ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Mytilineos: Mega συμφωνία για offshore αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Share:

Σε συμφωνία με την δανέζικη Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP) για την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας κατέληξε η Mytilineos, μέσω του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Prot;ergia.

Στο νέο σχήμα θα συμμετέχουν κατά 60% από την CIP και κατά 40% από τη Mytilineos, με τις δύο εταιρείες να συνδυάζουν πόρους και τεχνογνωσία για την πολλά υποσχόμενη αγορά των υπεράκτιων πάρκων.

Η CIP είναι μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, η οποία ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές και στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης.

Διαθέτει κεφάλαια περίπου 15 δισ. ευρώ, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο fund παγκοσμίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Εκτιμάται δε, ότι μέσω του συνολικού «πράσινου» χαρτοφυλακίου της CIP, θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 10 έως 11 εκατ. τόνους, ενώ θα ηλεκτροδοτούνται με βιώσιμο τρόπο περίπου 5 – 6 εκατομμύρια νοικοκυριά στις χώρες που θα επενδυθούν τα εν λόγω κεφάλαια.

Ο κύριος κατασκευαστής για όλα τα έργα, τα οποία θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας CIP – MYTILINEOS, είναι η Copenhagen Offshore Partners (COP), μία κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών έργων.

Η COP εργάζεται στενά με την Copenhagen Infrastructure Partners και από το 2015 ηγείται των εξελίξεων σε πολυάριθμα υπεράκτια αιολικά έργα στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Κορέα, το Βιετνάμ και αλλού.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Γενικής Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου – Protergia της MYTILINEOS, Ντίνος Μπενρουμπή, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών έργων και προσβλέπουμε σε μια γόνιμη συνεργασία που θα ενισχύσει τόσο την ενεργειακή στρατηγική της MYTILINEOS, όσο και την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα.»

Ο εταίρος από την CIP, Michael Hannibal, επεσήμανε τα παρακάτω: «Η CIP είναι στην ευχάριστη θέση να ενώσει τις δυνάμεις της με τη MYTILINEOS στη νέα αγορά υπεράκτιων αιολικών έργων. Θα είναι μια αγορά δυναμική και ανυπομονούμε να εισφέρουμε την διεθνή εμπειρία μας στη συνεργασία με την MYTILINEOS για την ανάπτυξη αξιόπιστων έργων στην Ελλάδα ».

Τα υπεράκτια αιολικά έργα αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2040. Για να επιτύχει η Ελλάδα τους εθνικούς της στόχους, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ένα έγκαιρο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Mytilineos ανακοίνωσε πρόσφατα την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου ηλιακών έργων ισχύος 1.48GW, καθώς και έργων αποθήκευσης ενέργειας.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Flexfin: Η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία factoring που εξασφαλίζει άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις

Next Article

Η παραλλαγή Δέλτα ανησυχεί τις ασιατικές αγορές

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Οι επενδυτές ανησυχούν πως η έξαρση της πανδημίας στην Ασία…