεγάλης μετοχικής διασποράς. Οπότε εκτός απροόπτου, στις 4 Αυγούστου η ελληνική εταιρεία θα διαβαίνει την πόρτα του μεγαλύτερου και με την υψηλότερη εμπορευσιμότητα χρηματιστηρίου της Ευρώπης.

Σε μια στιγμή που ο όμιλος βρίσκεται σε τροχιά για να διπλασιάσει τα μεγέθη του, ποντάροντας στα μέταλλα και στην άμυνα, διεκδικώντας μεγάλα έργα ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη και φιλοδοξώντας να γίνει πολυεθνικός παίκτης στις μπαταρίες, η είσοδός του στο βρετανικό χρηματιστήριο του δίνει τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω στην παγκόσμια αγορά όλες αυτές τις επενδυτικές προοπτικές.

Στο νέο αυτό κεφάλαιο που ανοίγει για τη Μetlen, η απήχηση που έχει ήδη στη διεθνή αγορά θα αντικατοπτριστεί καλύτερα, το διεθνές της αποτύπωμα ασφαλώς θα γίνει πιο σαφές, η προβολή της θα ενισχυθεί, κυρίως όμως θα διευκολυνθεί τα μέγιστα το στρατηγικό της πλάνο.

Κι αυτό καθώς η δυνατότητα ένταξης της μετοχής σε μεγάλους δείκτες, όπως ο FTSE UK, ενισχύουν την εμπορευσιμότητά της και παρέχουν στον όμιλο, μαζί με την ευκολότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων, εντελώς άλλα εργαλεία από τα σημερινά για να υποστηρίξει το σχέδιο της επόμενης μέρας του.

«Είμαστε μια πολυεθνική που θα πάει στο Λονδίνο, θέλουμε να μας επιλέξουν για τον FTSE 100, θα είμαστε στις οθόνες όλου του κόσμου, ο καθένας θα έρχεται σε εμάς για εξαγορές, είτε για μια πατέντα. Ανοίγει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης», είχε τονίσει από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Μetlen, o επικεφαλής της Ευάγγελος Μυτιληναίος, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη που είχε κάνει στο Investor Day του Λονδίνου για 1,9 έως 2,08 δισ. ευρώ EBITDA μεσοπρόθεσμα.

Τα μεγέθη αυτά, είχε πει, αφορούν οργανική ανάπτυξη και δεν περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της εταιρείας.

Τα βήματα της διαδικασίας και η σημασία του LSE

Τα επίσημα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης θα ανακοινωθούν μάλλον τη Δευτέρα, ενώ η ολοκλήρωση και η εκκαθάριση της διαδικασίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν την 1η Αυγούστου. Την ίδια ημέρα θα εκδοθούν και οι μετοχές ανταλλάγματος και θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των μετόχων στο CREST και στο Σύστημα Άυλων Τίτλων. Οσοι μέτοχοι δεν αποδεχτούν τη δημόσια πρόταση, έχουν δικαίωμα εξόδου εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων στις 29 Ιουλίου.

Στην ουσία, η διαδικασία θα μετασχηματίσει τη μετοχική βάση της εταιρείας, ενοποιώντας τον όμιλο κάτω από μία βρετανική οντότητα, χωρίς να μεταβάλει το επιχειρησιακό αποτύπωμα, τις στρατηγικές προτεραιότητες ή τη δέσμευσή της στην Ελλάδα. Η έδρα της εταιρείας θα παραμείνει εδώ. Η μετοχή θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται στο ελληνικό «ταμπλό» μέσω δευτερογενούς εισαγωγής.

Το ενδιαφέρον ωστόσο εστιάζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια των παθητικών ροών κεφαλαίου που συνεπάγεται η αλλαγή γεωγραφικής ταξινόμησης της μετοχής, από τις αναδυόμενες στις ώριμες αγορές. Στη μείωση του country risk premium που ενσωματώνει σήμερα η μετοχή, καθώς και στην είσοδό της σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς και βρετανικούς δείκτες, που δημιουργούν προϋποθέσεις ταχύτερης υλοποίησης του πλάνου που είχε παρουσιάσει τον Απρίλιο ο επικεφαλής της κατά το Capital Markets Day του Λονδίνου.

Του μετασχηματισμού δηλαδή του ομίλου των συνολικά 18 εργοστασίων εντός και εκτός συνόρων, προσθέτοντας δίπλα στον παραδοσιακό τομέα της ενέργειας μέσω του integrated utility που συνιστά η Protergia, νέους drivers.

Από τη διεκδίκηση μεγάλων ηλεκτρικών διασυνδέσεων και υποδομών στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, μέχρι την άμυνα, με πρώτο βήμα τα 288 τεθωρακισμένα made in Greece για τον Ελληνικό Στρατό, καθώς και την ανάκτηση μετάλλων από βιομηχανικά κατάλοιπα σε Σίνδο και Ρουμανία.

Τμήμα ενός καλοδουλεμένου σχεδίου, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η νέα επένδυση στο εργοστάσιο της Αλουμίνιον με τη νέα γραμμή παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου, ύψους 300 εκατ. ευρώ και την εκτίναξη των αριθμών που αυτή συνεπάγεται.

Από 1,1 εκατ. μετρικούς τόνους σήμερα, η παραγωγή βωξίτη τοποθετείται στα 2 εκατ. τόνους στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Και από 863 εκατ. τόνους σήμερα αλουμίνας, αυτή προβλέπεται να φτάσει στα 1,26 εκατ. Κίνηση που κουμπώνει με το big deal γύρω από τη βιομηχανία εξορύξεων Rio Tinto, με το οποίο έχουν «κλειδώσει» την πελατεία και τα έσοδα της νέας επένδυσης στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας για πάνω από μια δεκαετία.

Το νέο κύκλο ανάπτυξης για όλους αυτούς τους νέους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, δηλαδή τα μέταλλα, την άμυνα, συν τις εδραιωμένες δραστηριότητες, όπως η ενέργεια, μαζί φυσικά με τυχόν εξαγορές και νέες κινήσεις, ανοίγει η επικείμενη πλέον εισαγωγή στο LSE.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων