ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

JP Morgan, Axia: Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα αποτελέσματα της Πειραιώς- πολύ ισχυρή η τάση

Share:

Τάση άμεσης επαναφοράς δημιούργησε η Τράπεζα Πειραιώς, είναι πολύ ισχυρή και θέτει ψηλά τον πήχυ για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, λέει η JP Morgan, ενώ τιμή- στόχο στα 2,15 ευρώ δίνει για τη μετοχή της Πειραιώς η Axia, στον απόηχο της ανακοίνωσης  των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου. Η JP Morgan αναθεωρεί ανοδικά επίσης με τιμή- στόχο τα 1,90 ευρώ.

Οι αναλυτές εντοπίζουν ότι ο Όμιλος Πειραιώς έχει καλύψει ήδη σημαντικό κομμάτι των στόχων για το σύνολο της χρονιάς, ενώ επισημαίνουν τη θετική πορεία που καταγράφεται σε επίπεδο νέων εκταμιεύσεων και κόστους κινδύνου.

Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις λέει η JP Morgan, κυρίως χάρη στη βελτίωση των εσόδων από το trading και άλλες πηγές, και η προσοχή στρέφεται πλέον στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 με την Τράπεζα να βρίσκεται σαφώς εντός στόχων και τη διοίκηση υπό τον κ. Χρήστο Μεγάλου να εμφανίζεται σίγουρη για την επίτευξή τους βραχυ-μεσοπρόθεσμα.

Επισημαίνουν επίσης ότι οι καθαρές ζημίες τριμήνου των 2,04 δις ευρώ αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις προβλέψεις για απώλειες από δάνεια για τις τρεις τιτλοποιήσεις NPE να εγγράφονται σε αυτό το τρίμηνο (2,2 δις ευρώ συνολικά για το 50% των ολοκληρωμένων πλέον Phoenix και Vega, καθώς και το 100% του Sunrise 1).

Η Axia τονίζει επίσης ότι τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από έκτακτες δαπάνες για τις κινήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των κόκκινων δανείων, αναφέρει ο οίκος.

Οι τάσεις παραμένουν θετικές για την τράπεζα, αναφέρει η Axia. Καταγράφει νέες χορηγήσεις δανείων 3,4 δις ευρώ, ενώ διατηρεί τα κόστη υπό έλεγχο. Επισημαίνει μάλιστα ότι είναι πιθανό η Πειραιώς να φτάσει ακόμα και φέτος σε μονοψήφιο δείκτη NPEs.

Από την πλευρά της, η JP Morgan δίνει τιμή στόχο το 1,9 ευρώ διατηρώντας «ουδέτερη» σύσταση για τον τίτλο. Μιλά για ισχυρές υποκείμενες τάσεις.

Έχοντας τα κεφάλαια που χρειάζεται η τράπεζα κινείται για τη μείωση του δείκτη NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό, εξηγεί. Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι αλλά η επίτευξή τους διευκολύνεται από την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ενώ το μάνατζμεντ έχει «παρελθόν» στο να επιτυγχάνει τους στόχους που θέτει.

Για ισχυρές -και μάλιστα από τις ισχυρότερες θετικές τάσεις εδώ και πολύ καιρό- κάνουν λόγο και οι αναλυτές της JPMorgan Cazenove, σημειώνοντας ότι η πιστωτική επέκταση, τα έσοδα από προμήθειες και το οργανικό κόστος κινδύνου είναι όλα καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Μεταξύ άλλων η JP Morgan επισημαίνει:

*Το λόγο των NPE που μειώθηκε στο 23% από 45% που ήταν στο τέλος του 2020, με το απόθεμα των NPE να έχει μειωθεί κατά 13,5 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής φέτος μετά την ολοκλήρωση των Phoenix και Vega (€6,2 δισ.) και την ταξινόμηση του Sunrise 1 (€6,8 δισ.) ως έτοιμο για πώληση. Με τις υπόλοιπες συναλλαγές να έχουν προχωρήσει σημαντικά και τις καλές πρώτες ενδείξεις από τα δάνεια που βρίσκονται σε μορατόρια, το ποσοστό των NPE έχει κάθε πιθανότητα να μειωθεί σε μονοψήφιο νούμερο στις αρχές του 2022.

*Το υποκείμενο κόστος κινδύνου που ήταν μόλις 1,1% για τα καθαρά δάνεια, κάτω από το guidance της διοίκησης για 1,5% το 2021, χάρη στα Phoenix και Vega και τις ανθεκτικές μέχρι στιγμής οργανικές τάσεις.

*Τις εκταμιεύσεις νέων δανείων έχουν ήδη ανέλθει στα 3,4 δις ευρώ μέχρι στιγμής φέτος, με τον στόχο να είναι στα 5,7 δις ευρώ και καλή ζήτηση από διάφορους κλάδους δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές εκταμιεύσεις είχαν ανέλθει σε 4,1 δισ. ευρώ το 2019 και 3,2 δισ. ευρώ το 2018. Αυτό αποτελεί καλή ένδειξη, ενόψει της αναμενόμενης έναρξης των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών έργων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να τονώσουν ακόμη περισσότερο την πιστωτική επέκταση. Η Πειραιώς στοχεύει σε εκταμιεύσεις νέων δανείων 26 δις ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια (6,5 δις ευρώ ετησίως), έχοντας θέσει τους πιο φιλόδοξους στόχους μεταξύ των ομοειδών της.

*Τα έσοδα από προμήθειες ήταν τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ σε επίπεδο τριμήνου, με οργανικές βελτιώσεις σε διάφορες κατηγορίες.

*Ο δείκτης Fully Loaded CET1 υποχώρησε στο 8,8%, αλλά αυτό θα είναι, λογικά, το χαμηλότερο επίπεδο που θα καταγραφεί στη διάρκεια της διαδικασίας μετασχηματισμού και θα ενισχυθεί με άλλες κεφαλαιακές ενέργειες στη συνέχεια.

Η Πειραιώς βάζει ψηλά τον πήχυ για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες (αύριο η Εθνική Τράπεζα και τέλη Αυγούστου Alpha και Eurobank).

Τέλος, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η αγορά παραμένει προσηλωμένη στην υποκείμενη δυναμική των ελληνικών τραπεζών (πρώτες ενδείξεις για αύξηση χορηγήσεων, βελτίωση εσόδων από προμήθειες, εξοικονομήσεις κόστους, τάση σχηματισμού νέων NPE, οργανικό κόστος κινδύνου), ενώ η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον και τα σχέδια μετασχηματισμού κάθε τράπεζας.

 

 

The post JP Morgan, Axia: Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα αποτελέσματα της Πειραιώς- πολύ ισχυρή η τάση appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Next Article

ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η αργία της 15ης Αυγούστου

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Αναλυτικές διευκρινίσεις για τον τρόπο πληρωμής της αργίας του Δεκαπενταύγουστου…