N. Καραμούζης: Η πληγή των συνεταιρισμών, οι εξαγωγές ως σωτηρία και στο βάθος επιτραπέζια ελιά
”Όπου φύγει, φύγει από την ελληνική αγορά”, η οποία χάνει μέσα στα χρόνια 500.000 καταναλωτές λόγω της δημογραφικής κρίσης, συστήνει στις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν κερδοφορία στο μέλλον ο πρώην τραπεζίτης Νίκος Καραμούζης, επικεφαλής του επενδυτικού σχήματος SmeRc, ο οποίος μαζί με τον παλαιό του φίλο και συμφοιτητή, επιχειρηματία Κώστα Αντωνόπουλο (της Intralot) επενδύουν στο ελληνικό λάδι μέσω του The Olive Legend Group, το οποίο ξεκίνησε την πορεία του μέσα στο 2024, ποντάροντας, κυρίως, στις εξαγωγές και δευτερευόντως στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Καραμούζης αναφέρθηκε στην κατάσταση των αγροτικών συνεταιρισμών σήμερα, τονίζοντας ότι ”εννιά στους δέκα λεηλατούνται από επιτήδειους”. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της παρουσίασης του The Olive Legend Group, «σε βάθος δεκαετίας οι εξαγωγές είναι σημαντικές γιατί η ελληνική αγορά συρρικνωνεται. Όποιος δεν είναι εξαγωγικός, τα επόμενα χρόνια, δεν θα είναι κερδοφόρος».
Ως εκ τούτου, έναν και κάτι χρόνο μετά την σύστασή του, ο όμιλος The Olive Legend group εξάγει σε 27 χώρες, με πιο σημαντικές αγορές τη Γερμανία, την Αυστρία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, αλλά και τις ΗΠΑ, έχοντας θυγατρικές εκεί και στη Βραζιλία, με στόχο κάθε χρονιά να ανεβάζει το ποσοστό του ελαιολάδου που φεύγει προς τα έξω και ποντάροντας σε νέα προϊόντα, όπως πχ ελαιόλαδο με πολυφαινόλες.
Απολογιστικά το 2025 οι εξαγωγές του ομίλου έφθασαν στο 40% ενώ 60% κατευθύνθηκε στην εγχώρια αγορά μέσω των σούπερ μάρκετ. Συνολικά ο κύκλος εργασιών του ομίλου την χρονιά που έφυγε άγγιξε τα 18 εκατ. ευρώ, με κέρδη EBITDA 1 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις του ομίλου στην παρούσα φάση είναι 3.000 τόνοι και 5.000 δυνατότητα αποθήκευσης ελαιολάδου και ο στόχος τα επόμενα χρόνια είναι να φθάσουν τους 20.000 τόνους από τις δύο μονάδες παραγωγής.
Σε αυτό αναμένεται να βοηθήσουν και περαιτέρω εξαγορές στο χώρο του ελαιολάδου, καθώς όπως τονίστηκε στην ίδια εκδήλωση στα σκαριά βρίσκεται μια ακόμα εξαγορά, πιθανόν στην περιοχή της Πελοποννήσου, ενώ δρομολογείται αναπτυξιακό πρόγραμμα για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων παραγωγής της εταιρείας και πιστοποίηση για ΠΟΠ προϊόντα, τα οποία είναι πιο δημοφιλή σε αγορές όπως πχ οι ΗΠΑ. Η, δε, αγορά των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον συγκεκριμένο όμιλο, καθώς, ήδη, μεθοδεύεται ακόμα περισσότερη διείσδυση μέσω της παρουσίας των προιόντων σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Το The Olive Legend Group αποτελείται από τους Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο ως CEO, Νίκο Καραμούζη ως Πρόεδρο, τον Θεόδωρο Μόσχο, στέλεχος του επενδυτικού σχήματος SmeRc ως αναπληρωτή Πρόεδρο και μέλη τους Χαράλαμπο Κορδά, τον Κωνσταντίνο Δημητρόπουλο, την Άννα Κοπιτοπούλου και την Όλγα Μιχαλοπούλου.
Χωρίς ενδιαφέρον η Μινέρβα
Επόμενη, εγχώρια, στάση, πάντως, του ομίλου, μετά το ελαιόλαδο και τα premium προϊόντα του, είναι η επιτραπέζια ελιά, η οποία συνιστά διαχρονικά ένα από τα τοπ 3 προϊόντα στις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων, ενώ ήδη γίνονται επαφές και με εταιρεία στην περιοχή της Λακωνίας για μια πιθανή εμπορική συμφωνία, πάλι στο χώρο του ελαιολάδου.
Σε ερώτηση, αν υπάρχει περίπτωση εξαγοράς κάποιας μεγάλης εταιρείας του χώρου όπως πχ Μινέρβα, η απάντηση ήταν αρνητική.
Η συνολική επένδυση στο The Olive Legend Group που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι πάνω από 10 εκατ. ευρώ και προς το παρόν το σχήμα συνιστούν τρεις εταιρείες, οι οποίες προήλθαν από απανωτές εξαγορές: Η εταιρεία Λατζιμάς, η οποία έχει σημαντική διείσδυση στα Super market, στην οποία το The Olive Legend Group έχει 82% των μετοχών και το υπόλοιπο διατηρεί η οικογένεια Κοτζαμπασάκη, η Lasitia, η οποία έχει πιο premium ελαιόλαδο, επίσης με παρουσία στη λιανική, εταιρεία στην οποία το επενδυτικό σχήμα έχει το 90% των μετοχών και η Olympian Green από την Ηλεία, το προιόν της οποίας με την επωνυμία Oly είναι αυτό κατευθύνεται, προς το παρόν, στις αγορές του εξωτερικού. Η συγκεκριμένη εταιρεία εξαγοράστηκε 100% από το The Olive Legend Group.
Κ. Αντωνόπουλος: Θετική η συμφωνία Mercosur για το ελληνικό ελαιόλαδο, μακροπρόθεσμα θα χάσει η Αμερική
Πάντως, για τους συμμετέχοντες επενδυτές στο The Olive Legend Group, παρότι η κοινή γνώμη είναι ενάντια στην αποδοχή της συμφωνίας Mercosur για ανταλλαγή προϊόντων από τη Λατινική Αμερική, έχει θετικό πρόσημο για το ελληνικό ελαιόλαδο. «Είναι θετικό για το ελληνικό λάδι, το να έχεις μηδενικους δασμούς. Η μείωση των δασμών θα αυξήσει τον όγκο πωλήσεων. Επίσης, θα εμποδιστεί και η ανάπτυξη της Τυνησίας, η οποία τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε μεγάλο παίκτη στην αγορά του ελαιολάδου. Θα υπάρχουν, εξάλλου, έμμεσα οφέλη, με την έννοια της αύξησης της αγοράς. Πρόκειται, ωστόσο, για μια συμφωνία υπέρ των βιομηχανικών κρατών της Ευρώπης. Είναι ευτυχής συγκυρία για την Ευρώπη να απαντήσει στον Τραμπ με αυτή τη συμφωνία. Μακροπροθεσμα η Αμερική θα χάσει από αυτή τη συμφωνία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Αντωνόπουλος.

Ο Κ. Αντωνόπουλος.
Σημειώνεται ότι η κυριότερη αγορά παγκοσμίως αυτή τη στιγμή στο ελαιόλαδο είναι η Ισπανία, η οποία έχει το 40% της παραγωγής, ακολουθεί η Ιταλία, η Ελλάδα έχει προιόν υψηλής ποιότητας, αλλά χαμηλή εμπορική διείσδυση, ενώ σε ανερχόμενους παίκτες στον συγκεκριμένο κλάδο έχουν αναδειχθεί κράτη όπως το Μαρόκο και η Τουρκία και φυσικά η Τυνησία, σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη συγχωνεύσεων στις επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως σε όλους τους κλάδους, η σημασία του μεγέθους είναι έντονη, ενώ ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι οικογενειακές επιχειρήσεις προσφέρονται για συνέργειες, καθώς στην πλειοψηφία τους πολύ καλά οργανωμένες και «μετράνε και το τελευταίο ευρώ».
«Μόνο μέσω της συγκέντρωσης δυνάμεων μπορείς να πετύχεις γιατί τα αγροτικά προϊόντα έχουν μικρό περιθώριο κέρδους. Αυτό που πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια είναι να φτιάξουμε μεγάλους ομίλους για να πάμε στο εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




