ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Μητσοτάκης: Οι τουρκικοί λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί – Τι είπε για την ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

Share:

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους εταίρους μας για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί, δεν μπορεί να γίνουν δεκτοί, ούτε από Ελλάδα ούτε από την ΕΕ. Ζήτησα το ζήτημα αυτό, εφόσον επιμείνει η Τουρκία, να συζητηθεί στο τακτικό ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου, με αναφορά στα συμπεράσματα και καταδίκη της περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντίδραση του Όλαφ Σολτς όταν του έδειξε τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ξεκαθάρισα και στον Καγκελάριο ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα κράτος μέλος της ΕΕ προς ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο απειλείται από μια γειτονική χώρα, η οποία μάλιστα έχει και καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ».

Για την έκβαση της συνόδου είπε ότι είναι μια επιτυχία ότι καταφέραμε να συμφωνήσουμε για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το συζητούσαμε εδώ και εβδομάδες, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι βρήκαμε κοινό τόπο λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες κρατών-μελών. «Το 90% του ρωσικού πετρελαίου που πήγαινε στην Ευρώπη θα σταματήσει να τροφοδοτεί την ΕΕ, έτσι θα αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από Ρωσία» είπε ο ίδιος.

Συμπλήρωσε ότι παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για την διαφοροποίηση πηγών και οδών ενεργειακής τροφοδοσίας και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβος και στην βαλκανική και στην ανατολική Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε το θέμα της αξιοποίησης αδιάθετων πόρων για την ενεργειακή μετάβαση. «Η Ελλάδα θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί, όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία κατανομής τους. Έχουμε έργα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτά τα κονδύλια» είπε.

Παρέμβαση στην αγορά ενέργειας 

Συμπλήρωσε ότι συζητήθηκε και το πρόβλημα των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και την διασύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Καταδείξαμε ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα στον καθορισμό των τιμών. Δόθηκε εντολή στην Κομισιόν για αποσύνδεση τιμών. Θα μπορεί να είναι και ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου, κάτι που εισηγείται και η Ελλάδα.

Το ζήτημα της παρέμβασης στην χονδρική αγορά είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και σύνθετο, σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το να θα υπάρξει κάποια απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Υπάρχει μια μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση του προβλήματος. Στην αρχή ήμασταν μόνοι μας όταν θίγαμε το θέμα αυτό, τώρα βλέπω περισσότερους εταίρους μας που συντάσσονται μ’ αυτή τη θέση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως η θέση της χώρας μας είναι πως μια παρέμβαση είναι απαραίτητη, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι η άμεση ανακούφιση από τους ακριβούς λογαριασμούς. «Αυτή την ανακούφιση τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να τη βλέπουν με το πακέτο μέτρων που λάβαμε. Ήδη οι λογαριασμοί είναι αισθητά μειωμένοι. Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα που θα πάρουν το χρόνο τους. Η ανακούφιση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι άμεση», είπε ο κ. Μητσοτάκης .

Αναφερόμενος στο θέμα των υψηλών τιμών στα καύσιμα, είπε  ότι και αυτό το πρόβλημα είναι πανευρωπαικό και απασχολεί όλες τις χώρες. «Η κυβέρνηση έχει κάνει μια πρώτη μικρή παρέμβαση με το fuel pass, σχεδόν το 80% των δικαιούχων εισέπραξαν τα σχετικά ποσά. Δεν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι ακόμη. Παρακολουθούμε το ζήτημα και θα ανακοινώσουμε κάτι εφόσον υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα και όταν είμαστε έτοιμοι», είπε ο πρωθυπουργός.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Ηπια πτώση στο Χρηματιστήριο με τζίρο – μαμούθ 523 εκατ. ευρώ λόγω MCSI

Next Article

Χατζηδάκης: 7 δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στην εργασία

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη βελτίωση…